BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 14 czerwca 2025, 18:34

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] korekty wtryskiwaczy
PostNapisane: 15 lutego 2010, 18:47 
Forumowicz

Moje BMW: e61 525d
Kod silnika: m57
witam wszystkich,ostatnio jak kasowałem inspekcję olejową poprosiłem elektronika aby sprawdził mi korekcję wtryskiwaczy i wyszło:
1. -1.60
2. -o.45
3. -1.80
4. -o.65
5. -0.24
6. +4.80
nie potrafił mi odpowiedziec w jakim stanie są wtryski,moim zdaniem chyba cos nie tak z 6. Czy ktoś może mi podpowiedzieć w jakim stanie one są? Zauważyłem że na zimnym silniku podczas jazdy tak jakby przerywał tzn. wypadał jeden cylinder,czy to moze być spowodowane tym 6-tym wtryskiem? Na ciepłym jest ok. Cisnienie spreżania mam po 25,4 na wszystkich cylindrach jednakowe. Chciałbym wiedzieć jakie sa prawidłowe korekcje wtrysków. Pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: (e39) korekty wtryskiwaczy
PostNapisane: 15 lutego 2010, 20:50 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 325tds
Kod silnika: M51S
Witam,
korekta wtryskiwacza powinna byc maksymalnie zblizona do zera, wtedy komputer z mniejszym opoznieniem potrafi dobrac dawke odpowiednia dla danego stanu pracy na danym cylindrze. Na korekte ma wplyw szcelnosc cylindrow (glowica, tuleja cylindra tlok), a w wiekszosci przypadkow wtryskiwacz. Jesli cisnienie na wszystkich cylindrach jest takie samo pozostaje wtryskiwacz. Na ,,6" wtryskiwaczu komputer musi dodac 4,8mg/skok a pozostalym szesciu odjac tyle aby wyszlo zero i zrownowazyc wal w calym zakresie. 6 wtryskiwacz kwalfikuje sie do naprawy. Koszt nie duzy a spokojny sen gwarantowany ;)
pzdr

PostNapisane: 15 lutego 2010, 20:55 
Forumowicz

commonrail napisał(a):
Witam,
korekta wtryskiwacza powinna byc maksymalnie zblizona do zera, wtedy komputer z mniejszym opoznieniem potrafi dobrac dawke odpowiednia dla danego stanu pracy na danym cylindrze. Na korekte ma wplyw szcelnosc cylindrow (glowica, tuleja cylindra tlok), a w wiekszosci przypadkow wtryskiwacz. Jesli cisnienie na wszystkich cylindrach jest takie samo pozostaje wtryskiwacz. Na ,,6" wtryskiwaczu komputer musi dodac 4,8mg/skok a pozostalym szesciu odjac tyle aby wyszlo zero i zrownowazyc wal w calym zakresie. 6 wtryskiwacz kwalfikuje sie do naprawy. Koszt nie duzy a spokojny sen gwarantowany ;)
pzdr

a jaki mniej więcej koszt takiej naprawy?

PostNapisane: 15 lutego 2010, 20:57 
Forumowicz

artekdzg napisał(a):
commonrail napisał(a):
Witam,
pzdr

a jaki mniej więcej koszt takiej naprawy?

czy mogę spokojnie jezdzić tzn. nie obawiać się że zgaśnie i nie odpalę przez ten jeden wtrysk?

Tytuł: Re: [E39] korekty wtryskiwaczy
PostNapisane: 16 lutego 2010, 21:55 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 325tds
Kod silnika: M51S
Przez popsuty wtryskiwacz silnik nie odpali jesli dany wtryskiwacz nie ma szczelnosci wewnetrznej, a zeby to sprawdzic trzeba wykonac probe przelewowa. Przez same duze odchylki korekt (a wtryskiwacze szczelne wewnetrznie), nie ma praktycznie opcji abys auta nie odpalil. Spokojnie to bym jednak nie jezdzil bo nie wplywa to korzystnie na silnik. Miej na uwadze ten umierajacy wtrsk. Cena z wymiana koncowki na orginal bosch, wszystkich o-ringow i regulacji ok 300zl. Moze byc taniej ale musialbym znac nr wtryskiwacza, aby dokladniej ustalic cene koncowki rozpylacza(100-150zl). Moze sie okazac ze nie bedzie potrzeby wymiany koncowki, ale to dopiero po testach na maszynie.
pzdr

PostNapisane: 17 lutego 2010, 14:46 
Forumowicz

commonrail napisał(a):
Przez popsuty wtryskiwacz silnik nie odpali jesli dany wtryskiwacz nie ma szczelnosci wewnetrznej, a zeby to sprawdzic trzeba wykonac probe przelewowa. Przez same duze odchylki korekt (a wtryskiwacze szczelne wewnetrznie), nie ma praktycznie opcji abys auta nie odpalil. Spokojnie to bym jednak nie jezdzil bo nie wplywa to korzystnie na silnik. Miej na uwadze ten umierajacy wtrsk. Cena z wymiana koncowki na orginal bosch, wszystkich o-ringow i regulacji ok 300zl. Moze byc taniej ale musialbym znac nr wtryskiwacza, aby dokladniej ustalic cene koncowki rozpylacza(100-150zl). Moze sie okazac ze nie bedzie potrzeby wymiany koncowki, ale to dopiero po testach na maszynie.
pzdr

ok wielkie dzieki

PostNapisane: 16 sierpnia 2012, 21:10 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: M47N
witam!jesli mogę się dołaczyc do tematu mam podobny problem ponieważ zrobiłem test wtryskiwaczy w moim aucie i wyszedł on następująco
PRZELEWY:
wtr1 20ml
wtr2 22ml
wtr3 20ml
wtr4 35ml
KOREKCJA:
cyl1 0.0
cyl2 0.0
cyl3 1.70
cyl4 0.0
co myslicie o wynikach tego testu czy czeka mnie regeneracja wtrysku ?pozdrawiam

PostNapisane: 16 sierpnia 2012, 23:01 
Forumowicz

Kod silnika: M57D30+chip ACS
Najpierw musisz zaaktualizować oprogramowanie silnika, bo pokazane korekcje nie są poprawne (te z zerami).
Czy są jakieś objawy skoro je sprawdzasz?

PostNapisane: 17 sierpnia 2012, 09:16 
Pierwsze kroki

gdy silnik jest zimny słychac głosnejsze klekotanie i podczas jazdy na 3 biegu przy zakresie od 1800 do 2000 obr auto szarpie a gdy jest rozgrzany wszystko ustaje. a i podczas jazdy przy zakresie ok 2000obr z komory silnika słychać jakby swierszczenie lub cykanie ale tylko gdy trzymam nogę na pedale gazu gdy puszcze nogę z gazu swierszczenie ustaje nie mam pojęcia co to morze być

PostNapisane: 17 sierpnia 2012, 12:42 
Forumowicz

Kod silnika: M57D30+chip ACS
Skoro występuje głośniejszy klekot, to rzeczywiście lepiej sprawdzić wtryski na stole.
Ja wyjąłbym wtryski i sprawdził je w wykwalifikowanym warsztacie, a w razie potrzeby wymienił wadliwy wtrysk na używkę lub ostatecznie oddał do regeneracji.
Należy pamiętać o nowych miedzianych podkładkach pod wtryski. Nieszczelność przez nie wywołana może również generować 'cykanie'.

PostNapisane: 17 grudnia 2012, 12:55 
Pierwsze kroki

PabloP napisał(a):
Najpierw musisz zaaktualizować oprogramowanie silnika, bo pokazane korekcje nie są poprawne (te z zerami).
Czy są jakieś objawy skoro je sprawdzasz?

Mógłby ktoś wyjasnic temat aktualizacji oprogramowania silnika? :przestraszony:

PostNapisane: 17 grudnia 2012, 18:39 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e39
Kod silnika: M57
6-ty wtrysk masz walnięty.Wyciągnij i daj do sprawdzenia.

PostNapisane: 24 grudnia 2012, 17:52 
Pierwsze kroki

Witam ponownie
Więc tak zrobiłem aktualizacje softu mojego silnika i po sprawdzeniu korekcji mam tak:
cyl 1 -1.46
cyl 2 0.03
cyl 3 0.49
cyl 4 1.03
dodam ze wtrysk 3 i 4 jest nowy :kwasny: co myslicie o tych korekcjach?POZDRAWIAM

PostNapisane: 4 maja 2025, 19:43 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B20
Witam jestem posiadaczem BMW E39 tauring 520i i od nie dawna mam program diagnostyczny INPA Auto od jakiegoś czasu zaznaczę że nie zawsze długo kręci zanim odpali a gdy odpali to zachowanie jest jak by było zalane czuć bardzo benzynę. Korekta wtrysku bardzo mnie zaskoczyła. Proszę o poradę co z ty zrobić

1 ma o.oo
2 ma 0.00
3 ma !3.132
4 ma 0.315
5 ma 0.00
6 ma 0.00

Czy to może być przyczyną że czasami długo kręci. Żadnych błędów nie ma

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1