BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 13:50

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] M43 Kuleje na benzynie
PostNapisane: 22 stycznia 2011, 15:46 
Forumowicz

Moje BMW: E46 328i / E46 320Ci
Kod silnika: M52TUB28/ M54B22
Witam

Mam 318i z gazem sekwencyjny, mam ja 2 lata byłą podąłczana pod komputer z 5 razy żadnych błędów nie było oprócz rok tem sondy którą wymieniłem, wczoraj zeczełą mi falować na benzynie i nawet nieraz gasła, i wkrecałą sie tlyko do 5 tys obrotów na biegu jałowym nie chciałą dojść do odcinki, raz odpalięł było dobrze raz tak jak pisałem wyzje , na gazie chodzi idealnie, gaz sekwencyjny. Wymienione świece Beru 4 elektrodowe, nowe kable WN NGK, filtr baliwa BOSCH, filtr powietrza PIPERCROSS, wszystko było wymienione około 1,5 miecha temu. Auto źle działa od wczoraj ;( Z tym że od jakos roku pali mi więcej niż wcześniej na gazie i na benzynie jest wieksze spalanie niż rok temu i to o około 30% więcej pali, wymeiniłęm dsonde lambda bo tak mi komputer wyświetlił i dalej mam spalanie duzę ale już błąd nie powraca, sonda oryginalna używana. według programu INPA pracuje w swoim zakresie.

Pytanie czemu falują obroty tylko na benzynie?a na gazie wogóle i na gazie wkręca sie dobrze a na benzynie kicha.

Aha noi u mnei falowanie było w zakresie 500-1100 a po odpuszczeniu gazu na postoju obrotmoeirz stawał w okolicach około 500 obrotów jak by na jeden gar nie palił, tykko że na gazie jest wszystko dobrze. Ale tak jak mówi nie zawsze tak jest nieraz jest dobrze.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] M43 Kuleje na benzynie
PostNapisane: 22 stycznia 2011, 17:21 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M57B30
Jak ci się nie wkręca do końca to popatrzył bym na przepływomierz. Sprawdź też stan kopułki i palca rozdzielacza( o ile masz takie coś :) )

PostNapisane: 22 stycznia 2011, 17:32 
Forumowicz

Mam cewke zapłonową, i ja tez obstawiam przepływomierz bo to by wyjaśniało tez więskze spalanie, a na gazie niby przepływomierz nie wykonuje takiej pracy jak na benzynie, dlatego na gazie chodzi idealnie (przynajmniej tka wyczytałem na innych forach) tylko zę byłą podłączna pod kompa i przepływomeirz chodził w swoim zakresie nieznacznei przkeraczał zakres (niewileki był odchył przy wąłsnie niższych obrotach) przy dodawaniu gazu zmieniały sie parametry i błedu niebyło, ale teraz musze znowu ją podłaćzyć mozę juz jest bład przepływki

PostNapisane: 23 stycznia 2011, 15:04 
Forumowicz

Byłem dzisiaj na komputerze INPA/DIS zadnego błędu oczywiście i samochód chodzi idealnie :) Z jednej strony sie ceisze ale z drugiej zastanawiam czemu 2 dni źle chodził? i nie ma zadnego błędu co o tym sądzicie?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1