--==Mały==-- napisał(a):
Tomek-E46 napisał(a):
Nawiązując do tematu to wszędzie tak podchodzą do sprzedaży
W zeszłym tyg. oferowano mi orginalną część na forum za 169zł, a na allegro jest ona za 129,99 zł
a podobno zniżki są dla forumowiczów...
niema to jak dobra ściema
Tu akurat był polemizował. Na allegro często są ceny z kosmosu. Pudełko dostaniesz lemfordera a część maxgear np. taki przykład bo wiadomo niektórzy producenci nabijają logo firmy ale podróbek jest masa.
Wiem jakie są maksymalne rabaty w hurtowniach z częściami bo mam kilku znajomych z branży co mają sklepy czy warsztaty i u nich sobie zamawiam z programów czy bezpośrednio z hurtowni na ich numer klienta. Często jest tak,że znajomy robiący ogromne obroty mający kilka sklepów z częściami kupuje coś w tej samej cenie lub drożej niż na allegro.
Powody są różne podróbki, brak płacenia podatków zusów itd, wysyłki z zagranicy omijające opłaty celne itd Ogólnie allegro to mocno szarastrefa jeżeli chodzi o handel częściami kwestia czasu i muszą zrobić z tym porządek.
Dodam tylko,że coraz więcej firm powstaje skupujących stare części z warsztatów potem je regenerują i sprzedają jako nowe na allegro itd.
Tak, masz racje
--==Mały==--, allegro to jak wróżenie z fusów, ale jeżeli sprzedawca prowadzi sklep motoryzacyjny na terenie dużego miasta (tam gdzie znalazłem część o 40zł taniej to były akurat Tychy), wystawia fakture Vat, oraz dołancza karte gwarancyjną to raczej niema ryzyka
Zirytowałem się tylko tym faktem, bo rozumiem, że są tutaj koledzy, koledzy kolegów, koledzy kolegów kolezanek, rodziny-siostry, bracia, kuzyni... ale bez jaj, że ktoś daje zniżki, a część ze zniżką jest o 40zł droższa od częsci na allegro.
Pozatym ceny tej częsci wahał się od 129zł do 142zł
niby drobnostka, ale wkurza mnie takie ściemnianie...