BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 17:25

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] M43 przy odpaleniu dusi sie, chwile pozniej jest ok
PostNapisane: 12 lutego 2010, 13:40 
Forumowicz

Moje BMW: e39/e36
Kod silnika: m52b28/m43b16
Witam,
niedawno stalem sie posiadaczem E36 i przez ten czas wszystko bylo ok. Problem pojawil sie dzis, czyli okolice 0C i wysoka wilgotnosc. Mianowicie przy odpaleniu silnik przez ok 1-2 minuty dusi sie, chodzi jak traktor a obroty faluja i spadaja prawie do zera. Trzymam go chwile na gazie i po momencie problem znika. Silnik chodzi normalnie, wolne obroty spadaja do ok750-800obr/min. Zgasze go i chwile chcac go znow odpalic problem jest na nowo. Wczesniej mimo mrozow problemow nie bylo, odpala od strzalu. Co moze byc popsute ? Cewka ? Kable ? Prosze o jakas podpowiedz.
Pzdr

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] M43 przy odpaleniu dusi sie, chwile pozniej jest ok
PostNapisane: 12 lutego 2010, 14:03 
skoro niedawno kupiłeś autko to proponuje wymienić , filtr paliwa , świece i sprawdzić stan przewodów zapłonowych to podstawa , masz lpg ?

PostNapisane: 12 lutego 2010, 18:09 
Forumowicz

BMWMARCINE36 napisał(a):
skoro niedawno kupiłeś autko to proponuje wymienić , filtr paliwa , świece i sprawdzić stan przewodów zapłonowych to podstawa , masz lpg ?

Nie, nie mam lpg. Poki co zmienilem jedynie olej+filtr. Autko mam dopiero tydzien, przez ten czas bylo ok do dzis i mysle ze ma to zwiazek z wilgotnoscia powietrza poniewaz wczesniej byly mrozy. Autko dusi sie przez moment przy odpalaniu, pozniej pracuje normalnie. Jedynie wydaje mi sie ze autko troche za duzo pali (po wskazowce wychodzi jakies 13-14l/100km).

PostNapisane: 12 lutego 2010, 19:35 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 compact
Kod silnika: M43B16
Ja też stawiałbym na świece,potem przewody!Przy dużej wilgotności z przewodnictwem elektrycznym bwa różnie!A co do salania to troche dużo nawet przy niskich temperaturach.Sprawdź jeszcze filtr powietrza-niby prozaiczne ale jak nie dostaje powietrza dpowiednią ilość zaczyna się dusić i rekompensuje większą ilością paliwa.

PostNapisane: 12 lutego 2010, 20:31 
Forumowicz

fifo84 napisał(a):
Ja też stawiałbym na świece,potem przewody!Przy dużej wilgotności z przewodnictwem elektrycznym bwa różnie!A co do salania to troche dużo nawet przy niskich temperaturach.Sprawdź jeszcze filtr powietrza-niby prozaiczne ale jak nie dostaje powietrza dpowiednią ilość zaczyna się dusić i rekompensuje większą ilością paliwa.

Jestem juz umowiony z mechanikiem na sprawdzenie co i jak. A filtry, plyn chlodniczy i weze (jeden lekko przetartym jeden sztukowany) wymienie niedlugo, narazie zimno i dupa marznie ;) Filtr od powietrza sprawdzalem i nie wygladal tragicznie, auto jezdzi normalnie po tym dlawieniu pozniej. Wczesniej nie bylo zadnych problemow. Jedynie przy depnieciu w podloge momentami jakby go przytykalo, mysle ze to przeplywka do czyszczenia ?

PostNapisane: 12 lutego 2010, 20:50 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Kod silnika: m43b16
w moim przytykało przy przyśpieszaniu jak był filtr paliwa zapchany

PostNapisane: 12 lutego 2010, 21:01 
Zacna persona forum

Moje BMW: e91,e39
Sproboj wyszuszyc przewody moze maja przebicie?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1