BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 13:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] 2.5 strzela brak mocy mega spalanie
PostNapisane: 18 stycznia 2010, 16:36 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Kod silnika: M50B25
Witam. Jestem nowy na forum ale nie mam pojęcia gdzie mam się udać już żeby uzyskać jakieś nowe informacje dotyczące mojego problemu z bmw....Mianowicie mam bmw e36 2.5 m50 chodziła do niedawna jak żyleta. Otóż wczoraj, chcąc jechać na przejażdżkę nie mogłem w ogóle zapalić swojej beemki. jak wystartowała po jakichś 4-5 razach zapalania, kompletnie nie chciała chodzić na obrotach wyższych jak i niższych. Na niskich (900-2500) buja sie i przerywa. jak wejdzie na wyższe i dodam jej gazu, słychać dźwięk silnika zupełnie inny niż zwykle.i spada z obrotów i tu teraz....zaczyna konkretnie strzelać z wydechu ! strasznie kopci. brak mocy....do tego strzelania z tłumnika dodam jeszcze że slychać strzelanie w okolicach filtra powietrza lub przepływomierza...a i rury wydechowe są wrecz ie do dotkniecia (żarzą sie w środku)już nie wiem co mam robić nie wiem jakie części ewentualnie kupować, nie chcę kupować czegoś co nie pomoże dlatego zwracam się do Was o pomoc....dodam tylko, ze wymienione zostały w silniku świece zapłonowe na beru 3elektrodowe, jeżdżę na oleju castrolla 10w60, dawałem silikon pod uszczelki w silniku. zastanawiam się nad cewkami, może czujnik położenia wału ? może przepływka (w co wątpie troche...) a może sonda lambda ? prosze o pomoc jaka kolwiek. Dzięki z góry za odpowiedzi i pozdrawiam MacieK :(

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Bmw e35 2.5 strzela brak mocy mega spalanie
PostNapisane: 18 stycznia 2010, 16:42 
Zacna persona forum

Moje BMW: 3x e36
Kod silnika: m43b18 m43b19 m52b25
A może pompa paliwa ? I zobacz czy złącze nr 10 z tego linku jest na swoim miejscu http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=11&fg=40

PostNapisane: 18 stycznia 2010, 16:58 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
Kolego radzę podłączyć się do kompa
przyczyn może być co najmniej kilka

PostNapisane: 18 stycznia 2010, 17:40 
Pierwsze kroki

więc na komputerze pokazało przepływke i sonde lambda.....właśnie chciałbym żebyście się tymi Kilkoma powodami podzielili, jaki może byc ten powód...

PostNapisane: 18 stycznia 2010, 18:06 
Forumowicz

Moje BMW: F30 328i
Kod silnika: N20
ja mialem tak przy padnietym czujniku walka, ale na wolnych u mnie chodzil. Jak dawalem po garach to strzelal w kolektor, bylo slychac spalanie stukowe (takie klekotanie) + spalanie na poziomie 25l/100km. Bledow nie mialem zadnych na kompie. silnik ten sam co twoj tyle ze bez vanosa. czujnik bosha kolo 300 lub podroba eps kolo 180.

PostNapisane: 18 stycznia 2010, 18:22 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
vlaD_13 napisał(a):
więc na komputerze pokazało przepływke i sonde lambda.....właśnie chciałbym żebyście się tymi Kilkoma powodami podzielili, jaki może byc ten powód...

podziele sie z toba kilkoma powodami jaki moze byc ten powod,a wiec
1-przeplywka
2-sonda lambda
mam nadzieje ze pomoglem

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

PostNapisane: 18 stycznia 2010, 18:38 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
Kolego objawy wskazują na przepływkę a ona mogła pociągnąć za sobą błąd sondy
odepnij przepływkę i zobacz jak będzie chodził silnik

Tytuł: Re: [E36] 2.5 strzela brak mocy mega spalanie
PostNapisane: 19 stycznia 2010, 08:23 
Pierwsze kroki

w sumie koledzy, sam sugerowałbym że wina leży w sondzie lambda, gdyż jak dodam delikatnie bardzo znikomo gazu, samochód wchodzi na obroty, lecz gdy nacisnę go do końca i puszcze nagle, strzela...dziś wymienię sondę i zobaczymy czy coś to zmieniło.

PostNapisane: 19 stycznia 2010, 09:31 
Forumowicz

Moje BMW: e36 coupe
Kod silnika: m42b18
Ale czy silnik zaraz po odpaleniu nie pomija odczytow z sondy? Dopiero pozniej po rozgrzaniu zaczyna z niej czytac?

Jezeli dalej Ci bedzie strzelac to moze byc cos zaplonem (przestawiony ?), mogl pasc czujnik walka.

Ja bym stawial na przeplywke ale sprawdz tez przewody zaplonowe.

A nie tankowales moze gdzies ostatnio w innym miejscu niz zawsze? Byc moze paliwo kiepskie.

PostNapisane: 28 stycznia 2010, 00:33 
Pierwsze kroki

Witam koledzy. ponownie.....problem dalej nie rozwiazany. opisze co robilem z moim elektrykiem. Wiec tak, sprawdzane byly cewki, kable, czujnik polozenia walu i czujnik polozenia walka rozdzadu (ten w glowicy), potencjometr, nowy, sonda lambda nowa, swiece nowe (beru 4elek), filtr paliwa powietrza oleju (nowe), olej wymianiany nie dawno (10w60 podajrze castrola) yyy....pompka paliwa sprawna podaje, paliwo tylko 95-98verva na orlenie, przeplywomierz nowy(uzywka ale zalozylem kolejny) nie lapie nigdzie lewego powietrza. podpieta byla moja e36 pod kompa, pokazalo dwa bledy czujnik polozenia walka rozrzadu (wymieniony na nowke) i REGULATOR PREDKOSCI (nie mam pojecia gdzie to sie znajduje za co odpowiada itd) ale po przetlumaczeniu tak wyszlo nam, ze regulator. i teraz szczerze powiedziawszy brak nam pomyslow....kiedys kolega moj w e36 2.0 mial taki sam problem tylko po rozgrzaniu silnika chodzil normalnie, moja niestety nie. wymienil czujnik polozenia walka rozrzadu i kolo pasowe, pomoglo smiga do dzis....myslicie ze to moze byc to ?kolo pasowe? a moze listwa wtryskowa ? dodam ze jezdze na czystej pb. a ha zapomnialem, ten blad regulatora predkosci, bylo wyjasnienie, ze jezeli nie pomoze wymiana go, to moze byc komputer walniety. niestety nie mam nikogo w miescie zeby podmienic....a wydac kolejne 200zl na nic nie ma sensu... :mur: pomocy :( :zalamany: :zalamany: :zalamany:

PostNapisane: 28 stycznia 2010, 10:18 
Forumowicz

Moje BMW: E36 323i Turing
Kod silnika: M52B23
Przepływomierz odpinaliście z wtyczki na odpalonym silniku jest na to jakaś reakcja? Jeśli przepływomierz padł to po jego odłączeniu auto będzie chodziło lepiej.

PostNapisane: 28 stycznia 2010, 15:32 
Forumowicz

Moje BMW: E90
Kod silnika: M47N2
Ja to bym sprawdził wtryski. Może któryś leje i się nie zamyka. W efekcie silnik ma jeden cylinder notorycznie zalany. Paliwo dopala się dopiero w rurze wydechowej dając temperaturę jak w piecu. Na wolnych obrotach źle pracuje - objawy na logikę by się zgadzały.

PostNapisane: 2 lutego 2010, 22:21 
Pierwsze kroki

Witam ponownie. więc, komputer podmieniłem, nie pomogło. Rozmawialem z kilkoma osobami. I są przypuszczenia, ze mogla stracic cisnienie na tlokach. Mozliwe? jaki koszt jest remontu silnika 2.5 m50 bez vanosa? czy jednak sprawdzic najpierw listwe wtryskowa i te kolo pasowe ?

PostNapisane: 2 lutego 2010, 22:40 
Forumowicz

Ja bym najpierw sprawdził ciśnienie na cylindrach jeśli jest takie podejrzenie. Bez problemu większość warsztatów wykonuje takie pomiary. Ja ci tylko powiem tak miałem utratę ciśnienia na 1 cylindrze w 4 cylindrowym IS i auto odpalało bez problemu i przejeździłem tak ponad 100 km. Ciśnienie było zerowe, a auto jeździło prawie normalnie jedynie hałasowało jak by tłumik był dziurawy, wyczuwalna była duża różnica mocy oraz duże spalanie. Nie było strzelania no i ten hałas był taki jak by był układ wydechowy zdjęty, a u ciebie tego nie ma, a przynajmniej nie napisałeś . Zrób pomiar ciśnienia to będziesz miał pewność.
Co do kosztów ja dałem 2,500 zł za wymianę całej góry silnika w tym 318is.

PostNapisane: 16 lutego 2010, 22:13 
Pierwsze kroki

Witam ponownie. Pominąłem sprawdzanie ciśnienia. Dlaczego ? Otóż, ryszard55 miał racje. Tak bynajmniej się wydaje. Ponieważ: zmieniłem przepływkę, z powodu braku takiej samej jak moja w moim mieście, podpieliśmy na SZTUKĘ bez żadnego uszczelniania itd przepływkę od 2.0 m50 bez vanosa. I o dziwo....chodzi IDEALNIE !! za pierwszym razem złapała 800 obr/min i cacy. Wkręca się normalnie :szok: :szok: Moje pytanie ? Kupiłem 3 przepływki na allegro, dwie trefne (nie działające) i jedna na pewno działającą....ale do sedna-dlaczego na przepływce o tych samych nr BOSHa i tego samego silnika nie chce pracować silnik, a na przepływomierzu od wyżej wymienionego 2.0 chodzi? wkręca się itd? jest mniejsza od 2.0, moja większa. Nr przepływki inne, a pracuje bez zarzutu ? dlaczego ? mogą być jakieś konsekwencje jeżeli podepnę na stałe przepływkę od 20. m50 bez vanosa? doradzcie Koledzy.... :zawstydzony: bo już 2 m-ce bez samochodu prawie jestem, a boje się że jak założę inną przepływkę będą problemu....Z góry dzięki za odpowiedzi serdeczne naprawdę. Pozdrawiam i czekam :) :ok:

PostNapisane: 21 marca 2010, 16:19 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E36
Witam! Mam BMW 318TDS. Przy diagnostyce komputerowej wyświetlił się błąd "regulacja prędkości". początkowo myślałem,że to pedał gazu i go wymieniłem,ale to nic nie pomogło. Więc zwracam się do Was o pomoc.

Z góry dziękuje.

PostNapisane: 21 marca 2010, 18:07 
Forumowicz

Pod dziwny temat podpiąłeś swoje pytanie :) jak dokładnie brzmiał ten błąd? Może chodzi o czujnik położenia przepustnicy, ale najlepiej jak byś podał dokładne brzmienie tego błędu po angielsku.

Co do tematu jak silnik pracuje na tej przepławce z 2,0 to go zakładaj i najlepiej by było sprawdzić na kompie jak wyglądają wskazania tej przepławki jak wartości mierzone mieszczą się w normie to można na niej jeździć spokojnie. Tylko pojęcia nie mam czemu nie chce jeździć na przepływomierzu odpowiednim do silnika.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1