BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 21 sierpnia 2025, 03:11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E90] stary - nowy problem
PostNapisane: 2 czerwca 2009, 22:35 
Forumowicz

witam. wiosna przyszła i tym samym temat kopcenia poruszę jeszcze raz...
na początek może opisze objawy - pisałem już o tym kiedyś na bmw-klub.pl ale nikt nic nie doradził...
sprawa wygląda tak - autko teraz ma 117tkm i przy pełnym bucie kopci, coraz mocniej wraz ze wzrostem obrotów. opiszę teraz wszystko od początku.

przy przebiegu 20tkm postanowiłem zrobić program w firmie "xxx" - zanim do nich przyjechałem autko nie kopciło ani grama nawet przy pełnym bucie czy to od niskich obrotów czy wysokich kompletnie nic - sprawdzone próba drogową jadać za moja bunią. po wyjeździe od nich auto strasznie kopciło (zrobili na 209KM i 420NM) dużo bardziej niż teraz, więc postanowiłem pojechać do nich niech poprawią program poprawili lecz hamownia była chwilowo nieczynna więc nie mogłem sprawdzić ile miało. minęła zima i po zimie stwierdziłem że pojadę na hamownie i sprawdzę moc - a tu zonk 184KM i 370NM więc bardzo słabo.

dalej było tak. pojechałem do serwisu wgralli nowy ori soft i tak sobie trochę jeździłem i autko przykapcało dokładnie tak jak teraz , ale czekajcie zaraz opisze dalej.

po kilku miesiącach przeglądania forum itp znalazłem firmę u której postanowiłem zrobić nowy program - wybór padł na compsport (z tamtą firmą nie chciałem mieć już nic wspólnego) , lecz zanim chciałem mieć nowy programik, chciałem coś zrobić z dzwiękiem autka - wiem diesel ale co tam zrobię wydech...mgmotorsport - oni zrobili to tak jak się należy kompletny od turbo( wiele osób powie po co wydech w dieslu itp szkoda kasy ale wydech miał być i tyle) . i teraz najciekawsze jeszcze w dzień przyjazdu do firmy mgmotorsport autko przykapcało nadał dokładnie tak jak teraz. na drugi dzień nowy wydech ja wyjeżdzam i zero kopcenia kompletnie nic ani dymka. pełne zaskoczenie o co chodzi????? po 2 tygodniach pojechałem do compsportów aby zrobili nowy program, wszystko poszło ładnie program na 202KM i 402NM i nadal powtarzam ZERO KOPCENIA !!!

I tak minęła zima i wszystko ok , przyszła wiosna ja patrze autko zaczyna przykapcać i tak do dziś sobie kopci.wnerwiony na max postanowiłem się za to wziąć , a więc na początek nowy olej, filtry - paliwa , powietrza. kopcenie nie ustało więc kolejne wymieniłem ODME, też nic nie dało. pojechałem do znajomego warsztatu wyczyścili mi cały DOLOT , EGR, IC i KOLEKTOR SSĄCY lecz autko nadal kopci tak do dziś.

czy po prostu tak ma być i tyle?

po drodzę tych przygód byłem jeszcze na kompie i też wszytko ok turbo, wtryski...

"JeÂśli BĂłg byÂłby za przednim napĂŞdem, chodzilibyÂśmy na rekach" :D

Go¶æ oceñ moj± LALKÊ

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 12:41 
Przyjaciel forum

Nie masz sie o co martwic, czipowane diesle tak maja - wieksza chwillowa dawka paliwa i stad efekt. A co do ustapienia problemu po wymianie wydechu - wiesz wydaje mi sie, ze moze zbierac sie w nim sadza i stad efekt dymienia dopiero po pewnym czasie.

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 18:42 
Forumowicz

no tak z reguły auta po programie kopcą lecz tak jak pisałem mój po programie przez około pól roku nic nie kopcił ani dyma i dlatego zastanawia mnie czemu tak jest , poza tym denerwuje mnie to...
wrr następny jak już będzie diesel to n apewno z dpf :zly: :zly: :zly:

może się ktoś jeszcze wypowie?

Go¶æ oceñ moj± LALKÊ

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 18:43 
Forumowicz

no tak z reguły auta po programie kopcą lecz tak jak pisałem mój po programie przez około pól roku nic nie kopcił ani dyma i dlatego zastanawia mnie czemu tak jest , poza tym denerwuje mnie to...
wrr następny jak już będzie diesel to napewno z dpf :zly: :zly: :zly:

może się ktoś jeszcze wypowie?

Go¶æ oceñ moj± LALKÊ

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 20:17 
Forumowicz

moj jak dam mu po garach tez zakopci ale tylko w przez krotka chwile gdy dostaje wiecej mieszanki...chyba to norma

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 20:53 
Przyjaciel forum

moadip napisał(a):
wrr następny jak już będzie diesel to n apewno z dpf :zly: :zly: :zly:

Przemysl dobrze DPF ;) Osobiscie ustrzegalbym sie tego niedopracowanego rozwiazania, za duzo z nim potencjalnych problemow.

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 22:31 
Częsty bywalec

Moje BMW: E90 320dA
Vermilion napisał(a):
Przemysl dobrze DPF Osobiscie ustrzegalbym sie tego niedopracowanego rozwiazania, za duzo z nim potencjalnych problemow.

Racja, jedyna zaleta ze nie dymi, ale problemy moga byc z tym tez kosztowne.

A jakie paliwo tankujesz?

Kiedys tez zalozylem temat o kopceniu w moim E90, ale uwazam ze wszystko jest w normie, glowna przyczyna jest chip na 200 KM, krotkie mocne dymienie pojawia sie przy mocnym wcisnieciu gazu.

Tytuł:
PostNapisane: 4 czerwca 2009, 12:35 
Forumowicz

paliwo staram się tankować zawsze na shellu v-power diesel, lecz zauważyłem że wpływ paliwa na dymienie akurat u mnie nie ma różnicy...

Go¶æ oceñ moj± LALKÊ

Tytuł:
PostNapisane: 4 czerwca 2009, 13:02 
Forumowicz

Na kopcenie ma dość duży wpływ styl jazdy, jeśli kolego pojeździsz delikatnie po mieście pare dni a następnie zaczniesz wstawiać to będzie przykapcał. Pojedź w trasę (daj mu w palnik żeby sie te syfy wypalioły) i zaobserwuj czy dalej przykapca po trasie.

Tytuł:
PostNapisane: 4 czerwca 2009, 17:03 
Częsty bywalec

Moje BMW: F83
Kod silnika: S58
za dużo koksu czyt. za mocny program
ew. zmien na zwyklego diesla z orlenu

Tytuł:
PostNapisane: 1 lipca 2009, 09:03 
Forumowicz

przez pół roku od zrobienia programu nie było dymu, koksu nic.

a co niby da zmiana na zwykłe paliwo?? będzie gorzej śmigał :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Go¶æ oceñ moj± LALKÊ

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1