BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 23:08

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] elementy zawieszenia
PostNapisane: 25 sierpnia 2010, 00:01 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36
Kod silnika: m52b25
Jako iż dosyc sporo nowego wlozylem do auta to doszedlem do wniosku ze robie po calosci niema sie co rozdrabniać ;)
Chcialem wywalic siano na elementy zawieszenia i chcialbym zeby ktoś powiedzial co jeszcze moge tam zrobić.

Oczywiscie amory,poduszki,lozyska,oslony,odboje,springi sa nowe.

1. 2 wachacze przod.
2. sworznie 6 sztuk i 2 tyleje wachacza
3. 2 drazki i 2 koncowki kierownicze
4. lacznik stabilizatora tył x2
5. laczniki stabilizatora przod x 2
6. 2 laczniki dlugie przod

Bede szedl w meyle bo mam nowe tarcze i klocki i jest super!

Mam jeszcze 1 problem jest z tylu tuleja plywajaca i TULEJA TYLNEGO WACHACZA WRAZ ZE ŚRUBĄ REGULACYJNĄ czy to jest ten sam element czy to 2 rozne elementy ? bo jak coś to bym wziol jeszcze to x 2 i to x 2.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] elementy zawieszenia
PostNapisane: 25 sierpnia 2010, 18:16 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 530d
Kod silnika: m57N
Chyba to są 2 inne czesci ale w sklepie ci na pewno powiedzą a jezeli kolego kupiłes tanie zamienniki to juz mozesz zbierac na nowe części bo za pół roku pujda no chyba ze jezdzisz raz na tydzień 10 kilometrów

PostNapisane: 25 sierpnia 2010, 18:24 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 540&E39 528
Kod silnika: M62B44&M52B28TU
termo001 napisał(a):
jezeli kolego kupiłes tanie zamienniki to juz mozesz zbierac na nowe części

napisał że bierze meyle!

Ben_sage, dobry wybór, ale polecam Ci wziąć Meyle HD (mocniejsze) a nie zwykłe. Ja takie kupiłem.

Jeszcze zmień:
-tuleje tylnej belki 4
-poduszki dyfra 2

Możesz też sobie wziąć poliuretany, jeżeli lubisz sztywne, twarde auto i będzie ostro jeździł :)

Tu masz trochę rozrysowane zawieszenie E36 :]
http://bmwfans.info/parts/catalog/E36/C ... uspension/

A jak masz na prawdę dużo kasy to wymień jeszcze:
- poduszki silnika
- poduszki skrzyni biegów
- podporę wału
:D

V8 Eisenmann, 10J, Dupowóz
viewtopic.php?f=6&t=146942

PostNapisane: 25 sierpnia 2010, 22:02 
Częsty bywalec

Ok dzięki za informacje, to zrobie za miesiac ale juz odkladam kase bo wole polecieć z całoscia niż w ratach.
Koncowke posta wyżej przyanalizuje finansowo.

pzdr

PostNapisane: 26 sierpnia 2010, 00:07 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Ja uwazam ze powinno sie wymieniac to co sie zuzylo. Robienie "na zapas" ma uzasadnienie ale nie zawsze. Ktore z w/w czesci nadawaly sie do wymiany? Nie widze sensu wymiany wahacza, skoro sa wymienne swoznie. Jesli chodzi o elementy, ktore podlegaja regulacji to jesli zrobisz wszystko na raz to za geometrie zaplacisz raz- pochwalam. Polecalbym Ci natomiast zamiast meyle kupic lemfordera. Roznica w cenie nie duza a w jakosci (trwalosci) juz zauwazalna. Osobiscie bralbym tylko sworznie krotkie Meyle HD i tuleje wahacza z m3 3.2 (duzo trwalsze niz standardowe). Cala reszta od lema.

Amory polecam bilstein. Kayaby wytrzymaly 1.5 roku :/ Oslony kupuj ori (pytaj w intercarsie), sa tanie a duzo lepszej jakosci niz zamienniki.

PostNapisane: 26 sierpnia 2010, 01:06 
Częsty bywalec

To prawda z tymi wachaczami troszke nagiolem,

Ale cale wachacze wraz ze sworzniami to koszt niewiele wiekszy niż same sworznie dlatego zastanawiam sie czy nie wymienić calosci.

Edit.Sorry pelny wachacz lemfoldera 260zl a zestaw sworzni i tulei na obydwa wachacze 250zl wiec faktycznie wymienie tylko same sworznie i tyleje bo wachacze sa wporzadku a chyba tak szybko nie ulegaja zuzyciu.

Sluszna uwaga i plus dla ciebie ;)

Czyli :

1*TULEJE WAHACZA ZEWNĘTRZNĄ
1* TULEJE WAHACZA GÓRNĄ WEWNĘTRZNĄ na 2 strony febi / tył
sworzni i tyleje 6 sztuk
2 drazki i koncowki kierownicze
lacznik stabilizatora tył x2 febi
laczniki stabilizatora przod x 2
2 laczniki dlugie
Koszty ok 600zl z groszem febi i meyle, do meyle jest mocno przekonany jesli chodzi o jakość,

poduszki i lozyska na tyl i przod do amorow juz mam lemfoldera,oslony i odboje sachs a zawieszenie nie rewelacyjne ale mtsy 40/20 zestawik i póki co musze przyznać ze w stosunku do zuzytej seri piekielnie mocno sie trzyma zakrętów i jestem mocno zadowolony.B6 nie testowalem ale może w przyszlosci bo narazie mam nówki.

Co do skrzyni i mostu musi byc szczesliwa bo wymieniam niedlugo oleje,narazie tym musi sie usatysfakcjonowac, a zawiecha to dla mnie podstawa gdyż przekonalem sie jak wielka roznice mam juz w tym aucie pomiedzy poprzednia, chce posmigać jeszcze troszke gdyż moje :serce: odpowiada :serce: nie jest to torpeda ale zakręty napewno rekompensuja te straty, aż wszyscy sie patrza co tak szybko w zakręcie ucieka.... :rotfl:

Tak bedzie git? :luka:

PostNapisane: 26 sierpnia 2010, 07:21 

Daj sie skusic na lemforfera. Nie pozalujesz. Febi nie jest zle ale przy lemie to typowy tani zamiennik, ktory jest tylko odrobine tanszy a juz wyglad jest sporo delikatniejszy. Co do meyle HD to troche taki marketingowy belkot. Swozen krotki warto- jest twarszy niz standardowy z modulem komfortu. Mimo to niektorzy forumowicze pisza ze autko wtedy staje sie wyczuwalnie twardsze a LEM z modulem komfortu przejedzie podobna ilosc km. Tuleje wahacza przod kupuj takie

Obrazek
Komplet za 180zl, LMI20578.

Ja informacjek ktore Ci podaje opieram na wnikliwej analizie forum i rozmowach na zlotach. Sam robilem swoznie 2x (jestem zwolennikiem robienia na raty :P ) Najpierw zmienilem swoznie krotkie, kladlem delphi bo firma ponoc solidna a cena sposrod markowych byla najnizsza. Rok pozniej zmienialem swoznie dlugie. Zalozylem LEMa. Dodam ze po roku krotkie swoim wygladem mowia ze nalezaloby pomyslec o nowych- luzow jeszcze nie ma.

Aha, co do poduszek np silnika to korzystnie wychodzi Corteco. LEM kladzie wlasnie corteco do swoich opakowan i sprzedaje za sporo wyzsza cene :P Bodajze takie wlasnie ida na 1. montaz.

PostNapisane: 26 sierpnia 2010, 08:24 
Zacna persona forum

ded napisał(a):
Ja informacjek ktore Ci podaje opieram na wnikliwej analizie forum i rozmowach na zlotach.

no to ok!
mnie kolega tylko wystraszył jak rozerwał przez zimę nowe tuleje wachacza lemfordera i poduszkę dyfra... A wiadomo w zimie trakcja marna i prędkości niskie...
Drugi kumpel też narzekał. I przestali to kupować bo się za portfel złapali.

Może też są różne pochodzenia lemfordera, może mają fabrykę np w rpa i francji ;)
Jeśli chodzi o poduszki Corteco to też polecam.
No i duże gumy jak duże tuleje i poduszki (dyfer, belka) może warto kupić poliuretan, który na wytrzymałość kładzie standardowe gumy na łopatki. Oczywiście jest dużo twardszy, ale to przecież nie amortyzator ;)

Ben_sage, widzę że jesteś z Lokalizacja: Warszawa- bemowo . To chyba twarde gumy nie będą przeszkadzać, warszawa niby dziurawa jak cała Polska, ale są też bardzo równe odcinki, szczególnie na bemowie.

Jeszcze jedna sprawa- na gumy w tylnym zawieszeniu mocno oddziałuje napęd, szczególnie że masz sporo kuni. Dlatego warto żeby z tyłu były twarde gumy, bo każdy strzał ze sprzęgła, ostra redukcja- powoduje ich szybsze zużycie

PostNapisane: 26 sierpnia 2010, 08:29 
Częsty bywalec

Szczerze bemowo jak bemowo tu nie jest zle ale jak jade do kobiety , na bielany to mnie krew zalewa jak tylko odbijam z broniewskiego..... troszke boje sie ze odbije sie to na reszcie , a z drugiej strony mam te 16 o profilu 55 ktore przyjamuja lekkie wstrzasy, po torze nie smigam ale z dylematem ciezko gdyz nigdy nie mialem z poliuretanu a nie wiem czy inne czesci troszke nie ucierpia? Ze sprzegla moze 2 razy w tym miesiacu strzelilem bo kreski znudziły mnie, nie jezdze wolno ale pałowania unikam od kad nie mam szpery i m50 ktore i tak było spisane na straty.

Zauważylem ze co do lemfoldera pojawili sie zwolennicy jak i przeciwnicy - moze towar powoli traci jakosc albo inne marki sie poprawiły,malo kto coś pisal o tarczach meyle i klockach a zrobilem juz kolo 1000km(oczywiscie hamowanie pulsacyjne bez absu jakies 300km, unikanie kaluzy i myjek recznych) i niema bicia i innych problemow - lubie sie trzymać tego co mnie nie zawiodło.

PostNapisane: 26 sierpnia 2010, 08:59 

Co do tarcz i klockow to jest jeszcze taka kwestia ze warto kupowac w hurtowni a nie z allegro. Pomijajac podrobki to ponoc mozna trafic na jakies odrzuty ktore nie spelnialy norm itp. Oczywiscie wszystko oryginalne ale o nizszej jakosci sprzedawca nie poinformuje.

PostNapisane: 26 sierpnia 2010, 09:04 
Zacna persona forum

Profil 55 to już mięciutko. Ja jeżdże na 40 lub 45.
Ale jak nie wariujesz to poliuretny olać.

Jeśli chodzi o lemfordera to moim zdaniem może właśnie obniżył jakość i "jedzie" na opinii...
Ben_sage napisał(a):
ale jak jade do kobiety

zamieszkaj z nią jak ja, nie będziesz musiał jeździć :hyhy:
Moja mi nawet przy samochodzie pomaga (wszystkie nasadki prosto do ręki hehe), razem głowicę zdejmowaliśmy i wieźliśmy do autoszlifu :rotfl:

ded napisał(a):
ponoc mozna trafic na jakies odrzuty ktore nie spelnialy norm

chyba trafiłeś w sedno, bo do Polski trafia bardzo duzo odrzutu :kwasny: i to w wielu branżach np odzieżowej :rotfl:

PostNapisane: 26 sierpnia 2010, 09:13 

Ludzie naiwni sa i tyle. Jesli czesc kosztuje znacznie taniej niz w hurtowni to nie jest to juz "magia allegro" tylko cos podejrzanego. Kwestia gwarancji od sprzedawcy allegro tez jest watpliwa. Juz nie mowie o tym ze elementy gumowe sie starzeja i jesli ktos zamowil duza ilosc i mu zalega to moze juz nie byc w najlepszym stanie. Ponoc wlasnie dlatego warto kupowac piora do wycieraczek na CPN, bo w sklepach motoryzacyjnych robia sobie od razu roczny zapas :D

PostNapisane: 26 sierpnia 2010, 09:39 
Zacna persona forum

Zgadza się. Guma to podstawa :rotfl:
Tak samo jak z oponami, elementy zawieszenia muszą być świeże, przechowywane w odpowiedniej temperaturze.
Ja to z allegro kupuję rak na rok... Wolę Intercars i fora :)

PostNapisane: 26 sierpnia 2010, 16:03 
Częsty bywalec

Staram sie dobierać zaufanych sprzedawcow - ktorzy maja duzy asortyment czesci.Zazwyczaj sa to osoby prowadzace dzialalnosc gospodarcza z duza iloscia pozytywow , jesli jaki kolwiek negatyw wzbudzi moje podejrzenia od razu rezygnuje , póki co z zamawianych czesci na allegro nie dostrzeglem nie dorobek czy jakiegoś syfu.Pewnie trafiaja sie lewe partwie ale nie mi - albo nieswiadomy jestem , poki co zadowolony zawsze :hyhy:

A te sztywne gumy to kwestia bardziej trwałosci czy faktycznie bedzie sztywniej troche i bedzie lepiej w zakrętach?odczuwalne to jest w jakis sposob?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1