BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 09:04

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Dysze spryskiwaczy.
PostNapisane: 12 maja 2008, 11:37 
Forumowicz

Moje BMW: G21 Touring
witam, mam taki problem...mianowicie zapychają mi sie dysze od spryskiwaczy przedniej szyby.w sobotę rozebrałem wszystko dysze przedmuchałem, i przez moment wszystko było ok ale dziś znowu używając spryskiwacza zauważyłem ze po 1 dysze były zapchane a po 2 same sie rozregulowały tzn nie pryskają tak jak powinny tylko gdzieś na boki...zaczyna mnie to denerwował bo spryskiwacz staje sie bezużyteczny :zly: ...jak sadzicie co może być powodem? czy dysze są do wymiany czy może jakiś brud jest w zbiorniku z płynem?
z góry dzięki za pomoc...

Cytuj:
dysze spryskiwaczy.

Zapoznaj się z ZASADAMI.

robertbmw

Ostatnio edytowano 15 maja 2008, 22:53 przez Konop, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 12 maja 2008, 11:39 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
najprostszy sposób to: wyjmij jeden włos ze szczotki drucianej i przeczyść (wsuwając i wyciągając) każdą dyszę, u mnie zawsze pomagało

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 13 maja 2008, 16:23 
Forumowicz

dzieki pomoglo ciekawe tylko na jak dlugo ... ;)

Tytuł:
PostNapisane: 13 maja 2008, 18:35 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
Konop napisał(a):
dzieki pomoglo ciekawe tylko na jak dlugo ... ;)

z autopsji wiem, że do następnego woskowania :hyhy: , a jeśli pojawi się problem ponownie to już wiesz jak go rozwiązać ;)

PS ja również dziękuję :)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 13 maja 2008, 18:46 
Zacna persona forum

Moje BMW: M3
ja w mojej ex-E36 uzywalem szpilki, zawsze pomagalo :rotfl:

ale tak jak pisze Rafał do nastepnego woskowania :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 13 maja 2008, 19:52 
Forumowicz

Oczywiście że masz brud w zbiorniku.We wlewie powinieneś mieć włożoną siateczkę,może sobie pływa w środku :hyhy:
Wypłucz zbiornik przedmuchaj przewody i dysze i będzie ok :ok:

Tytuł:
PostNapisane: 14 maja 2008, 09:23 
Forumowicz

hmm dzisiaj zajrzałem do zbiorniczka...żadnego sitka tam nie mam, jest natomiast na ściankach zbiorniczka biały osad, coś jak kamień w czajniku :kwasny: ...macie może pomysł jak to usunąć??reki tam nie włożę bo troszkę za wąski otwór...a może trzeba by zdemontować ten zbiornik i wtedy byłoby wygodniej go czyścić? tylko jak go wyjąć z auta?

Tytuł:
PostNapisane: 15 maja 2008, 07:33 
Forumowicz

W e36 bardzo prosto jest go wymontować.Nie ważne jakiej pojemności masz zbiornik odkręcasz jedną plastikową nakretkę i ściągasz z zaczepu zbiornik i odpinasz przewód i kable zasilające pompkę.Wyciągasz pompę ruchem do góry na niej w środku też powinno znajdować sie sitko.
Mi pomogło wielokrotne płukanie wymontowanego zbiornika.Ten osad dość łatwo odchodzi.Powstaje on przez wysoką temperaturę płynu który nagrzewa się od silnika.
Jedyny sposób na to aby nie było tego osadu to dobre płyny i zamiast kranówy woda destylowana. :ok:

Konop napisał(a):
zajrzałem do zbiorniczka...żadnego sitka tam nie mam

Napewno było kiedyś. :/

Tytuł:
PostNapisane: 16 maja 2008, 21:47 
Forumowicz

no i stko sie znalazlo...zdjąłem zbiornik wylalem plyn i okazalo sie ze sitko lezy sobie na dnie...szkoda tylko ze cale sie zlasowalo i nie nadaje sie do dalszego urzytkowania... :/
przyczyna zapychanie sie dysz byl proszek (najprawdopodobniej do prania) nasypany do zbiornika przez poprzedniego wlasciciela auta (ci niemcy... :cisza: ) :wstyd: nie wiem co autor tego pomyslu mial na mysli robiac to... :dobani: w kazdym razie wszystko wyplukalem i jutro poskladam do "kupy" i mam nadzieje ze juz bedzie :ok:
dzieki za pomoc :cool:

Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2008, 19:04 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 530D
Kod silnika: m57d30
Konop napisał(a):
przyczyna zapychanie sie dysz byl proszek (najprawdopodobniej do prania) nasypany do zbiornika przez poprzedniego wlasciciela auta (ci niemcy... :cisza: ) :wstyd: nie wiem co autor tego pomyslu mial na mysli robiac to... :dobani:

Myślę, że gość chciał przeczyścić pojemniczek, albo rozpuścić kamień. :zdziwko: :rotfl: :1.2:

Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2008, 21:43 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Było E39. Jest E88
Kod silnika: N52B30
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=171542
Konop napisał(a):
przyczyna zapychanie sie dysz byl proszek (najprawdopodobniej do prania) nasypany do zbiornika przez poprzedniego wlasciciela auta (ci niemcy...

bardziej mi to na turasa wyglada, oni lubia w aucie czuc sie jak w domu, nieraz mozna spotkac ogloszenia od turasa z pieknym dywanem podnodami ;)

swoja droga tanie plyny do spryskiwaczy kupowane w supermarketach nieraz maja osad ktory nie raz mi zatykal dysze w poprzednim aucie, potem wlewalem plyn przez sitko :)

Tytuł: Re: [E36] Dysze spryskiwaczy.
PostNapisane: 19 października 2010, 15:47 
Pierwsze kroki

Dzisiaj pół dnia walczyłem z całym układem...okazało się, że zapchany jest element występujący zaraz za dyszami spryskującymi...czy jest mi ktoś w stanie powiedzieć co to takiego?? Założyłem wszystko bez tego...psika, że aż miło ale martwi mnie, brak elementu który nie wiem do czego słuzył :P

PostNapisane: 19 października 2010, 16:48 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Garaż: Focus '16 1.5 TDCI
Zapewne kolego chodzi Ci o taki element http://allegro.pl/bmw-e36-e34-e32-z3-za ... 26728.html - służy on do tego żeby po uruchomieniu spryskiwaczy wycieraczki nie tarły po suchej szybie zanim szybę zwilży płyn. Jest to element bez którego można się obejść. Przynajmniej ja też go wyrzuciłem bo u mnie popękał. Stosuję technikę "pulsującego spryku:)" czyli krótkotrwale strzelam spryskami na szybę, szyba mokra, a wycieraczki nie zdążą zareagować i dopiero jak na szybie mam większą ilość wody to pozwalam wycieraczką się uruchomić. Ponad to zamiast ori końcówek dysz, zaadoptowałem dysze z fiata seiczento, wygląd fabryczny a na szybe wylewają niemlże wiadro wody jednocześnie, mają łącznie 6 "dziur" z których leci płyn.

PostNapisane: 19 października 2010, 16:57 
Pierwsze kroki

Dzięki wielkie

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1