BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 18 czerwca 2025, 10:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E32] 750 nie pali równo na wszystkie
PostNapisane: 10 maja 2010, 18:03 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e32 750i
Kod silnika: M70B50
Witam, ma problem z autkiem. Od dłuższego czasu staram się doprowadzić to auto do perfekcji i został mi jeden problem w zasadzie. Otóż auto jakby nie paliło równo na wszystkie cylindry, całe auto wpada w wibracje na postoju. Auto posiada moc, nie zauważam żadnego ubytku mocy, ale może przy nie palącym jednym cylindrze ciężko to zauważyć. Do tej pory myślałem, że to pewnie mocowanie silnika, lub skrzyni i zamierzałem te elementy wymienić, ale ostatnio jakimś dziwnym trafem auto zaczęło pracować tak równo, że stojąc na światłach nie spoglądając na obrotomierz, możnaby pomyśleć, że silnik jest wyłączony. Jednakże nie trwało to długo i teraz raz jest dobrze, a raz nie. W momencie kiedy silnik pracuje równo z wydechu słychać jednostają emisję spalin, podczas wibracji auta jest to takie popykiwanie rytmiczne. W silniku wymienione przepustnice na nowe, kopułki, palce, świece również nowe. Przewodów nie wymieniałem, ponieważ nie wykazują oznak usterki, wydatek duży więc chciałbym być pewny, że to to. Możliwe, że to coś z układem zaworów, może popychacz, krzywki, wałek wytarty, ale w takim wypadku, chyba nie byłoby mowy, że raz jest ok, a raz nie. Przez korek wlewu oleju widać niestety, że śruba mocująca kanał olejowy jest odkręcona tak na wysokość łebka, spod którego leje się olej, a chyba nie powinien. Dodam, że nie ma żadnego klekotu, czy stukania, normalna praca silnika. Pewnie nie pisałbym tego posta gdyby nie fakt, że cena jaką mi zaproponowali za wymianę popychaczy w Łodzi to ponad 2 tyś złotych, zatem chciałbym być pewny, że trzeba iść w tym kierunku. Bardzo proszę o jakieś ciekawe spostrzeżenia, a może ktoś się spotkał z podobną usterką. Pozdrawiam serdecznie Bartek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E32] 750 nie pali równo na wszystkie
PostNapisane: 10 maja 2010, 19:24 
Forumowicz

Moje BMW: E30
Wibracje silnika na postoju to często przyczyna zużytych poduszek pod silnikiem.

PostNapisane: 10 maja 2010, 21:58 
Forumowicz

Moje BMW: F01 750i x-drive
podjedz kolego na kompa.może sie zapisły jakieś błedy.

PostNapisane: 10 maja 2010, 22:05 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam, gdyby to było takie proste, żeby wyszło na kompie to nie zawracałbym Wam czasu. Na kompie czysto, zresztą w tych silnikach dużo na kompie nie wychodzi. Moje pytanie jest bardziej skierowane do osób, które spotkały się z tym problemem dokładnie w tym modelu, ewentualnie silnik M73, ponieważ wszystkie typowe przyczyny układu dolotowego, zapłonowego zostały wyeliminowane. Nurtuje mnie jeszcze jedna rzecz, nigdy się nie spotkałem z sytuacją, żeby na przykład zurzycie szklanek owocowało niedomykaniem zaworów, a może to tak wyglądać. Jeżeli ktoś się z taką sytuacją spotkał, bardzo proszę o info.

PostNapisane: 11 maja 2010, 09:34 
Forumowicz

Moje BMW: F01 750i x-drive
a masz lpg ?? jaki masz przelocik ???? ja latałem takim autkiem na zwykłej instalacji lpg miałem spory przelocik ale nie działo mi sie tak.tylko przepływki od strzałów gazowych wymieniałem.to bardzo dobre silniki.może jak tak będzie sie działo to poszukaj który cylinder nie pali.moze gniazda zaworowe siadły i nieraz na wolnych obr nie domyka sie zaworek.a na zimnym motorku też tak sie robi ???

PostNapisane: 11 maja 2010, 10:11 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam gazu nie ma, na zimnym i ciepłym tak samo. Wydaje mi się, że może coś być ze sterowaniem zaworami, co mogło doprowadzić do wypalenia się zaworu lub gniazda, ale z drugiej strony auto szanowane i tylko 280 tyś. Jeżeli by tak było, to byłbym bardzo rozczarowany.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1