BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 22 czerwca 2025, 17:38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: E46 szarpie przy ruszaniu
PostNapisane: 9 marca 2011, 14:34 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 318d touring 2005
Kod silnika: M47D20TU
Witam. Mam problem z szarpaniem podczas spokojnego ruszania. Jak ruszam z wyższych obrotów np. 2tys. obr. problemu nie ma. Czy wiecie co to może być? Sprzęgło, poduszki pod silnikiem, mocowanie wału? Auto ma 182kkm. Poprzedni właściciel jeździł trochę z przyczepą, czy to może mieć jakieś znaczenie.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E46 szarpie przy ruszaniu
PostNapisane: 9 marca 2011, 15:01 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330dTA
Kod silnika: M57
szukaj lub google nie gryzie :cisza:
viewtopic.php?f=1&t=57162
viewtopic.php?t=49618
viewtopic.php?f=1&t=78506
viewtopic.php?t=51015

PostNapisane: 10 marca 2011, 15:42 
Poszukaj zanim zapytasz

dzięki za linki. przeczytałem wszystko i wydaje mi się, że za szarpanie odpowiada sprzęgło. jak można upewnić się, że sprzęgło się kończy? czy trzeba je wymieniać razem z dwumasą?

PostNapisane: 10 marca 2011, 19:10 
Częsty bywalec

relativ napisał(a):
dzięki za linki. przeczytałem wszystko i wydaje mi się, że za szarpanie odpowiada sprzęgło. jak można upewnić się, że sprzęgło się kończy? czy trzeba je wymieniać razem z dwumasą?

Masz automat czy manual? Poszukaj na forum sporo jest takich tematów

viewtopic.php?t=54679
viewtopic.php?f=1&t=65319
viewtopic.php?f=1&t=74423&start=0

PostNapisane: 10 marca 2011, 22:36 
Poszukaj zanim zapytasz

mam manuala,sprzegło łapie po puszczeniu ok. 70%, czy to nie za późno? szarpanie występuje po dłuższym czasie w jeździe miejskiej i cieplejszej pogodzie.

PostNapisane: 11 marca 2011, 09:22 
Częsty bywalec

Toudi napisał(a):
Najprościej jest wejść pod auto i obejrzeć je. Nikt Ci nie powie że to ten konkretny element jest do wymiany jeżeli sam tego nie zobaczy. Obejrzyj poduszki silnika, podpory wału może coś zauważysz. Jeżeli nie masz pojęcia na co patrzeć, podjedz na stację diagnostyczną, gdzie robisz przeglądy techniczne.
Taka diagnoza kosztuje góra 20 zł.
Jest też opcja że puszczasz w dziwny sposób sprzęgło, lub dajesz za mało "gazu", może to i małe prawdopodobieństwo, ale zawsze jest :P

viewtopic.php?f=1&t=49038
kowal1X2 napisał(a):
wojtas999 napisał(a):
Witam wszystkich:) jestem posiadaczem bmw e-46 rok produkcji 98r. Mam problem z autem, podczas ruszenia auto mi drga, myślałem ze mam poduszki do wymiany, ale mechanik sprawdził i jest wszystko ok, mechanik podejrzewa ze to sprzęgło, ale nie jest pewny. Objaw ten nie zawsze się pokazuje,częściej jest niż go nie ma.Szukam pomocy. Może ktoś miał taki już objaw? Proszę o pomoc i z góry dzięki

Jeżeli przy puszczaniu sprzęgła takie coś się dzieje to na pewno sprzęgło wyślizgane. Więc czeka Ciebie wymiana.

racesupport napisał(a):
jeżeli sprzęgło pracuje Ci dobrze i nie ślizga to może to być np. guma na moście, u Ciebie w e46 pewnie będą 2 gumy bo mocowanie podwójne. Jeżeli sprzęgło to od 550zł do 900zł nawet, zależy gdzie będziesz szukać, najlepiej chyba na allegro ale potem jest problem z oddawaniem jak nie pasuje i z gwarancją :)

arturro100 napisał(a):
jezeli szarpie przy ruszaniu to bedzie to przegub elastyczny walu napedowego.mialem to samo co ty kolego damianj1983.koszt tego przegubu to z 400zl w aso a w necie febi chyba po 300.nie oszczedzac na tym bo niedlugo znowu padnie jak bedzie firma do kitu.

viewtopic.php?t=45672
Sandacz napisał(a):
a jak z przyspieszaniem? moja też szarpała przy ruszaniu myslałem ze może sprzęgło ale po przeczyszczeniu zaworu EGR i wymianie filtra odmy problem zniknał, teraz lepiej sie zbiera z dołu i rusza bez problemu nawet bez wciskania gazu.

viewtopic.php?f=1&t=77902&start=0

kamillo_19 napisał(a):
Poduszki na silniku , podpora wału.

viewtopic.php?f=1&t=55729&start=0
THEone napisał(a):
Witam

W moim E46 318d odzywa się sprzęgło.
Objawy - dość późno łapie, czasami podczas ruszania niezależnie jak puszcza się sprzęgło szarpie.

Przymierzam wobec tego się do wymiany. Z tego co zorientowałem się do wyboru mam
SACHS albo LUK. Czy ktoś może polecić które będzie lepsze/wytrzymalsze.

Zależy mi na tym żeby całość działało tak jak by tego chciał producent.

Kolejna sprawa to koło dwumasowe. Czy jest jaka metoda żeby sprawdzić czy wszystko w nim ok ? Nie będę ukrywać że koszt 1700 zł za tą część nieco mnie przeraża.
czy po wyjęciu skrzyni gołym okiem jest się w stanie zdiagnozować stan koła dwumasowego ?

Z góry dziękuje za wszystkie porady i sugestie.

viewtopic.php?f=8&t=57115

jak widzisz objawy podobne, a skutki inne więc posprawdzaj wszystko u mechanika najlepiej lub zacznij przeglądac forum :cenzura:

temat do zamknięcia bo było milion razy jak sam widzisz...

PostNapisane: 11 marca 2011, 12:24 
Poszukaj zanim zapytasz

Dziękuje Ci za pomoc. Muszę jechać do jakiegoś dobrego mechanika, żeby posprawdzał wszystkie gumowe części układu napędowego i te poduszki pod silnikiem. Jak nic nie wykryje to następne w kolejce będzie sprzęgło i koło dwumasowe.

PostNapisane: 13 marca 2011, 12:03 
Forumowicz

Moje BMW: E46 318i
Kod silnika: N46
Hejka,

Mam nadzieje że dojdziesz co to jest , mam dokladnie to samo, im cieplej na dworze tym gorzej.... nitk nie jest wstanie mi pomóc, ASO nie widzi usterki i twierdzi że nie potrafie zmieniać biegów...

PostNapisane: 13 marca 2011, 12:26 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Kod silnika: N42B18
Jasonos napisał(a):
... nitk nie jest wstanie mi pomóc, ASO nie widzi usterki i twierdzi że nie potrafie zmieniać biegów...

to jakaś cholerna wada :/ (materiał sprzęgła lub koła zamachowego)
szarpie przy zmianach obciążenia lub temperatury (wydaję się że skacze od skrzyni po tylne zawieszenie)
naprawy są kosztowne a wada podobno powraca
u mnie właśnie przestało szarpać jakiś czas temu :) (nic nie wymieniałem) :padam:

PostNapisane: 30 października 2016, 19:56 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320d e36 320i
Kod silnika: M47, M50
Witam nie uwierzycie co się stało :) Miałem ten sam problem co wy czyli szarpanie przy ruszaniu wnerwiało mnie to niemiłosiernie nawet na przeglądzie diagnosta wjeżdżając na kanał od razu krzyczał że sprzęgło do wymiany a do wymiany miałem również tarcze i klocki z przodu bo było duże bicie przy hamowaniu . Więc zakupiłem zestaw Zimmermanna oraz sprzęgło Luka z hurtowni internetowej ale niestety dostałem wiadomość że sprzęgła nie ma na magazynie i przyślą sam zestaw tarcz a kasę za sprzęgło odesłali tak więc po powrocie z garażu byłem cały szczęśliwy bo okazało się że tłoczek z lewej strony był zapieczony rozruszałem go i nasmarowałem nawet widać było po klocku od strony tłoczka że że był dwa razy cieńszy od drugiej strony , po złożeniu wszystkiego do kupy pojechałem dotrzeć tarcze i ku mojemu zdziwieniu szarpanie znikło całkowicie :hurra: nawet się nie spodziewałem że takie objawy jak zapieczenie tłoczka można pomylić z wadliwym sprzęgłem . Jak na razie jeżdżę tydzień i nie ma szarpania :hyhy: Pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1