BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 01:07

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Ryglowanie drzwi, klamka i drzwi
PostNapisane: 23 października 2008, 06:25 
Częsty bywalec

Moje BMW: 325i
Kod silnika: M50B25 Vanos
Witam! Mam kilka drobnych problemów.
a wiec tak zaczne od ryglowania drzwi. Jak zarygluje drzwi działa ono na wszystkich drzwiach oprucz kierowcy na pozostałych działa prawidłowo można sobie do buli podności rygielki i drzwi sie nie otworzy po pociągnięciu od kierowczy otwieraja sie wszystkie. W drzwiach kierowcy sa 3 kostki ale tylko 2 sa podłaczone po podłaczeniu tej 3 i zamknięciu drzwi centralny odrazu odbija :kwasny: dodam ze kostki tej nieda rady podłaczyć "odwrotnie".

2 problem to klamka od drzwi kierowcy nieda rady otworzyć drzwi od zewnątrz zauważyem ze klamka łapie bardzo wysoko szukałem tam jakiejś regulacji naciągnięcia jakieś linki albo czegos ale z tego co tam widziałem to tam wszystko jest na styk i niemozna tego podciągnąc. Pewnie sie myle i jeśli tak to bardzo prosze o wyprowadzenie mnie z błedu. A jeśli nie to jak sie uporać z tym bo musze sobie otwierać drzwi od środka :wstyd: :wstyd:

Ten problem mnie naj mniej nurtuje ale... Tylnie drzwi bardzo ciązko chodza jakby zawiasy bylły zabardzo zkrecone albo coś w tym stylu psikałem na nie WD40 ale niezbyt pomogło. Mogłby mi tkoś powiedzieć jak to zrobic.

Dzięki z gory za odp.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 23 października 2008, 06:33 
Forumowicz

widocznie masz uszkodzony siłownik zamka w drzwiach kierowcy wiec specjalnie ktos wypioł kostke co aby zamek nie szalał myśle że wymiana siłownika pomagła by sprwdź czy w drzwiach pasażera wystepuje taki sam siłownik i podepnij zobaczy czy dział prawiłowo metoda prób i błedów co do klamki regulacji niee ma ale może być już wypracowane dźwignia klamki dlatego ma za duzy skok tak mi się wydaje a co do drzwi tył niee wiem smarowałes tylko zamki a ogranicznik ??????

Tytuł:
PostNapisane: 23 października 2008, 06:44 
Częsty bywalec

Moje BMW: 325i
Kod silnika: M50B25 Vanos
ale wiem na 100% ze działalo to ryglowanie wczoraj przypadkiem to odkryłem ze nieedziała jak naprawiałem a raczej prubowałem naprawić klamke czyli jakby ta kostka nie była potrzebna albo sama sie wypieła na dziurach... spoko sprobuje dzis to przełożyć te siłowniki...zamki do tych dzwi nic nie maja bo sa ok ale cieżko "chodza" drzwi trzeba urzyć siły zeby je odepchnać/domknąć ogulnie jeśli chodzi o samo zamknięcie to jest ok zamek łapie :super: jakby cos z zawiasami było nie tak ograniczniki rownież psikałem WD40 i niepomoglo. a z tak klamka wkoncu jak cała do wymiany?? :kwasny:

Tytuł:
PostNapisane: 23 października 2008, 07:25 
Forumowicz

w/g ETK http://bmwfans.info/original/E36/Lim/32 ... l-41_1053/ to tak mi się wydaje oczywiście można kupic używke z tymze trza przełozyć sobie wkładke zamka na kluczyk

Tytuł: Re: [E36] Ryglowanie drzwi, klamka i drzwi
PostNapisane: 13 listopada 2010, 17:47 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330dTA
Kod silnika: M57
michał1986 napisał(a):
2 problem to klamka od drzwi kierowcy nieda rady otworzyć drzwi od zewnątrz zauważyem ze klamka łapie bardzo wysoko szukałem tam jakiejś regulacji naciągnięcia jakieś linki albo czegos ale z tego co tam widziałem to tam wszystko jest na styk i niemozna tego podciągnąc. Pewnie sie myle i jeśli tak to bardzo prosze o wyprowadzenie mnie z błedu. A jeśli nie to jak sie uporać z tym bo musze sobie otwierać drzwi od środka :wstyd: :wstyd:

Witam po długiej nieobecności ;) piszę gdyż miałem podobny problem jak kolega wyżej, a mianowicie klamka łapała mi dosyć wysoko. Ale to do czasu, ostatnio w ogóle nie ma oporu i już wcale nie da się otworzyć drzwi z zewnątrz. Rozebrałem boczek i zauważyłem, że ta linka od klamki nie jest połączona z tym cięgłem co w drugich drzwiach. Oczywiście próbowałem tę linkę wpiąć w te oczko cięgła ale bez skutecznie. Cały czas wypada. Powinno tam być jakieś zabezpieczenie, zatrzask czy coś w tym stylu? I jak można to naprawić? Czy wymiana klamki coś da? Liczę na szybką odpowiedź :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1