Toudi napisał(a):
Najprościej jest wejść pod auto i obejrzeć je. Nikt Ci nie powie że to ten konkretny element jest do wymiany jeżeli sam tego nie zobaczy. Obejrzyj poduszki silnika, podpory wału może coś zauważysz. Jeżeli nie masz pojęcia na co patrzeć, podjedz na stację diagnostyczną, gdzie robisz przeglądy techniczne.
Taka diagnoza kosztuje góra 20 zł.
Jest też opcja że puszczasz w dziwny sposób sprzęgło, lub dajesz za mało "gazu", może to i małe prawdopodobieństwo, ale zawsze jest

viewtopic.php?f=1&t=49038kowal1X2 napisał(a):
wojtas999 napisał(a):
Witam wszystkich:) jestem posiadaczem bmw e-46 rok produkcji 98r. Mam problem z autem, podczas ruszenia auto mi drga, myślałem ze mam poduszki do wymiany, ale mechanik sprawdził i jest wszystko ok, mechanik podejrzewa ze to sprzęgło, ale nie jest pewny. Objaw ten nie zawsze się pokazuje,częściej jest niż go nie ma.Szukam pomocy. Może ktoś miał taki już objaw? Proszę o pomoc i z góry dzięki
Jeżeli przy puszczaniu sprzęgła takie coś się dzieje to na pewno sprzęgło wyślizgane. Więc czeka Ciebie wymiana.
racesupport napisał(a):
jeżeli sprzęgło pracuje Ci dobrze i nie ślizga to może to być np. guma na moście, u Ciebie w e46 pewnie będą 2 gumy bo mocowanie podwójne. Jeżeli sprzęgło to od 550zł do 900zł nawet, zależy gdzie będziesz szukać, najlepiej chyba na allegro ale potem jest problem z oddawaniem jak nie pasuje i z gwarancją

arturro100 napisał(a):
jezeli szarpie przy ruszaniu to bedzie to przegub elastyczny walu napedowego.mialem to samo co ty kolego damianj1983.koszt tego przegubu to z 400zl w aso a w necie febi chyba po 300.nie oszczedzac na tym bo niedlugo znowu padnie jak bedzie firma do kitu.
viewtopic.php?t=45672Sandacz napisał(a):
a jak z przyspieszaniem? moja też szarpała przy ruszaniu myslałem ze może sprzęgło ale po przeczyszczeniu zaworu EGR i wymianie filtra odmy problem zniknał, teraz lepiej sie zbiera z dołu i rusza bez problemu nawet bez wciskania gazu.
viewtopic.php?f=1&t=77902&start=0kamillo_19 napisał(a):
Poduszki na silniku , podpora wału.
viewtopic.php?f=1&t=55729&start=0THEone napisał(a):
Witam
W moim E46 318d odzywa się sprzęgło.
Objawy - dość późno łapie, czasami podczas ruszania niezależnie jak puszcza się sprzęgło szarpie.
Przymierzam wobec tego się do wymiany. Z tego co zorientowałem się do wyboru mam
SACHS albo LUK. Czy ktoś może polecić które będzie lepsze/wytrzymalsze.
Zależy mi na tym żeby całość działało tak jak by tego chciał producent.
Kolejna sprawa to koło dwumasowe. Czy jest jaka metoda żeby sprawdzić czy wszystko w nim ok ? Nie będę ukrywać że koszt 1700 zł za tą część nieco mnie przeraża.
czy po wyjęciu skrzyni gołym okiem jest się w stanie zdiagnozować stan koła dwumasowego ?
Z góry dziękuje za wszystkie porady i sugestie.
viewtopic.php?f=8&t=57115jak widzisz objawy podobne, a skutki inne więc posprawdzaj wszystko u mechanika najlepiej lub zacznij przeglądac forum
temat do zamknięcia bo było milion razy jak sam widzisz...