BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 13:12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] uszkodzony sworzeń wahacza
PostNapisane: 3 lipca 2009, 15:17 
Forumowicz

Moje BMW: E 39
Kod silnika: M54B25
witam
na wstępie proszę powstrzymać się od złośliwych komentarzy :) , od jakiegoś czasu powoli ale sukcesywnie wymieniam poszczególne elementy zawieszenia, operację wykonuję samodzielnie z pomocą mechanika (kolega) , wychodzę z założenia że jeżeli coś mogę zrobić to robię sam i wiem chociaż że jest dobrze zrobione ale do rzeczy, kilka dni temu wymieniłem ostatni element z mojej czarnej listy czyli łącznik stabilizatora przód lewy i prawy, pozostała w zasadzie tylko geometria przód i tył, niestety jadąc wczoraj po pracy coś zaczęło cholernie stukać z lewej strony, podjechałem do najbliższej SCK w której notabene robiłem przegląd jakiś miesiąc temu. Po 40 minutowej diagnostyce zawieszenia okazało się iż lewy sworzeń wahacza z tego co wyczytałem zewnętrzny (ten przy kole) ma spory luz, koło w mojej opini ruszą się jakiś 1 cm, jadąc tłucze strasznie, moje pilne pytanie części już kupiłem z wymianą będę walczył sporo poczytałem :) ale problem w tym iż wszystkich napraw dokonuję jakieś 25km od swojego miejsca zamieszkania, nie wiem po prostu czy dojadę, dzwoniłem w dwa miejsca koszt wymiany 120-150zł czyli sporo moim zdaniem, jak uważacie czy koło może się urwać, odpaść wiadomo że pojadę maks 40km/h, swoją drogą usterka nie była widoczna na szarpakach i nie wyszła przy okazji przeglądu, a zostało odkryta przypadkowo jak Pan podniósł auto i zaczął ciągnąć za koło czy się felga nie odkręciła

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2009, 15:39 
Forumowicz

Moje BMW: e 36 323
Kod silnika: m52b25
Ale koło tyle sie buja (1cm) no moze sie wyrwac ale nie musi.zazwyczaj sie wyrwa po mocnym skrecie lub po zaliczomnej dziurze. lepiej teo nie ignorowac na naszych drogach.

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2009, 18:31 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 530iT
Kod silnika: M54
Jak pojedziesz powoli i bedziesz omijal wszystkie dziury (a szczegolnie poprzeczne naprezenia) to powinienes dojechac bez klopotu ;)

BetaBoy
http://www.youtube.com/watch?v=mJenWO1Hq5c

Tytuł:
PostNapisane: 4 lipca 2009, 22:22 
Forumowicz

Moje BMW: E36 1,8is coupe
czesc ja wymieniałem sworznie dwa tygodnie temu sam i pierwszy raz w zyciu 1godzina 1strona dotowa i bez uzycia presy duze imadło dało sobie spokojnie rady
całkowity koszt za dwa sworznie 129zł :kwasny:

Tytuł:
PostNapisane: 5 lipca 2009, 06:34 
Poszukaj zanim zapytasz

witaj, spokojne dojedziesz. ja miałem wybity prawy sworzeń i to bardzo a jeszcze przez parę miesięcy spokojnie jeździłem. natomiast zastanawia mnie to że piszesz że strasznie tłucze podczas jazdy, jeżeli sworzeń ma tak mały luz którego nie mogli wykryć na szarpakach to nie powinieneś słyszeć tego tłuczenia. sprawdź też czy przy okazji nie rozleciał się łącznik stabilizatora bo to może być przyczyną tego tłuczenia, ja niedawno wymieniłem sworzeń i łącznik a po 1 dniu łącznik się rozleciał . pozdrawiam

Tytuł: Re: [E36] uszkodzony sworzeń wahacza
PostNapisane: 18 marca 2010, 19:25 
Pierwsze kroki

potrzebuję waszej pomocy chłopaki, ponieważ mam do wymiany sworzeń wahacza ten przy kole od strony kierowcy tylko że jak dzwonie po warsztatach to mi mówią że w tym modelu (E-36 compact '94) się nie wymienia samych sworzni tylko od razu z wahaczem i koszt jest ok 500zł. Czy to prawda?? bo mi się wydaję że nie mają racji. Jeżeli można wymienić sam sworzeń to może wiecie w którym serwisie w Warszawie? Bo już dzwoniłam do trzech i to samo słyszę, chociaż w zielonce Pan powiedział że dopiero jak zobaczy to będzie mógł powiedzieć co i jak ale nie wie ile to będzie kosztowało...

Tytuł: Re: [E36] uszkodzony sworzeń wahacza
PostNapisane: 18 marca 2010, 19:35 
Forumowicz

Sam sworzen mozna wymienic.Naciagaja Cie na koszty.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1