kostek_ja napisał(a):
Jest też wiele innych powodów.Bardzo często koszt wytworzenia pojedynczej sztuki kiedy wyprodukujemy ją w dużych ilościach jest po prostu dużo tańszy. Czasami wielokrotnie. Do tego magazynowanie kosztuje. Sklepy, czy chociażby ludzie obsługujący klientów kosztują.
Jakąś firma zamawia u producenta 100 tysięcy czegoś za 100 tyś PLN. Fabryka produkuje i od razu wysyła. Nie magazynuje itd. Owa firma sprzedaje po 2zł/szt. Koszty transportu, magazynowania, sprzedaży + oczywiście jakiś zysk.
Producent ci nie zrobi 10szt. bo mu się to nie opłaca, gdyż kosztowałoby to powiedzmy 20k PLN, a u danego sprzedawcy zapłaciłbyś 20 zł.
Wszystko zależy od konkretnego produktu, ale produkowanie a dystrybucja to nie to samo.
Tak, ale jak producent ma mln sztuk w magazynie to może ci sprzeda 10 sztuk, bo je ma już wytworzone i sobie one leżą.
To producent ma dyktować warunki, nie pośrednik, że się 'obrazi'. Oczywiście że producent może sobie stworzyć taki proces sprzedaży że ci nie sprzeda, bo finalnie mu się nie opłaci bo nawet nie ma instrumentów żeby to zrobić, bo finalnie koszty obsługi dużych ilości są niższe niż jednostkowych.
KotSylwester napisał(a):
Kyokushin, aco czy jest normalne że duży/dobry klient robiący obroty ma dobre ceny - tak to jest normalne że się dba o klienta, dzięki któremu ma się zyski. Całkowicie normalne.
Tak, z tym się zgodzę, ale nie wynika to z prostej linii z tego że pośrednik jest potrzebny tylko to osobna rzecz.
Radek, nie spieram się po to by się spierać i nawet częściową rację ci jestem w stanie przyznać, ale częściowej nie (tej większej części oczywiście

)
Chcesz kupić auto, szukać sobie sam czy jedziesz do komisu?
Ja sobie szukam sam, bo poco mi komis, ja mogę kupić od razu od właściciela....