BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 15:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] dymi sie z koła przedniego
PostNapisane: 19 maja 2010, 19:24 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E 36 1,8
Witam ostatnio zauwazyłem że dymi mi z przedniego lewego kola , nie jest to smród spalonej gumy ani kabli tylko jakiś inny , czy mogą to być chamulce czy moze coś innego ?
Znalazłem posta o palących sie hamulcach i napisane było żeby wyczyścić cylinderki , jak to zrobić ??

I jeszcze jedno pytanko czy jeśli musiałbym zmienić hamulce to trzeba z obu stron czy wystarczy z jednej ? i czy można kupić używane czy raczej sie tego nie stosuje ?
Sory za grad pytań

EDIT: Dodam jeszcze że ostatnio z dwa razy trzęsło mi kierownicą przez ale po dohamowaniu przestało

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] dymi sie z koła przedniego
PostNapisane: 19 maja 2010, 19:34 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
dymi ? a na czerwono nie swieca ? :D uzywane jak w komplecie klocki z tarcza to mozesz wziasc (za darmo) lewa i prawa strone bo sama lewa/prawa to nie slyszalem zeby ktos wymienial poza tym chyba by inaczej hamowaly gdyby byly roznie zuzyte... ;> zacisk pewnie sie zapiekl jezdziles jezdziles klocki starles tarcze przepaliles i powyginales wiec kup komplet nowych ;> dobrze prawie ? :P

PostNapisane: 19 maja 2010, 22:33 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Kod silnika: M40
Poszukaj na forum ile powinny mieć szerokości tarcze chamulcowe
jeżeli twoje spadły poniżej tego ninimum to wymień obie
Jeżeli klocki jóż zjedzone to też wymień z obu stron

Cylinderki wymieniasz tak

Odkręć cały docisk i dmuchnij sprężarką w ten otwór gdzie się przykręca przewód chamulcowy

cylinderek wyskoczy sam tylko uważaj żeby ci w bańkę nie przyp....yło

Jak na cylinderku jest lekka rdza to go przetrzyj papierem do matowania podkładu aż się zacznie ładnie błyszczeć
Wyczyść też kanał zkąd cylinderek wyszedł żeby tam nie było syfu

jak na cylinderku są wżery to wymień cylinderki
jak będziesz je wkładał to psiuknij jakimś szuwaksem żeby lepiej wchodziło tylko nie nasmaruj jakiegoś towotu

Nie można wymieniac tylko jednej strony
jak wymieniasz coś z lewej to musisz i z prawej

jak masz zjedzone tarcze to sama wymiana klocków Ci nic nie da bo zepsujesz sobie te klocki

Dymiło z koła a raczej z klocka bo go poprostu zblokowało a dlatego że klocek ma jóż za dużo miejsca miedzy cylinderkiem a tarczą i ztąd problem

Ciesz się że Ci nie zblolowało bo była by laweta

PostNapisane: 20 maja 2010, 19:25 
Forumowicz

Witam szerokosć nie wentylowanej tarczy to 12 mm minimalna katalogowa 10,4 czasem bywa ze klocek się wygnie.
ja kupiłem do swojego tarcze mikoda i klocki ate ( wczesniej jakis magik założył tarcze i klocki od kompletu ale tylniej osi, zjechały sie do grubosci 8 mm i powyginały przy hamowaniu było czuć drżenie na pedale i kierownicy). Narazie smigam i jestem zadowolony nic nie wydaje metalicznych dzwięków. Przy wymianie tarcz i klocków wyczyść wszysko z rdzy i nie zapomnij posmarować specjalnym smarem prowadnice klocków i prowadnice jażma ( a i nie naciskaj hamulca jak masz zdjęte klocki bo rozwalisz cylinderek a jak przetrwa to cofnąć cylinderek jest bardzo ciężko, co prawda i tak bedziesz je cofał bo zawsze troche trzeba xD polecam zrobić to trzonkiem od wiekszej siekiery :D )

PostNapisane: 20 maja 2010, 23:54 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E30
Kod silnika: M42B18
Jesli dymi to znaczy, ze najprawdopodobniej tloczek stoi. Trzeba rozebrac zacisk, wyczyscic, zakupic od razu komplet gumek do zacisku, i ewentualnie tloczek jesli ma wzery. Zlozyc do kupy i powinno grac.

Nie sciaga Ci przy hamowaniu w ktoras strone? Albo nie masz uczucia, ze przod kiepsko hamuje?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1