ROGER-NYSA napisał(a):
Witam
Cytuj:
po wymienie przepływki trzeba podpiąć kompa i ją wgrać oraz wykasować błędy po starej
Jedni twierdzą że trzeba inni że nie.
Jestem z tych którzy twierdzą że nie ma takiej potrzeby.
Jeśli wyciągasz przepływomierz i w jego miejsce wkładasz taki sam używany lub nowy nie musisz wgrywać żadnych softów i innych wynalazków.
Cała ta procedura polega na zresetowaniu ECU a dokładnie wyczyszczeniu podręcznej pamięci ram . To w niej siedzą wyuczone zakresy pomiaru (adaptacje) i po odpięciu akumulatora znikają tak samo jak ustawienia zegarka Ty ustawiasz zegarek komp gromadzi nowe parametry.
Robiłem cuda z moją przepławką wkładałem z aut kolegów do swojego przepływki i robiłem pomiary kompem.
Może nie można bez jakiejś parametryzacji wkładać przepływki z z modelu 150cr do 136 na vp44. I tylko do tego bym się przychylił !! Wachlowanie przepływkami pomiędzy silnikami CR może odbywać się swobodnie.
Dla dobra sprawy nie ma nawet potrzeby kasować błędów.
Takie jest moje zdanie ,poparte doświadczeniami i go nie zmienię!!!
wiem że w dis jest opisana procedura .....ale to zwykły reset tylko po to aby zrobić to samo bez odłączania akumulatora.
Pozdrawiam Krzysiek
Roger nie masz racji, BMW wkładało różne przepływki np. ma początku produkcji szły jedne a po roku drugie, jeśli wyjmujesz przepływkę i wkładasz taką samą tzn o tych samych numerach lub grupy numerów , to nie trzeba wgrywać nowego oprogramowania do DDE, Jeśli natomiast wyciągniemy przepływkę inną a kupiliśmy nową nowszą to wymaga wgrania to softu do DDE,
To wszystko jest opisane w TiSie po kolei jak Disem zaprogramować.
Dodam jeszcze że w 320d na CR na początku lat produkcji czyli 2002 wychodziły auta ze złą turbosprężarką, akcja serwisowa polegała na tym że zgłaszałeś się do serwisu i (sami nie wzywali

) wymieniali turbo i OPROGRAMOWANIE w DDE pod nową dmuchawkę
Moje auto jest z 2002r a w 2003 przy przebiegu 51000 było na serwisie i dnia 20.08.2003r zostało wgrane nowsze oprogramowanie do DDE, i wymieniona turbina na podobno lepszą są to informacje z DISA tzn data i numer oprogramowania.