BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 27 czerwca 2025, 15:12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E30] Problem ze sprzęgłem
PostNapisane: 31 października 2009, 23:38 
Forumowicz

Moje BMW: E36 323i Turing
Kod silnika: M52B23
Witam am problem ze sprzęgłem w moim E-30 320i. Sprawa wygląda następująco zaraz po odpaleniu auta sprzęgło zachowuje się normalnie, ale po przejechaniu kilku kilometrów zaczynają się problemy im częściej używam sprzęgła tym trudniej jest wrzucić bieg. Dochodzi do tego że nawet siłowe wbijanie biegu nie przynosi rezultatu i nie wchodzi żaden bieg. Wystarczy jednak odczekać 30sek i sprzęgło znowu pozwala na wrzucenie biegu i jest następne kilka kilometrów spokoju, a potem sytuacja się powtarza. Najgorzej jest w korku bo w takich warunkach sprzęgło praktycznie nie działa chyba że odczekam te 30sek to przynajmniej da się wbić bieg. Razem z tymi objawami pedał sprzęgła dostaje dużego luzu i bierze przy samej podłodze dopiero, a czasem nawet auto mimo wciśniętego sprzęgła na wrzuconym biegu toczy się do przodu jak by nie rozłączało sprzęgła do końca. Jeśli mimo wszystko uda się mimo dużego oporu wrzucić bieg to nie ma żadnego zgrzytu poprostu duży opór to samo jest jeśli chce się wrzucić na luz bo również wyczuwalny jest duży opór. Czasami przez dłuższy czas nie ma ze sprzęgłem żadnych problemów i wtedy biegi wchodzą bez zarzutu żadnego oporu przy wbijaniu.
Podejrzewam że coś nie tak jest ze sterowaniem hydraulicznym sprzęgła bo objawy są dość nietypowe jak na awarię samego sprzęgła nie jest to też raczej problem z olejem w skrzyni bo wtedy były by problemy na nie rozgrzanej skrzyni. Miał ktoś może już podobne problemy w swoim aucie?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 31 października 2009, 23:43 
Forumowicz

Moje BMW: F01 750i x-drive
może trzeba odpowietrzyć układ ?jak nie pomoże to albo wysprzęglik albo pompka.naipierw dobrze odpowietrz układ.to najtanszy zabieg a moze będzie git. :ok:

Tytuł: Re: [E30] Problem ze sprzęgłem
PostNapisane: 23 listopada 2009, 12:20 
Forumowicz

No więc tak płyn został wymieniony układ odpowietrzony, a autko niestety dalej ma ten sam problem. Odpalam autko sprzęgło działa a wystarczy że 10 razy wrzucę jedynkę i nie można już jej później wogóle wbić i im więcej razy wcisnę sprzęgło tym większe problemy są z wbiciem coraz wyższych biegów. Wystarczy że sprzęgło ma 5 min spokoju i nie ważne czy silnik odpalony czy nie i biegi już znowu wchodzą i tak cały czas powtarza się ten cykl. Nie pasują mi takie objawy do awarii samego sprzęgła więc co pompa, wysprzęglik? Bo w warsztacie sugerują nawet wymianę sprzęgła ale jakoś mi takie objawy do padniętego sprzęgła nie pasują.

PostNapisane: 24 listopada 2009, 20:17 
Forumowicz

Moje BMW: F01 750i x-drive
zapodaj może teraz pompkę i wysprzęglik razem to tylko raz odpowietrzysz układ i będzie oki.chociaż ja stawiam bardziej na pompke.mechaniory są :mur:

PostNapisane: 24 listopada 2009, 20:54 
Zacna persona forum

Moje BMW: AR 159
mailem to samo w e28, tylko ze mi juz sprzeglo przestalo dzialac i ruszałem na rozruszniku :hyhy: przyczyna była schowana w pompce nad pedałami wewnątrz kabiny, uszczelka puściła, wymiana oringów pomogła.

PostNapisane: 25 listopada 2009, 18:55 
Forumowicz

Więc tak jako że cena sprzęgła do mojej BMki wynosi ponad 1tys zł (SACHS) postanowiłem kupić najpierw wysprzęglik i pompę sprzęgła ze zniżkami obie te rzeczy wyjdą mi około 160zł razem pozatym coś mi podpowiada że to nie sprzęgło a jeśli to nie pomoże to będę miał je na zapas najwyżej :) jak wymienię zdam relację.

PostNapisane: 25 listopada 2009, 22:40 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e30 318
Kod silnika: m40b18
kolega w e36 mial podobny problem, nie znam dokladnej konstrukcji m20, ale problem siedział w kole dwumasowym, konkretnie pojawiły się tam wżery, dlugo dochodzili do przyczyny problemu, wymiana elementów sprzęgła [wysprzęglik, tarcza] nic nie dawało.

PostNapisane: 29 listopada 2009, 15:26 
Forumowicz

Mam już zamówione graty pompka sprzęgła jest już na aucie czeka na odpowietrzenie i będę sprawdzał czy pomogło ja nie wymieniam wysprzęglik no a jak to nie pomoże zostaje tylko sprzęgło które było 1,5 roku temu wymieniane zobaczymy.

Obrazek

Jakoś mi te objawy do dwumasu nie pasują bo sprzęgło nie szarpie ale zobaczymy jak te zabiegi nie pomogą i tak będę skrzynie zdejmował to i koło dwumasowe się obejrzy dokładniej.

PostNapisane: 1 grudnia 2009, 21:10 
Forumowicz

No i problem rozwiązany wymiana pompki sprzęgła wyeliminowała wszystkie opisane objawy teraz nawet lepiej sprzęgło pracuje niż przed awarią.

PostNapisane: 1 grudnia 2009, 21:19 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52TU
Fajnie,że problem rozwiązany ale do jednej rzeczy mam małe ale... ;) W E30 M20B20 nie ma dwumasy.

PostNapisane: 2 grudnia 2009, 16:08 
Forumowicz

No tak jest zwykłe koło zamachowe i całe szczęście :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1