Według mnie to raczej nie jest filtr, poprzedni mój samochód to właśnie E36 z manualną klimatyzacją. Swego czasu napełniałem klimatyzację w serwisie i po napełnieniu przestała działać (dodam tylko, że przed działała OK, a chciałem jedynie ją odgrzybić, no i przy okazji napełnić). Jak pojechałem z reklamacją to okazało się, że samo urządzenie od klimy działa, bo czuć, że robi się zimne, ale nie pompuje zimnego powietrza do środka, pomimo tego, że nawiew działał bez zarzutu.
Okazało się ostatecznie, że nie działało jakieś urządzenie (nie wiem co to dokładnie), które wpompowuje zimne powietrze, a którym na pewno nie jest sprawnie działający nawiew, bo on sam sobie tego powietrza zimnego nie pobierze z urządzenia. Z tego co koleś w serwisie mi powiedział to wystarczyło polutować jakieś kabelki, które się oberwały i urządzenie do pompowania zimnego powietrza przez to nie działało.
Na pewno nie jestem specjalistą, ale ponieważ przytrafiła mi się podobna sytuacja to myślę, że może się przydać jako szukanie rozwiązania Twojego problemu