BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 17 czerwca 2025, 11:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 603 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 31  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [Exx] Opony Zimowe - Co polecacie ?
PostNapisane: 25 listopada 2014, 18:13 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
maniekbmw napisał(a):
Dzieki za odp
Do tej pory uzytkowalem dunlop winter sport 3d, jestem zadowolony, ale jednak chcial bym sprobowac czegos nowego.
Jaka konkretna zimowa opone polecacie do e60?
16 cali 225.55

to co miales albo Goodyear UG 8 Performance, ewentualnie dunlop 4d lub ts830p, vredesteiny sa jeszcze xtreme ale to nie jest tak dobre na mokrym, z innych firm nokian jeszcze wr a3

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 25 listopada 2014, 19:28 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 & e60
Kod silnika: m52b25 m54b30
Dzieki za konkret odp :)

PostNapisane: 25 listopada 2014, 21:41 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B22
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=113367
A co byście wybrali jeśli chodzi o używane opony z tych dwóch:
1. Goodyear UG 8 2011.
2. Nokian WR 2013.

Mam powyższe i nie wiem które wybrać.

Byłe E46 2.2 Mystic Blau/Hellbeige
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Obrazek

PostNapisane: 25 listopada 2014, 21:53 
Przyjaciel forum

goodyeary, sa trwalsze 2 lata roznicy jak nie widac to brac ug8

PostNapisane: 29 listopada 2014, 17:38 
Pierwsze kroki

Kod silnika: m52tub20
Witam, dostałem Continental ContiWinterContact 245/45r17 z alufelgami od brata i założyłem do siebie na zimę. Czy te laczki na e46 m52b20 nie będą za duże :P ?

PostNapisane: 29 listopada 2014, 17:54 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
matthewx napisał(a):
Witam, dostałem Continental ContiWinterContact 245/45r17 z alufelgami od brata i założyłem do siebie na zimę. Czy te laczki na e46 m52b20 nie będą za duże :P ?

Nie będą za duże chodź na zimę wolał bym węziej :P

PostNapisane: 29 listopada 2014, 18:02 
Pierwsze kroki

Kod silnika: m52tub20
siedzą ładnie i wyglądają też spoko ;) zobaczymy jak tam ze spalaniem wyjdzie ;)

PostNapisane: 29 listopada 2014, 19:27 
Przyjaciel forum

Moje BMW: brak
Kod silnika: Turbo
matthewx napisał(a):

Będą za duże bo jak już to powinny być 245/40/17. Średnica koła będzie za duża. Ja bym tego nie zakładał nie tylko ze względów estetycznych.

PostNapisane: 30 listopada 2014, 15:17 
Przyjaciel forum

Pierwszy śnieg już za nami, a ja czuję się jak sierotka Marysia nie mając nadal ani opon ani koncepcji, co kupić.
Lato przejeździłam na 17tkach, zatem na zimę muszę dokupić albo same opony albo felgi 16tki + opony. Tu pytanie do Was - czy na zimę na 17tce będzie mi się komfortowo moim e46 z szatańskim silnikiem 1,8 jeździło przy założeniu, że min. robię 2 tys. km? Mam też 18tki (do których mogłabym na wiosnę dokupić opony), więc nie wiem, czy jest sens kupować 16tki jako trzeci komplet? Jeśli 17tki to jakie opony najlepiej? Chciałabym raczej coś nowego, ale budżetowo sensownego.

Coupe, czyli historia o tym jak kupić seryjne auto i nie dać się zwariować

PostNapisane: 30 listopada 2014, 16:01 
Przyjaciel forum

czesc mam mam do sprzedania z wysylka 4 nowe opony 16-tki czyli 205 55 R16 91H firmy Continental model TS850 chce za sztuke 350zl. opony z konca sierpnia 2014 z glownej pierwszej fabryki Otrokovice - made in Czech Republic czyli te najlepsze trwałe i od lat sprawdzone oponki (nie zadna fabryka Slovakia Portugal czy Rumunia). Cena takich opon na oponeo to ponad 400zl sztuka. moge sprzedac tylko dwie lub jak chcesz to 4. stan igla - wizualnie jak wczoraj zrobione. byly kupione na oponeo gwarancja 5 lat i dokumenty paragon oponeo. wysylka tylko kurierem, mozesz zamowic swojego lub ja zamowie. gg 540570. podaje kod EAN opon: 03532670000
Na parze opon wyjdzie 100zl taniej, na komplecie 200zl. jakby ktos byl zainteresowany mozna pisac takze na PW

PostNapisane: 2 grudnia 2014, 04:28 
Przyjaciel forum

jakby ktoś mieszkał w górach czy jeździł BMW w góry polecam NOKIAN 205/55 R16 Hakkapeliitta R2 94R XL indeks Q - 170km/h z rantem - 2300zl :rotfl: ale 10 lat z bańki i jak to jeździ po lodzie i sniegu to jest po prostu Magia :cwaniak: polecam tym którzy mają nowsze auta i szukają czegoś na lata... lepiej kupić to i jeździć 2x dłużej niż zmieniać co pare sezonów opony za 1200-1500zł, albo chociaż sobie kupcie 2 na tył :cwaniak: żadne tam vredestein xtreme na lodzie i sniegu nie mają żadnych szans :ok: :P plusem jest też to, że ten towar działa do końca jak Michelin

PostNapisane: 25 grudnia 2014, 10:54 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46 Touring
Kod silnika: Silnik M57N
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=105058
Nadszedl czas wrzucenia zimowek :hyhy:
Moze sie przydaja w styczniu :rotfl:

PostNapisane: 27 lutego 2015, 09:59 
Forumowicz

Na przyszły sezon będę zmuszony zakupić komplet zimowych opon w rozmiarze 205/55 R16. Wstępnie przymierzam się do opon Nokian WR D3, choć to nie jest już na 100% zatwierdzony wybór ;)

Pirelli SottoZero które mam do tej pory już mają po 4mm bieżnika i słabo się spisują na śniegu, jak dobrze że go nie ma za dużo w tym sezonie :rotfl:

PostNapisane: 27 lutego 2015, 21:33 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: m57D30
Możesz przymierzyć się do Alpina 5, na suchym jak i mokrym ta opona zachowuję się rewelacyjnie. Duże prędkości dla tej opony to też nie jest wyzwanie, samochód prowadzi się bardzo stabilnie.
Zapomniałem, że jeżdżę na zimówkach, bardzo cicha opona. Trudno ją na mokrym wyprowadzić z równowagi, czego nie mogę powiedzieć o barumie. Przy pełnym bucie po wyjeździe z ronda bardzo długo łapał przyczepność ;)
Śniegu było mało w tym roku i nie udało mi się pojeździć na takim świeżym, wyłącznie na zbitym i mokrym.
Przy starcie na takim śniegu alpin 5 kopał do samego asfaltu więc przyczepność naprawdę spoko. Z hamowaniem też nie miałem problemu. Jedynie muszę zmierzyć jak ze zużyciem, ale to zrobię jak będę zakładał letnie.

tak hamują na mokrym
https://www.youtube.com/watch?v=rOLPV2a2aBk

PostNapisane: 1 marca 2015, 09:08 
Przyjaciel forum

pokaz filmik na suchym miales tam chyba lepsze hamulce niz ma seria, bo wygladalo to duzo duzo lepiej na innym filmie. dotarles juz sportowe hamulce? ja mam juz przejechane 15 tys, hamowanie po dotarciu i pierwszych 5 tys km, poprawilo sie jeszcze bardziej. na moje oko przednie wytrzymaja naprawde spokojnie 40 tys jazdy hamuje dosc ostro od czasu do czasu, ale jak najmniej uzywam hamulca. polecam inwestowac w lepsze tarcze i klocki daje to duzo jesli jezdzi sie ostrzej. czesto i mocno hamuje. te micheliny alpin 5, continentale ts850 i nowe goodyeary to 3 najlepsze opony. dunlopy 3d anie 4d nie maja takich wlasciwosci, moze jak wyjdzie cos nowego to dogoni te 3 opony.

PostNapisane: 4 marca 2015, 15:41 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: m57D30
pawelos666 napisał(a):
pokaz filmik na suchym miales tam chyba lepsze hamulce niz ma seria, bo wygladalo to duzo duzo lepiej na innym filmie. dotarles juz sportowe hamulce? ja mam juz przejechane 15 tys, hamowanie po dotarciu i pierwszych 5 tys km, poprawilo sie jeszcze bardziej. na moje oko przednie wytrzymaja naprawde spokojnie 40 tys jazdy hamuje dosc ostro od czasu do czasu, ale jak najmniej uzywam hamulca. polecam inwestowac w lepsze tarcze i klocki daje to duzo jesli jezdzi sie ostrzej. czesto i mocno hamuje. te micheliny alpin 5, continentale ts850 i nowe goodyeary to 3 najlepsze opony. dunlopy 3d anie 4d nie maja takich wlasciwosci, moze jak wyjdzie cos nowego to dogoni te 3 opony.

Na suchym, a raczej takim poranny wilgotnym asfalcie był test ale letnich opon ultrac vorti.
https://www.youtube.com/watch?v=4at4D7zo5rQ

Hamulce mam większe od 540i, w przedliftach e39 niestety seryjne tarcze to porażka.
Tarcz jeszcze nie wymieniłem, zamieniłem je stronami niby jest ciut lepiej z tym biciem, ale jednak jest. Klocka został mniej niż połowa więc jeszcze trochę pojeżdżę i kupie black diamond grooved i do tego klocki galfer sport fdt 1055.

PostNapisane: 4 marca 2015, 23:46 
Przyjaciel forum

kup sobie klocki firmy Ferodo zeby na klocku pisalo FCP[XXXX]H albo FDS[XXXX] to bedziesz mial hamowanie, ja u siebie mam FCP[XXXX]R, tarcze mogą być, do ferodo obojetnie co zamontujesz z lepszych i wytrzyma, jak zalozysz to bedziesz wiedzial czemu

PostNapisane: 25 lipca 2015, 21:02 
Forumowicz

Max Friz napisał(a):
Na przyszły sezon będę zmuszony zakupić komplet zimowych opon w rozmiarze 205/55 R16. Wstępnie przymierzam się do opon Nokian WR D3, choć to nie jest już na 100% zatwierdzony wybór ;)

Pirelli SottoZero które mam do tej pory już mają po 4mm bieżnika i słabo się spisują na śniegu, jak dobrze że go nie ma za dużo w tym sezonie :rotfl:

Ze średniej półki może ktoś użytkuje Fulda Kristall Control HP?

PostNapisane: 15 sierpnia 2015, 16:11 
Przyjaciel forum

Moje BMW: brak
Kod silnika: Turbo
Może Uniroyal MS77, jeździł ktoś ?

PostNapisane: 18 sierpnia 2015, 20:01 
Forumowicz

Moje BMW: E60, E46,F07
Kod silnika: M57N
Jeździłem w przeszłości na MS 55 oraz na letnich 550, opony niedoceniane, a warte uwagi, chociaż aktualnie przesiadłem się na Vredesteiny, także niedoceniane dobre opony.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 603 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 31  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1