BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 09:19

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] 318 tds Zawór sterujacy EGR ?
PostNapisane: 30 marca 2010, 23:16 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 318 tds
Witam. Mam taki problem w swoim wozie. jak postoi jakies 8 h ma ciezkie palenie niczym traktorek domowej roboty:) rozrusznik kreci ale sielniek tak ajkby si erozpedzal. Sciagnalem osłone silnika. Pierwsze co rzucilo mi si e w oczy to przewody przeplywowe pomieddzy wtryskami. Popekane i doslownie kruszyly sie w rekach. Wymienilem wszystkie lacznie z tym pod kolektorem ssacym. Dodam ze predkosc max jaka osiagam swoja 318 tds to jakies 140 km/h po czym odcina mi doplyw paliwa. Po dokladnym ogdadnieciu zaworu (od doladowania- tak przynajmniej nawal to moj zaprzyjazniony m mechanik) tego przed kolektorem ssacym zauwazylem ze brakuje jednego wezyka,. Dodam ze po jego demontazu i wdmuchnieciu pod cisnieniem powietrza w otwor na ktory brakuje weza dochodzi do otwarcia tego zawworku w srodku. Stad pytanie czy moze ktos powiedziec mi z czym za pomoca wezyka mam go podlaczyc? czy to moze tak ma byc? z gory dziekuje z apomoc

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: BMW E36 318 tds zawór sterujacy EGR??????
PostNapisane: 30 marca 2010, 23:22 
Pierwsze kroki

ja bym stawiał albo na wtryski ze leją albo pompa wtryskowa albo to i to :P

Tytuł: Re: BMW E36 318 tds zawór sterujacy EGR??????
PostNapisane: 30 marca 2010, 23:35 
Pierwsze kroki

tro chyba nie jest odpowiedz na moje pytanie:p interesuje mnie co ztym wezykiem???

Tytuł: Re: [E36] 318 tds Zawór sterujacy EGR ?
PostNapisane: 11 kwietnia 2010, 22:57 
Pierwsze kroki

Doszedlaem co z tym ciezkim paleniem. Mam nieszczelny uklad paliwowy i w ktoryms miejscu sie zpoiwetrza. nie moge dojsc co z tym szarpaniem przy ruszaniu na zimnym silniku i dlaczego nie moze rozpedzic sie do predkosci wiekszej niz 140km/h. Moze mial juz ktos taka sytuacje i wie jak sie z nia uporac?czekam na pomocne sugetie...

PostNapisane: 11 kwietnia 2010, 23:17 
Zacna persona forum

wspomniałes ze masz problem z zaworem ERG , > upewnij sie ze zamyka sie szczelnie , węzyk o którym wpomniałes zostaw go narazie w spokoju ( jedynie zaślep go ) niejest on przyczyną dolegliwosci Twojego auta , niejestem pewny czy w modelu 1.7 jest tez ale w 2.5 pod kolektorem ssącym idzie kolejny gumowy przewód który łaczy sie z zaworem turbiny upewnij sie ze jest podłaczony ( ale co do tego niech sie wypowie ktos z użytkowników 1.7 ) co do szarpania przy ruszaniu > szprzęgło > nastawnik > innej mozliwosc niema , a jak ze spalaniem , dawke sprawdzałes ? na kompie byłes ? jakies błedy ?

PostNapisane: 15 kwietnia 2010, 21:38 
Pierwsze kroki

wezyki sa raczej w porzadku...podpiecie do kompa pokazala usterke potencjometra pedalu gazu.kupilem drugi i to samo. Troche jakby lepiej zachowywalo si epry zmianie biegow. Wczesniej nie zawsze od razu przyjmowala gaz. Spalanie w przedziale 7-8 litrow. Jezeli chodzi o szarpanie to dzieje sie to raczej na zimnym silniku, najczesciej po kolejnym uruchomieniu silnika szarpanie zanika. Dawki nie sprawdzalem. Odnosnie EGR-u, mianowicie mialem go w rece i tylko po wdmuchnieciu sprezonego powietrza do tego pustego wlotu<tam gdzie brakuje wezyka> ten zawor otwieral sie. podawanie powietrza w pozostale 2 nic nie powodowalo no przynajmniej aj nic nie zauwazylem. Napisales kolego ze nastawnik, chodzi Ci o nastawnik pompy wtryskowej???pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1