gibon8619, ja kupiłem na początku lipca E32 z tym samym silnikiem, z tego samego roku z manualną skrzynią za 1750 zł

Był w świetnym stanie, musiałem jedynie wymienić skrzynię (całkowity koszt wymiany 650 zł) i teraz jest w rewelacyjnym stanie

Mam go dwa i pół miesiąca, w tym czasie przejechałem 7000 km i sprawuje się idealnie. Cały czas jestem pod wrażeniem trwałości silników M30. Mój ma przebieg 290000 i nie spala nawet grama oleju, a jeżdzę oczywiście na półsyntetycznym. Więc generalnie to trochę dużo dałeś za egzemplarz, w którym jest tyle do zrobienia

Za 7000 zł mogłbyś kupić dwa takie jak twoje i to w bardzo dobrym stanie. Twoje wyposażenie wcale nie tłumaczy tej ceny, bo musisz sobie zdać sprawę z tego, że w E32 cztery elektryczne szyby, el. lusterka, el. szyberdach były w standardzie (oraz oczywiście wspomaganie kierownicy, ABS i poduszka powietrzna dla kierowcy)

Ale nieważne. Najważniejsze jest to, że z pomocą tego forum doprowadzisz go do porządku i będziesz się cieszył jak dziecko, bo E32 są bardzo trwałe i praktycznie bezawaryjne, a silnik M30 jest najtrwalszą jednostką w tym modelu.
Praktycznie na wszystkie pytania dostałeś już odpowiedzi, więc dodam tylko, że:
1: Skoro jesteś pewny, że kable są ok, to proponuję najpierw sprawdzić, czy sprężyste druty dociskające żarówki do lamp nie są zbyt luźne. Jeśli tak, to żarówki będą luźno obsadzone i mogą gubić masę. Wystarczy podgiąć druty tak, żeby żarówki były dobrze dociśnięte i po problemie.
4: Musisz wymienić wszystkie świece i kable zapłonowe. Skoro dwie świece były całkowicie uszkodzone, to wymiana wszystkich wraz z kablami to podstawa. Jeśli samochód zanim przestał być używany jeździł dobrze, to bardzo możliwe, że po wymianie świec i kabli będziesz musiał jedynie dolać do paliwa preparatu czyszczącego wtryski i będzie super. Jeśli dalej będzie niedobrze, to tak jak pisali koledzy wczesniej najlepiej podłączyć się pod komputer, bo być może niedomaga przepływomierz/wtryski/sonda lambda/filrt paliwa. Jeśli chodzi o przepływomierz, to pamiętaj, że komputer wykaże tylko jego elektroniczną usterkę. Musisz upewnić się, że jego klapa pracuje płynnie w całym zakresie obrotów (nie może być żadnych przycięć). Przepływomierz to takie spore pudełeczko usytuowane między filtrem powietrza a przepustnicą (a dokładnie między dwoma gumowymi łącznikami). Na podstawie uchylenia klapy i temperatury zasysanego powietrza komputer oblicza jaka masa powietrza dopływa do silnika. Jak zdejmiesz z przepływomierza tą dużą gumę łączącą go z filtrem powietrza, to będziesz miał dostęp do jego wnętrza i w ten sposób sprawdzasz klapę.
5: Co prawda ja mam manualną skrzynię, ale myślę, że ta informacja ci się przyda: przy ekonomicznej jeździe w ruchu miejskim (Ząbki, Wołomin, Marki) spalam średnio 12,5 - 13,5 l/100 km. Przy ekonomicznej jeździe po Warszawie spalam 14 - 17 l/100 km. Wszystko zależy od natężenia ruchu. W trasie (Warszawa - Gdańsk - Warszawa) wyszło mi 10 l/100 km. Przy automatycznej skrzyni spodziewałbym się wyników o ok. 1 l wyższych.
A tak apropos osiągów, to czy jesteś pewien, że skrzynia dobrze działa? Bo jej ewentualne niedomagania również mogą być przyczyną słabych osiągów. Jeśli działa bez zarzutów, to tak czy inaczej upewnij się, że poziom oleju jest odpowiedni. Jeśli masz informację o tym, kiedy był w niej wymieniony olej, to super, a jeśli nie, to radziłbym wymienić go od razu.