BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 23:27

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] auto nie odpala
PostNapisane: 10 września 2010, 11:52 
Forumowicz

Moje BMW: bmw 318 is
witam

wczoraj rano auto normalnie odpaliło , pojechałem do sklepu i jak z niego wyszedłem to auto juz nie chciało odpalić , wogóle nie kręci rozrusznik.
poprosiłem kolesia żeby mnie pociagnął - auto odpaliło , wrociłem do domu zgasiłem silnik i za chwile przekręcam kluczyk auto pali
dzisiaj znowu nie chce odpalić :kwasny:

rozrusznik do wymiany ?

Ostatnio edytowano 10 września 2010, 13:36 przez heniu1990, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] auto nie chce odpala
PostNapisane: 10 września 2010, 12:22 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
Zależy jak wolisz. Wymiana , albo regeneracja.
Sprawdź jeszcze kable zasilające rozrusznik, możliwe że nie łączą, albo zaśniedziały styki. Najlepiej jak nie bedzie chciał palić , poruszaj nimi i spróbuj ponownie.

PostNapisane: 10 września 2010, 12:50 
Forumowicz

a jak bym go chcial wyjąć to od której strony sie za to zabrac ?;D
bo słabawy dostęp tam jest

PostNapisane: 10 września 2010, 13:31 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
Nie wiem jak w is-ach ale zazwyczaj najlepiej dojść od dołu z kanału. Ale najpierw sprawdź te kable, bo może nie trzeba go wyciągać, co nie jest łatwą sprawą.

PostNapisane: 10 września 2010, 13:35 
Forumowicz

ok , dzięki

Tytuł: Re: [e36] auto nie odpala
PostNapisane: 10 września 2010, 13:59 
Forumowicz

Moje BMW: E36 323i Turing
Kod silnika: M52B23
Miesiąc temu wyciągałem z ISa żony rozrusznik i powiem tak najpierw próbowałem od dołu ale bez kluczy wygiętych w chińskie osiem to raczej nie możliwe warto dodać że śruby rozrusznika to 16ki i nie w każdym zestawie kluczy są ja musiałem dokupić. Do rozrusznika dobrałem się od góry jest przy tym kupe odkręcania trzeba ściągnąć cały kolektor dolotowy zdjąć wtryski odpiąć mnóstwo wtyczek (na szczęście kostki są tak zbudowane że nie da się źle potem podłączyć :) ) Od dołu też kilka śrubek trzeba odkręcić generalnie dostęp tragiczny ale wyjąłem regeneracja całego rozrusznika wyszła mnie 280zł i wymienione jest wszystko co wymagało wymiany lub naprawy. Przy okazji wymieniłem wężyki podciśnienia (1metr bieżący w ASO kosztuje 35zł a starczyło mi z zapasem na wszystkie wężyki podciśnienia jakie tam znalazłem) i uszczelki układu dolotowego tą przy głowicy ASO ok 32zł i między połówkami dolotu coś koło 17zł warto też wymieniać odrazu uszczelki wtrysków coś koło 4 zł szt i przy wciskaniu wtrysków w blok przesmarować czymś bo się poprzycinają wiem z doświadczenia.
W razie pytań pisz śmiało.

Ostatnio edytowano 10 września 2010, 14:32 przez Marko84s, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 10 września 2010, 14:05 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 525iaT, E46 325
Kod silnika: M54B25
Najpierw sprawdź kable masowe akumulator -> masa i silnik -> masa, ja miałem u siebie podobne akcje, też myślałem że rozrusznik, mechanik wymienił kabel silnik->masa i problem zniknął :) Rozrusznik nie zakręci jak będzie miał słabą masę, u mnie strajkował właśnie jak się dobrze zagrzał, jak stygł i metal się kurczył masa się poprawiała i znowu odpalał.

E46 323i --> SPRZEDANY

E36 316i Compact --> SPRZEDANY

E36 320i Coupe --> SPRZEDANY

PostNapisane: 10 września 2010, 14:21 
Forumowicz

Marko84s napisał(a):
Miesiąc temu wyciągałem z ISa żony rozrusznik i powiem tak najpierw próbowałem od dołu ale bez kluczy wygiętych w chońskie osiem to raczej nie możliwe warto dodać że śruby rozrusznika to 16ki i nie w każdym zestawie kluczy są ja musiałem dokupić. Do rozrusznika dobrałem się od góry jest przy tym kupe odkręcania trzeba ściągnąć cały kolektor dolotowy zdjąć wtryski odpiąć mnóstwo wtyczek (na szczęście kostki są tak zbudowane że nie da się źle potem podłączyć :) ) Od dołu też kilka śrubek trzeba odkręcić generalnie dostęp tragiczny ale wyjąłem regeneracja całego rozrusznika wyszła mnie 280zł i wymienione jest wszystko co wymagało wymiany lub naprawy. Przy okazji wymieniłem wężyki podciśnienia (1metr bieżący w ASO kosztuje 35zł a starczyło mi z zapasem na wszystkie wężyki podciśnienia jakie tam znalazłem) i uszczelki układu dolotowego tą przy głowicy ASO ok 32zł i między połówkami dolotu coś koło 17zł warto też wymieniać odrazu uszczelki wtrysków coś koło 4 zł szt i przy wciskaniu wtrysków w blok przesmarować czymś bo się poprzycinają wiem z doświadczenia.
W razie pytań pisz śmiało.

dzieki za info
najpierw spróbuje jednak chyba od dołu jak sie nie uda to gora

Marky
u mnie jak jest zimny tez nie pali

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1