BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 18 czerwca 2025, 20:22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] [E38] problem z radiem BM24
PostNapisane: 29 lipca 2010, 17:20 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 550i
Kod silnika: M70B54
Mam dosc nietypowy problem z radiem, z ktorym nie moge sobie poradzic i koncza mi sie pomysly.

Moze najpierw opisze jak wyglada audio.
Navi + radio BM24 w bagazniku, seryjny wzmacniacz usuniety, wyjscia sygnalowe z radia poprowadzone do zewnetrznego wzmacniacza, ktory napedza nieseryjne glosniki.

Problem:
1. Podczas jazdy radio potrafi sie wylaczyc, tzn kontrolka sie pali ale nie ma dzwieku, wylaczenie i wlaczenie niekiedy uruchamia ponownie dzwiek. Czesto sie to zdazalo podczas przejazdy przez wyboje.
2. Przy zwiekszeniu glosnosci albo podbiciu basow radio potrafi sie zacinac i trzaskac. Tak jakby nie mialo sily na wypuszczenie sygnalu.

O ile problem nr 1 zostal rozwiazany poprzez poprawienie "zimnych" lutow na plycie radia to problem nr 2 pozostaje.
Potestowalem dzisiaj dokladniej i zauwazylem, ze jak radio jest zimne to mozna zrobic glosniej, ale wystarczy 20-40s grania i problem nr 2 powraca.
Wszelkie polaczenia pradowe (masy, wtyczki itp) zostaly dokladnie sprawdzone i oczyszczone.

Moje przypuszczenia oraz pytania:
1. Jakie jest napiecie wyjsciowe sygnalu radia BM24?
2. Czy zewnetrzny wzmacniacz moze byc podlaczony do wyjsc z radia czy sygnal powinien byc wyciagniety sprzed koncowki mocy radia? Tutaj mam duza zagadke, poniewaz serwisy oferuja usluge wyciagniecia RCA sprzed wzmacniacza radia, nie wiem czy zeby ulatwic podlaczenie do wzmacniacza czy tak musi byc. Zwazywszy na to, ze wiekszosc wzmacniaczy podlaczanych do BMW (fora internetowe itp) sa wpiete wlasnie przed wzmacniaczem seryjnym radia, bez wyjsc RCA i nie ma problemu z graniem.
3. Najbardziej podejrzewam konczace sie koncowki mocy. Czy ma ktos wiedze w jaki sposob mozna je naprawic? jakies schematy, info itp. Zaplecze "elektryka" posiadam, brak mi tylko wiedzy.
4. Serwisy oferujace naprawe krzycza 300pln, oplaca sie czy lepiej wyciagnac RCA zamiast koncowek mocy? w koncu i tak nie uzywam seryjnego wzmacniacza.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E39/E38 problem z radiem BM24
PostNapisane: 29 lipca 2010, 17:47 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
Czyli zaniki masz jeszcze przed swoim dołożonym wzmacniaczem tak? Standard chinch (o ile możemy tutaj użyć słowa "standard") używa jakiś z góry określonych pozimów napięć (dla liniowych nieregulowanych jest to 250mV = wysterowanie 0db na wskażnikach poziomu). Ustalone mniej więcej odgórnie jest również coś takiego jak inpedancja (admitancja) wejściowa urządzenia. Chodzi o to, że np w domowym sprzęcie łączysz CD ze wzmacniaczem za pomocą pary chinch i we wzmacniaczu na wejściu masz powiedzmy 10kOhm przez co prąd płynący przez kabelki jest nieduży. Niesie to za sobą takie konsekwencje, że kabel użyty w tym przypadku musi być dobrej jakości. W samochodzie takie rozwiązanie może być zrealizowane na niskich poziomach impedancji (czy też admitancji jeśli chodzi o wejścia - jak kto woli). Powodem tego może być to, że samochód jest pełen zakłóceń, a instalowanie audiofilskich kabelków też jest mało rentowne, więc robi się takie wewnątrz firmowe rozwiązania. Dając seryjny zmachol może on właśnie mieć zbyt mały pobór na wejściu, przez co radyjko chwilami myśli że straciło kontakt z końcówką mocy. Mogę się jednak mylić i może być totalnie na odwrót. W obwodach małej mocy mała jest szansa na spalenie czegoś, więc polecam metodę prób i błędów z bezpiecznikami: 200; 500; 1k, 5k i 10k omów (x2 dla stereo). Wpinamy je raz wzdłuż, raz w poprzek linii łączącej radio z zmacholem. Nie mniej jednak powodem Twoich problemów może być coś zupełnie innego.

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 29 lipca 2010, 17:57 
Przyjaciel forum

mroova81 napisał(a):
Dając seryjny zmachol może on właśnie mieć zbyt mały pobór na wejściu, przez co radyjko chwilami myśli że straciło kontakt z końcówką mocy.

To moze byc jakis trop. Musze to dokladnie posprawdzac.

Jak narazie wszystkie znaki wskazuja na kocowke mocy. Wzmacniacz obsluguje od 0,01V do 8V takze wykluczam tutaj mozliwosci podawania zbyt duzego lub zbyt malego pradu sygnalowego na wzmacniacz.
W radiach BM54 czyli model wyzszy czesto leca koncowki mocy, podobno na potege, tam nie ma duzego radiatora i poprostu sie przypalaja. W BM24 jest o wiele mniej takich przypadkow, ale sa.

Szukam w takim razie schematu radia BM24 i informacji na temat koncowek...

PostNapisane: 29 lipca 2010, 18:19 
Specjalista

Nie znam niestety ori rozwiązań. Więc Twoje radio to BM54, które było podłączone pod wzmacniacz BMW, który obecnie został zastąpiony przez jakiś Twój nie ori tak? O jakich więc końcówkach mocy mówisz? Skoro do BM54 nie podłącza się bezpośrednio głośników, nie posiada ono końcówek mocy w ogóle.

PostNapisane: 29 lipca 2010, 21:07 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
wg mnie masa, może trzeba podać dodatkową

Obrazek

PostNapisane: 29 lipca 2010, 22:12 
Specjalista

rorafalki napisał(a):
wg mnie masa, może trzeba podać dodatkową

Nie to nie to. Problemy z masą to co innego. Jako Ciekawostkę podam, że połączenie masowe (ekrany kabli, obudowy urządzeń) a chassiss pojazdu powinny być połączone tylko w jednym miejscu (pętla masy). Ale to ciekawostka, nie ma nic wspólnego z tematem.

PostNapisane: 29 lipca 2010, 22:28 
Przyjaciel forum

mroova81 napisał(a):
Nie znam niestety ori rozwiązań. Więc Twoje radio to BM54, które było podłączone pod wzmacniacz BMW, który obecnie został zastąpiony przez jakiś Twój nie ori tak? O jakich więc końcówkach mocy mówisz? Skoro do BM54 nie podłącza się bezpośrednio głośników, nie posiada ono końcówek mocy w ogóle.

Ja mam radio BM24, ktore ma duzy metalowy radiator, niby mniej podatne na palenie koncowek.
Radio jest podlaczone bezposrednio do wzmacniacza zewnetrznego zamiast oryginalnego. W tym problem, ze w tym radiu jak i BM54 (nowsza wersja) sa koncowki mocy, ktore potrafia sie palic. NIe wiem dokladnie jak to jest rozwiazane ale wewnatrz radia sa wzmaciacze po ok. 25W na kanal. Tez mnie to troche dziwi.
Niestety nie znalazlem jak narazie analogicznego problemu jak moj, a problemy z zanikiem dzwieku np. na 2 kanalach.

PostNapisane: 29 lipca 2010, 23:33 
Specjalista

Piotrek napisał(a):
mroova81 napisał(a):

Ja mam radio BM24, ktore ma duzy metalowy radiator, niby mniej podatne na palenie koncowek.
Radio jest podlaczone bezposrednio do wzmacniacza zewnetrznego zamiast oryginalnego. W tym problem, ze w tym radiu jak i BM54 (nowsza wersja) sa koncowki mocy, ktore potrafia sie palic. NIe wiem dokladnie jak to jest rozwiazane ale wewnatrz radia sa wzmaciacze po ok. 25W na kanal. Tez mnie to troche dziwi.
Niestety nie znalazlem jak narazie analogicznego problemu jak moj, a problemy z zanikiem dzwieku np. na 2 kanalach.

Jeżeli jest tak jak mówisz (radio z końcówkami po 25W podłączone pod kolejny wzm.) to ja nie mam pojecia OCB. Jakbyś miał jakiś opis tego systemu (polsko języczny, niestety kiepsko u mnie językami), to dawaj na priv. Jak rozkminie o co w ogóle chodzi w tym systemie, to może zlokalizujemy błąd.
Nie mniej jednak odpowiedz mi na jeszcze jedno pytanie dość ważne:
Problem pojawił się od razu po modyfikacjach? (źle dobrane paremetry klocków)
Czy może pojawił się z tego ni z owego po jakimś czasie..? (może faktycznie coś się sfajczyło).

Dobrze byłoby też abyś dorwał na chwilową podmianę takie BM54...
Pozdrawiam i dobrej nocy.

PS (właśnie mi żona zaczyna rodzić :))

PostNapisane: 30 lipca 2010, 01:51 
Specjalista

Moje BMW: E38 740 4,4 6Manual
Kod silnika: M62B44
ja Bym spróbował z lepszym chłodzeniem jak nie to końcówki

PostNapisane: 30 lipca 2010, 07:22 
Przyjaciel forum

mroova81 napisał(a):
Problem pojawił się od razu po modyfikacjach? (źle dobrane paremetry klocków)

Problem pojawil sie odrazu po modyfikacji, najpierw myslalem, ze brakuje pradu, potem, ze nieodpowiednie kable sygnalowe do wzmacniacza itd...

Musze dorwac kogos z radiem BM24, podmienic na chwile aby potwierdzic czy to kwestia radia czy reszty systemu. Jezeli radio to na 99% koncowki...

Edit:
Zebralem kolejne informacje i jezeli przy podmianie radia problem nie ustapi tzn, ze sygnal przy wiekszych glosnosciach jest poprostu przesterowany dla wzmacniacza. Wtedy zrobie wyjscia RCA.

Ostatnio edytowano 30 lipca 2010, 07:41 przez Piotrek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 30 lipca 2010, 07:32 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
Piotrek, może spróbuj dać kawałek przewodu od obudowy radia do jedej chinch :niepewny:

Obrazek

PostNapisane: 30 lipca 2010, 08:12 
Przyjaciel forum

rorafalki napisał(a):
Piotrek, może spróbuj dać kawałek przewodu od obudowy radia do jedej chinch :niepewny:

To raczej nic nie da, bo chinche maja swoj sygnalowy + i -, musialbym ewentualnie zamienic - na mase.

PostNapisane: 31 lipca 2010, 01:28 
Specjalista

Moje BMW: E38 740 4,4 6Manual
Kod silnika: M62B44
nie polecam dawać masy sygnałowej z obudowy lub z masy zasilającej - będzie słychać dentystę w aucie

PostNapisane: 31 lipca 2010, 11:02 
Przyjaciel forum

To skad brac mase, jezeli bede chcial wyprowadzic sygnal sprzed wzmacniacza?

PostNapisane: 6 sierpnia 2010, 13:49 
Przyjaciel forum

Problem rozwiazany.
Wyprowadzilem sygnal sprzed wzmacniacza radia.
Wywalilem kondensatory na plytce radia i w ich miejsce wlutowalem sie z kablami do wtyczek rca.
Masa podlaczona do obudowy anteny - nie ma zaklucen z silnika itp.

Wszystko gra tak jak nalezy.

PostNapisane: 10 sierpnia 2010, 20:13 
Pierwsze kroki

Moje BMW: Rover75
Dolacze do tematu , kupilem radio BM54 na ebayu UK za 27 f wiadomo jedna strona nie grala wiec postanowile naprawic . Podjalem decyzje o podloczeniu do tych 4 kondensatorow , jednak dalej dwa kanaly nie graly wiec sie wkurzylem i usunalem te dwie koncowki hybrydowe i podlaczylem pod istniejace sciezki . Najwazniejsze , ze swobodnie mozna sie podlaczyc na przedwzmacniacz - w miare 4 sciezki przedwzmaciacza . Najwazniejsze , ze wszystko gra - nawet cd w monitorze

PostNapisane: 1 listopada 2010, 09:34 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e39 530d
Prosze o pomoc mianowicie chodzi mi o radio beckiera bm24.
Zaden elektryk nie potrafi mi pomóc dlatego ze po sprawdzeniu tunera posiadal leki nalot korozyjny, elektryk wyczyscil starannie tuner sprawdzil napiecie i wszystko jest tak jak powinno byc również sprawdził szyne sterującą i wszystko jest ok ale kontrolka od radia nie zapala sie oraz lewa strona od radia przyciski od od zmieniania stacji nic ne reaguje, nawigacja wszytko chodzi tv prawa strona wiec naprawde nie iwem co jest kurde grane

PostNapisane: 16 czerwca 2011, 20:09 
Forumowicz

Moje BMW: E61 530D E36 316
Kod silnika: M57 M43
ma ktoś może schemat do bm24, najbardziej chodzi mi o symbol końcówki mocy?

W tunerze po podgłośnieniu zaczynają trzeszczeć głośniki ale tylko jak grają wszystkie, gdy zmienię balans na lewo czy prawo lub przód tył problem znika, co może być przyczyną?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1