BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 18 czerwca 2025, 09:28

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: na gazie chodzi na pb nieeee e36 1.6 m40
PostNapisane: 31 grudnia 2009, 09:45 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E87
Kod silnika: M47S / M47T2
mszarzyns napisał(a):
nie chcialo mnie sie polskich znakow uzywac :]

Myślisz, że tu chodzi o "ą" ?? :przestraszony:

Nieważne, nie róbmy OT. Tak jak ktoś napisał, Travolta ma podobny problem, przejrzyj sobie jego temat, który jest gdzieś obok

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 31 grudnia 2009, 13:51 
Specjalista

ą :mur: :rotfl:

Ja bym zaczął od układu paliwowego pompa, filtr, wtryskiwacze, regulator ciśnienia paliwa.

Skoro byłeś na komputerze to sondę można wykluczyć chyba że byłeś u speca co tylko potrafi zapisane błędy odczytać.

PostNapisane: 31 grudnia 2009, 19:10 
Forumowicz

a czemu na cieplym klopotu nie ma??

PostNapisane: 1 stycznia 2010, 11:59 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
właśnie mnie też to dziwi że na ciepłym problem niewystępuje... co do speca od kompa to niewiem , nieznam sie na tym niepatrzyłem mu na ręce potem mnie zawołał pokazał że niema rzadnego błędu skasował mnie 50 zł i tyle....

PostNapisane: 1 stycznia 2010, 16:01 
Forumowicz

podepnij manometr i zobacz jakie cisnienie daje pompa paliwa.....

PostNapisane: 1 stycznia 2010, 17:33 
Częsty bywalec

Garaż: 320d
podmien reg cisnienia paliwa a najpierw sprawdz czy w wezyku od podcisnienia nie ma benzyny jesli jest wymiana powinna pomoc PZDR

PostNapisane: 1 stycznia 2010, 20:15 
Forumowicz

miałem ten sam problem, takjakby wypaliły mi sie wtryski. do 2 tys tak przerywało i muliło potem ok, na gazie oki sprawdz to. a co do przepływki to sie niezgodze ze nawet w 2 gen na gazie nie działa, na odpalonym na gazie sobie odłącz przepływke i bedzie róznica.

PostNapisane: 1 stycznia 2010, 21:50 
Pierwsze kroki

rafalbazar ja mam identycznie jak ty miałeś , powiedz co było przyczyną ? jak przepływke odłącze na niezapalonym to nawet odpalić niechce , jak na zapalonym na bp to obroty strasznie mam wysokie i telepie silnikiem , na gazie nieprobowałem sprawdze jutro , co do regulatora pytałem kosztuje około 30 zł więc kupie i zobaczymy czy zmiana coś da...

PostNapisane: 2 stycznia 2010, 10:44 
Forumowicz

zużyte niewiem od czego , wypalone te plastikowe końcówki wtryskiwaczy

PostNapisane: 2 stycznia 2010, 11:00 
Pierwsze kroki

czyli wymieniłeś całą listwe czy tylko końcówki wtrysków jaki to koszt i czy po tym silnik chodził już normalnie ?

PostNapisane: 2 stycznia 2010, 13:36 
Forumowicz

ja wymieniłem cała bo kurat miałem, ale mozesz kupic same koncówki ale to duzy koszt , polecam ci kupic cała uzywana na allegro nie powinny byc drogie, ale najpierw to rozbierz cały kolektor ssacy bez wyjmowania listwy ani koncówek po pózniej trudno je włozyc, jak beda zdeformowane plastikowe koncówki to znaczy ze masz juz problem rozwiazany.

niewiem czemu tak sie dzieje. a tak poza tym jak sprawdzic wydajnosc pompy ? przez jaki okres ile musi benzyny wypompowac ?

PostNapisane: 2 stycznia 2010, 13:49 
Specjalista

Lepiej podłączyć manometr i wiesz na 100% na czym stoisz. Osobiście nie wierze w testy z napełnianiem naczynia, ale jeśli ktoś chce to w każdym sam naprawiam jest podane jaka ilość paliwa ma być wypompowana w danym czasie. Sam naprawiam do ściągnięcia z sieci.

PostNapisane: 7 stycznia 2010, 17:31 
Pierwsze kroki

Kod silnika: M52B20
No sie zaczytałem i wywnioskowałem ze mamy ten sam problem A dlaczego na ciepłym chodzi normalnie? ponieważ prawdopodobnie na ssaniu pompka potrzebuje wiekszego cisnienia i niedomaga A potem jak sie unormuje temperatura to jest wszystko wporzadku
Trzymam za ciebie kciuki pisz jak naprawisz
Ja narazie nic nie robie bo mam mało czasu i pieniedzy a teraz musze jeszcze mordowac sie z sruba od wentylatora bo chciałem wymienic termostat :cenzura:

A i taka mała propozycja moze jak nie swędzi cie 15zł i nie boisz sie zaryzykowac to poczytaj o tym http://www.ceramizer.pl/content/view/30 ... chetniania
Zlbliza mi sie wymiana oleju i tak sobie czytam o tym i ogólnie zdania 75/35 z przewaga na tak A moze ci sie ta pompka odbuduje [-o<

PostNapisane: 8 stycznia 2010, 18:01 
Pierwsze kroki

Travolta , ja po wysłuchaniu karzdego i wielkie dzięki chłopaki za pomoc , obstawiam że to pompa... nawala... już byłem zły . sprawdziłem regulator , rozdziabiłem cały dolot , powyciągałem wtryski z całą listwą... paliwo przez nie leci nic niewidać żeby było źle , filtr wymieniony paliwowy dodatek do paliwka wlany i lipa to samo niby troche lepiej ale pewnie stary filtr jeszcze pogarszał sytuacje.... co do ciśnienia jeszcze niesprawdziłem niemam czym.... ale to już niedługo zrobie... szlak mnie trafia że to już któraś pompa z kolei a jeszcze bardziej jestem wkur**** że gwarancja dokładnie 2 tyg temu mi sie skończyła.... i teraz znowu wydatek ponad 180zł :( a aktualnie jestem bez roboty.... więc będzie cięzko ale kolo ma mi załatwić używke za przystępną cene , jak podmienie to zdam znowu relacje .

PostNapisane: 8 stycznia 2010, 22:13 
Forumowicz

drogi kolego legionista, miałem kiedyś e36 1.6 zagazowaną(również taki sam problem miełem niedawno w e32), czesto jeździłem na rezerwie pb, ale za kazdym razem zanim przełączyłem na lpg troche pochodził na pb. pewnego razu zauważyłem mały niedowład na pb, ale na gazie baja, a po niecałym miesiącu podjechałem pod sklep i juz nie odpaliłem, szlak pompe trafił. pamietajmy, że w e36 sa tzw 2 zbiorniki, połaczone przelewem.

jesli na gazie jest ok to wykluczmy takie elementy jak : silniczek krokowy, przypływomierz, świece, przewody wysokiego napiecia, sonda. są to wspólne elementy lpg i pb. wiec mozna wykluczyć powyzsze elemnty, pozostały nam teraz :pompa paliwa, fitr paliwa, pompa wtryskowa, i wtryski paliwowe.
zaczynając naprawe na własną ręke sprawdzajmy od źródła problemu, czyli w twoim przpadku od pompy i filtra.
proponuje przełuż od kolegi pompke i sprawdź jak chodzi autko, jeśli pompa ci co jakis czas pada to widocznie jak przełączysz na gaz to przekaźnik ( jesli masz) nie rozłącza ci pompy, wiec zrób sobie wyłącznik pompy(ja tak zrobiłem w e36).

tak na uboczu dla młodych samouków ;)
benzyniakach dawka paliwa jest mieszana w kolektorze ssącym(tam sie miesza z powietrzem),a nie podawana tak jak w dieslach do cylindrów.

PostNapisane: 8 stycznia 2010, 22:49 
Forumowicz

legionista19 napisał(a):
tak na uboczu dla młodych samouków ;)
benzyniakach dawka paliwa jest mieszana w kolektorze ssącym(tam sie miesza z powietrzem),a nie podawana tak jak w dieslach do cylindrów.
to po co sa wtryskiwacze ? cos niewierze a nie pomyliło ci sie z gazem ?

PostNapisane: 8 stycznia 2010, 22:53 
Forumowicz

Moje BMW: e36 m40 316
Kod silnika: M 40
Witam mam taki sam problem byłem dzisiaj na kompie nie wykazało bledów zadnych sada pracuje na wolnych obrotach ok cisniene na pompie 5 atm ale gdy dodamy gazu powyzej ilus tam obrotów na sondzie pojawiało sie napiecie 0v
i tak przez chwile jeszcze po zejsciu z obrotów pozniej zaczeła wskazywac dobrze.Mechanik stwierdział ze w tym momencie co sonda pokazuje 0 v domaga sie paliwa na wtryski wiecej wiecej ale wtryski nie daja rady do sa pozalepiane przez lpg bo jak wiadomo jak jezdzimy na gazie to wtryski sa odłaczone i nie maja pełnego chłodzenia przez bp z czasem sie zalepiaja wypalaja
kazał zalac srodek do czyszczenia układy i pojezdzic troche na bp jak to nie pomoze to czyszczenie wtrysków lub wymiana

PostNapisane: 8 stycznia 2010, 22:54 
Forumowicz

wtryski w benzyniaku są w kolektorze ssącym(pompa wtryskowa i wtryski są zamiast gażnika). wtryski są poto żeby lepiej sie wymieszało paliwo z powietrzem i odpowiednia dawke podało.

PostNapisane: 8 stycznia 2010, 22:56 
Forumowicz

Moje BMW: e36 m40 316
Kod silnika: M 40
Witam mam taki sam problem byłem dzisiaj na kompie nie wykazało bledów zadnych sada pracuje na wolnych obrotach ok cisniene na pompie 5 atm ale gdy dodamy gazu powyzej ilus tam obrotów na sondzie pojawiało sie napiecie 0v
i tak przez chwile jeszcze po zejsciu z obrotów pozniej zaczeła wskazywac dobrze.Mechanik stwierdział ze w tym momencie co sonda pokazuje 0 v domaga sie paliwa na wtryski wiecej wiecej ale wtryski nie daja rady do sa pozalepiane przez lpg bo jak wiadomo jak jezdzimy na gazie to wtryski sa odłaczone i nie maja pełnego chłodzenia przez bp z czasem sie zalepiaja wypalaja
kazał zalac srodek do czyszczenia układy i pojezdzic troche na bp jak to nie pomoze to czyszczenie wtrysków lub wymiana

PostNapisane: 29 marca 2010, 06:04 
Pierwsze kroki

POMPE kupiłem używke :) :) i auto odpaliło normalnie , na początku myślałem że gościu z allegro wcisnął mi jakiś bubel bo jej niesłyszałem jak przekręciłem kluczyk (tamten nowy zamiennik od momentu jak ją włożyłem buczał jak niewiem :kwasny: ) a używka elegancko nawet jej niesłychać pompe kupiłem od bodajże silnika 2.0 albo 2.5 MOŻE MI TROCHE KONI DODAŁO DO MOJEGO 1.6M40 :hurra: więc problem rozwiązany .TEMAT DO ZAMKNIĘCIA

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1