DANIEL NAPISAŁ:
NIGDY WIĘCEJ TAKICH STACJI. Kiedyś zatankowałem gazik do mojej porzedniej astry
![Kwadratowy :]](./images/smilies/splash.gif)
weszło 4litry więcej niż normalniei spalenie wzrosło o kilka procent, i w ten sposób tankując tańsze paliwo wydałem duuuużo więcej niż na normanej dobrej sprawdzonej stacji !!!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
odp... Dużo zależy od ciśnienia w którym jest podawany gaz z dystrybutora, on w dużej mierze decyduje kiedy zamknąć zawór bezpieczeństwa w naszym aucie... A na każdej stacji wiadomo ze ciśnienie nigdy nie będzie takie samo bo są rożne dystrybutory...
Druga istotna sprawa to trzeba czasami wiedzieć o tym ze zawory bezpieczeństwa w autach tez potrafią się nie zamknąć w określonym czasie , czasami wogule nie chcą się zamknąć, a czasami wariują i zamykają się lub nie, w ostateczno9sci wogule nie działają, wtedy butla LPG jest napełniana do pełnej jej objętości, czyli około od 12 do 20% więcej niż by na to zawór bezpieczeństwa nie pozwoli (gdyby zadziałał)
No bywa i tak ze dystrybutory maja złe ustawiona dawkę wydawana do auta, ale to raczej mało realne z tego co wiem dopuszczalna tolerancja to około +/- 0,5% objetosci , ustawianie dystrybutorów jest czasochłonne i naprawdę w niektórych modelach jest to trudne, no i oczywiscie wystarczy jeden telefon niezadowolonego klienta i kontrola gwarantowana!!! Malo który by się decydował na ten sposób dorabiania...
Najlepsza metoda sprawdzenia gazu to zalanie 10 litrów na pusty zbiornik i płynne pokonanie trasy na której ogólnie jeździsz na co dzień.... A dla porównania ta sama sytuacja z gazem od innego dostawcy... wtedy ci jasno wyjdzie jakie spalanie ma twoje auto i czy sprzedawca mógł cie oszukać w jakiś sposób