BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 17 czerwca 2025, 23:27

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Na letnich oponach trzęsie kierownicą
PostNapisane: 26 marca 2010, 19:51 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Mam problem panowie :( zrobiło się ciepło więc postanowiłem założyć letnie oponki całą zime leżały na aluskach w piwnicy , po założeniu ( te co były na przodzie poszły na tył a te z tyłu na przód) występuje dziwne delikatne drżenie kierownicy przy około 80 km/h bardzo delikatne jak trzymam kiere w ręku to praktyczni nic nie czuje jak puszcze zaczyna drgać , dodam że nieściąga mnie przy jezdzie , rozpędziłęm się do 150 i na hamulec auto ładnie równo hamuje nieściąga w rzadną strone co to może być ? czy koła niewyważone ? czy może te oponki co były na tyle zabardzo są zjechane ? i jeszcze przy okazji po tym wszystkim zauwarzyłem że po prawej stronie z przodu tarcza i z tyłu bęben są zaje**** gorące po lewej mniej co jest grane ? czy to normalne z góry dzięki za odp .

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: PO ZMIANIE NA LETNIE OPONY TRZĘSIE KIEROWNICĄ
PostNapisane: 26 marca 2010, 20:02 
Forumowicz

Moje BMW: niebieski
Koła masz kolego niewyważone, lub nawet krzywe.
Podjedź na wulkanizację niech Ci wyważą, wówczas będziesz wiedział wszystko :ok:

Tytuł: Re: PO ZMIANIE NA LETNIE OPONY TRZĘSIE KIEROWNICĄ
PostNapisane: 26 marca 2010, 21:05 
Zacna persona forum

Moje BMW: AR 159
koła letnie ile są większe i szersze od zimowych?

Tytuł: Re: [E36] NA LETNIch OPONach TRZĘSIE KIEROWNICĄ
PostNapisane: 27 marca 2010, 05:59 
Pierwsze kroki

Letnie to 205/60 r16 , zimowe były 185/55 r16 z tym ze problemu w tamtym roku niebyło , dopiero po wymianie ale podejżewam tak jak kolega Apollon że niewyważone koła , albo możliwe że alusy pokrzywione a jak były na tyle to nieodczuwałem tak tego , dla pewności z powrotem ze z tyłu przerzuce na przód i będe miał pewność , a co do tych grzejących sie tarcz ? macie jakieś sugestie ?

PostNapisane: 27 marca 2010, 09:29 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E87
Kod silnika: M47S / M47T2
Niewyważone koła, krzywa felga albo wada opony. Najpewniej to pierwsze. Nie wyważyłeś nawet kół przy wymianie ??

PostNapisane: 27 marca 2010, 14:11 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 Sport Coupe 316
Jak mówi "binta" najpierw wyważ koła!!! Jeżeli nie pomoże to felgi....

PostNapisane: 27 marca 2010, 14:32 
Zacna persona forum

Moze byc tez luz w zawieszeniu, ukladzie kierowniczym...

PostNapisane: 27 marca 2010, 15:27 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Compact
Kod silnika: N42B18
Albo po prostu nie dokręciłeś koła.

PostNapisane: 27 marca 2010, 16:16 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
A po co założyłeś te z tyłu na przód ???
Jak w poprzednim sezonie było ok, to zamień spowrotem. Możliwe że ktoś specjalnie dał te felgi na tył bo były leciutko krzywe.

PostNapisane: 27 marca 2010, 18:17 
Forumowicz

Moje BMW: E90
Kod silnika: M47N
Piszesz o goracych tarczach i bębnach-sprawdz czy wszystko w porządku z hamulcami.Wszystko wskazuje na to,że niecałkowicie odchodzą klocki od tarcz z jednej strony co także moze byc powodem bicia na kierownicy.

PostNapisane: 28 marca 2010, 06:49 
Pierwsze kroki

Troszke wszystko wyjaśnie i sprecyzuje . ALUSKI leżały sobie ale nie same tylko z oponami letnimi więc dlatego niewyważałem bo w tamtym sezonie było wszystko ok , dlaczego z przodu poszły na tył ? ponieważ na przodzie były w lepszej kondycji ( a niema znowu takiej tragedi żeby oponki wymieniać na ten sezon) wczoraj niestety nieudało mi się wyważyć kół ale dzisiaj przerzuce te z tyłu na przód jak było w tamtym sezonie i zobaczymy , kola na bank dokręcone o takie szczegóły dbam bo chce jeszcze troche pożyć , wczoraj tarcze i bębny były w tej samej temp. wymienie koła i dam znać czy jest różnica , przy okazji czy koła z tyłu na podnośniku chodzą wam leciutko ? bo ja jak nimi kręce czuje delikatny opór czy to normalne ?

PostNapisane: 28 marca 2010, 07:41 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 325i coupe
Kod silnika: M50B25
Delikatny opór przy obracaniu (ale tylko delikatny) jest normalny. A co do grzania się hamulców to przejedź się kilka km bez używania hamulca. Później delikatnie zatrzymaj samochód przy pomocy skrzyni biegów (możesc sobie pomóc lekko hamulcem :) ). Jak temperatury po obu stronach są zbliżone to jest ok.

PostNapisane: 28 marca 2010, 17:27 
Częsty bywalec

mialem tak a jak sie okazalo-spadl odwaznik, wulkanizacja, wywazenie- gra muzyka i gaz do dechy ;)

Tytuł: Re: [E36] Na letnich oponach trzęsie kierownicą
PostNapisane: 29 marca 2010, 14:41 
Pierwsze kroki

A więc dzisiaj załozyłem zimówki na przód i jazda probna było ok , więc aluski do wulkanizacji i co sie okazało ktoś delikatnie mówiąc jebnięty tyle odważników tam poprzyklejał że szok.... było 10 odważników został tylko jeden :super: więc niewiem kto te aluski wyważał ( opony i alusy po poprzednim właścicielu zeby niebyło ) zapłaciłem 12 zeta i wszystko ok . Ale jutro mnie czekam daleka podróż ponad 800 km więc wlazłem w kanał aby posprawdzać czy wszystko jest ok czy niema gdzieś wycieków i szok... :( pierwszy wyciek z filtra paliwa opaska puściła , już po sprawie ale 3 kolejne to mnie już bardzo zaniepokojiły , 1 wyciek , na dyferencjale z jednej strony jest troszke oleju , ale umyłem to i nic niecieknie niewiem od kiedy to było w karzdym bądż razie niekapie dodaje foto-http://hyy.pl/images/19dyfer.jpg , 2 wyciek na łączeniu silnika ze skrzynią poprzedni własciciel zalepił to silikonem i niebyło z tym problemu ale teraz poci sie coraz bardziej na szybkiego poprawiłęm drugą warstwą silikonu dokręciłem 2 śrubki bo były luźne i obserwowałem narazie jest ok Foto- http://hyy.pl/images/69skrzynia.jpg, 3 wyciek niewiem dokłądnie jak to sie nazywa ale chyba na łączeniu wału troszeczke się poci również dokręciłem pare śrubek bo były luźne obczyściłem obserowowałem i nic gwałtownie nieleci foto -http://hyy.pl/images/43wa_1.jpg http://hyy.pl/images/70wa_2.jpg, MOJE pytanie jak to naprawić jakie uszczelki kupić i mniej więcej koszt chce to sam naprawić bo na mechanika mnie niestać chwilowo i czy moge spokojnie te 800km jutro przejechać bez obaw ? :) z góry dzięki :ok: i sorki że w tym samym temacie ale niechciałem zaśmiecać kolejnym .

PostNapisane: 29 marca 2010, 17:23 
Pierwsze kroki

Musisz kupic 3 uszczelniacze.
Co do skrzyni to jeden od walu napedowego sprzedawany jako BMW OE za ok. 145 zl. a drugi to z walka sprzeglowego (tu mozna np Febi za ok. 40-50 zl.).
Od razu wymien tez z wybieraka np. Febi za ok. 10zl.
Co do mostu to uszczelniacz jednej z flansz. Kosztu nie pamietam ale pewnie cos ok. 80-100 zl.
Roboty na pol dnia.

PostNapisane: 29 marca 2010, 17:54 
Pierwsze kroki

ok dzięki , a czy moge spokojnie bez obaw jutro wyruszyć w trase ?

PostNapisane: 29 marca 2010, 17:57 
Pierwsze kroki

Sprawdz poziom oleju w skrzyni i dyfrze. Jak jest ok i nie leje sie z nich tylko to raczej kwestia pocenia to tak spokojnie.
Ale trzeba pomyslec juz o jak njaszybszej wymianie uszczelniaczy.

PostNapisane: 29 marca 2010, 18:18 
Pierwsze kroki

dzięki uspokojiłeś mnie troche :) po powrocie zaczne kupować częsci może wiesz gdzienajlepiej ? na allegro szukałem ale niemogłem znaleść...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1