..::CZARNY::.. napisał(a):
Niestety, nie mogę się zgodzić z tym. Jest tu trochę prawdy, tak na oko orientacyjnie, ale tak naprawdę, to tylko chwilowe, maksymalne wartości. W rzeczywistości przebieg "wyżyny'' momentu można zobaczyć TYLKO na wykresie Nm [obr./min].
Przebieg momentu od maksymalnej wartości momentu do maksymalnej wartości mocy jest prawie płaski z tendencją malejącą.
Moc, jak popatrzymy na silnik wolnossący, rośnie niemal liniowo (oczywiście do maksymalnej wartości, później spada, też nie na ostro tylko ma garb, dlatego też Maciek mógł z grubsza określić ile mocy będzie w połowie).
Są to wartości maksymalne ale nawet na 'oko' wiadomo jak to będzie wyglądać, więc można tutaj operawać na modelu i będzie to wystarczająco dokładne.
Istotne mogły by być dane jak się zachowuje krzywa momentu zanim osiągnie swoją maksymalną wartość oraz co dzieje się z krzywą mocy po osiągnięciu maksymalnej wartości.
..::CZARNY::.. napisał(a):
To jedna rzecz, a druga, że wcale od momentu max do mocy max nie jest najważniejszy, auto wtedy wcale nie musi wtedy najlepiej przyspieszać. Może, ale nie musi. Może się okazać, że po mocy max. moment spada, ale dalej jest na sensownym poziomie i jest sens go kręcić dalej, gdy niemożliwa jest akurat zmiana biegu etc. oraz zależnie od przełożeń gdzie się trafia niżej.
Trzecią rzeczą jest fakt, że przełożenia z reguły są tak dobierane aby po zmianie biegu przy wartości najwyższej mocy obroty trafiały na okolice maksymalnego momentu.
Stąd też najbardziej optymalne jest zmienianie biegu zaraz po przekroczeniu maksymlanej mocy tak aby miec po zmianie maksymalną wartośc momentu obrotowego co umożliwi najszybsze osiągnięcie maksymalnej mocy.
Po przekroczeniu maksymalnej mocy, wartość momentu z reguły spada, podobnie jak moc.
To co napisałes miało by sens przy kombinacji z różnymi skrzyniami, wtedy, rzeczywiście mogło by się okazać różnie.
Fakt faktem, była by to nie optymalnie dobrana skrzynia, chyba że ktoś specjalnie chciał taki efekt osiągnąć, nie przychodzi mi do głowy żadne zastosowanie, ale nie wykluczam że ono moze istnieć.
Przy prawidłowo dobranej skrzyni jest tak jak jak opisałem powyżej.
P.S.
Fajnie by było jakby się udało znaleśc w necie skany z hamowni z tych jednostek, bez modów, w postaci seryjnej.