BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 27 czerwca 2025, 23:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] w czasie jazdy gaśnie (diesel)
PostNapisane: 2 stycznia 2011, 12:21 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39-530d
Witam wszystkich!!potrzebuje pomocy lub jakiś porad to znaczy mam bmw 530 disel sedana odpalam auto rano jest lala jade różnie raz 50km raz 20km trzeci raz 100 km i nagle auto gaśnie!!!! :( i odrazu nie chce odpalić!!dopiero tak po odczekaniu 5-10minut auto odpala i jadę dalej ale nie wiem jak daleko bo w każdej chwili może zgasną tak samo od siebie byłem na kompie i nic nie wykazuje wszystko jest niby dobrze a wczoraj dla odmiany mi szarpnęła parę razy tak jakby nie dostawała paliwa ale nie zgasła zgasła po jakiś 40 km!!!co może być tego przyczyną pomóżcie bo nie chce wydawać kasy na nie potrzebne części!!POZDRO!!!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] w czasie jazdy gaśnie (diesel)
PostNapisane: 2 stycznia 2011, 15:46 
Forumowicz

Moje BMW: E39 530dA M-Pakiet
Garaż: W garazu juz 6 lat
Moze na jakims kiepskim kompie byles. Musisz poszukac dobrze na forum bo podobnych problemow bylo juz kupe, pewnie masz cos z popma paliwa albo czujnik polozenia walu.

PostNapisane: 2 stycznia 2011, 16:35 
Forumowicz

Moje BMW: e28
Kod silnika: m20b20
Dla przypomnienia :
filtr paliwa
przepływomierz paliwa
pompa paliwowa
bardzo rzadko ale może być pompka w zbiorniku która nie ma siły pchać a raczej wspomagać tej pompy pod maską i może dawać paliwo z powietrzem a to powoduje gaśnięcie samochodu.

To wszystko musisz sprawdzić na 100%

PostNapisane: 2 stycznia 2011, 16:45 
Forumowicz

CarbonSchwarz napisał(a):
bardzo rzadko ale może być pompka w zbiorniku która nie ma siły pchać a raczej wspomagać tej pompy pod maską i może dawać paliwo z powietrzem a to powoduje gaśnięcie samochodu.

Ta pompa nie wsomaga pompy pod maska tylko podaje paliwo do pompwy wysokiego cisnienia podprogowej znajdujacej sie pod nogami kierowcy. I auto bedzie gaslo jak zblizy sie do ok 15 litrow w baku jezeli ta pompa bedzie miala wytarte lopatki.

PostNapisane: 2 stycznia 2011, 16:48 
Forumowicz

Dobra ok ale ja sam miałem ten przypadek i z pełnym bakiem nie mogłem jej odpalić . ?

PostNapisane: 2 stycznia 2011, 16:49 
Forumowicz

I jak patrzyłem na wężyk od filtra do pompy to paliwo szło z bąbelkami .

PostNapisane: 2 stycznia 2011, 16:51 
Forumowicz

Jezeli miales ten problem to jak go rozwiazales?
Ja tez mialem podobne problemy nawet wypowiadalem sie w temacie i go opisalem co z tym zrobic.

PostNapisane: 2 stycznia 2011, 16:58 
Forumowicz

Zadzwoniłem do faceta który od lat naprawia pompy opowiedziałem mu całą historyjkę i powiedział że w tym silniku często miał takie przypadki . Powiedział wymień pompkę w zbiorniku bo to ona jest temu winna . Wymieniłem i jest wszystko ok . Jadąc czasami przy zmianie biegu gasł mi no a potem oczywiście zgasł i nie odpalił kręcił kręcił i nic a od filtra szło paliwo z powietrzem po wymianie wszystko jest ok

Benedykt napisał(a):
Ja tez mialem podobne problemy nawet zalozylem temat i go opisalem co z tym zrobic.

To bardzo dobrze ale ja tylko chce pomóc jeśli wiesz lepiej to lepiej dla tego ziemiaka :)
Pozdrawiam .

PostNapisane: 2 stycznia 2011, 17:12 
Forumowicz

Tylko chodzi o to ze jezeli pompa w baku jest zajechana to auto bedzie gaslo(przy szybkim dodaniu gazu lub pod gorke i nie ma pozniej problemu z odpaleniem) przy poziomie okolo 15 litrow w baku, sam to przerabialem. Wymienialem pompe w baku, byla wytarta(podprogowke i cale reszte rzeczy). Zawsze czekam jak schodzi do 15 i leje do pelna, wczesniejszy wlasciciel pewnie jezdzil na oparach, jak wiekszosc ludzi w pl... i to niszczy te pompy w baku. A jezeli miales caly bak paliwa i Ci auto gaslo to napewno nie byla wina popmy w baku, ktora daje paliwo okolo 1 bara do podprogowki a ona okolo 4 bara. Musiales miec zapowietrzony uklad, albo co. I przez to, ze ktos wczesniej oszczdzal na tankowaniu, dostala po dupie podprogowka i przy gwaltownym przyspieszaniu auto potrafilo mi na chwile ucichnac(nawet cisnienie paliwa potrafilo spac ponizej 2,0 bara niewlasciwa dawka). I ja to rozwiazlem w ten sposob. Ale kolega od tematu w sumie kiepsko go opisal, nie wiadomo ile paliwa ma w baku, itp. Pewnie tu wpadl przez pomylke, ale dobra nie ma sensu robic OT. ;) Ale jak auto mu gasnie tak bez powodu, to pewnie cos z czujnikami cisnienia, polozenia walku i wtryski...

Ostatnio edytowano 21 listopada 2012, 19:51 przez Benedykt, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 3 stycznia 2011, 12:46 
Forumowicz

Moje BMW: e36 COUPE
Kod silnika: 1.8 IS
Miałem taki sam przypadek w e39 m52 benzyna.Raz odpalal normalnie raz trzeba bylo krecic.Jak odpalil to jechal potem raptownie gasl i znowu trzeba bylo krecic .Objawy z czasem sie mocno naslilaly az do momentu ze nie mozna bylo praktycznie jezdzic.Diagnoza:przetary kabel ok czujnika polozenia walu.Problem ustapil po wymianie tego czujnika.PS nie kupujcie uzywanych bo kable po wiekszym przebiegu "krusza sie wewnatrz" przerobilem tak 3 czujniki sprzedawca zapewnial ze sa ok a nie byly.Szkoda czasu i pieniedzy.

PostNapisane: 3 stycznia 2011, 13:04 
Pierwsze kroki

Dzięki wszystkim za cenę info!!!Benedykt nie wpadłem tu przez pomyłkę często odwiedzam tą stronkę jeżeli mam jakiś problem z betą!!Jeśli chodzi o stan paliwa to różnie raz mam poniżej 15 litrów raz powyżej czyli jakieś 30 i też potrafi zgasnąć!!!mam znajomego mechanika który zawsze wszystko mi robił jutro zaprowadzę auto do niego i powiem żeby sprawdził wszystko co napisaliście!!!Jeśli ktoś może powiedzieć coś więcej na ten temat to chętnie wysłucham!!!a jeśli chodzi o bąbelki powietrza to patrzyłem i żadnych nie było widać!!!

PostNapisane: 3 stycznia 2011, 13:28 
Pierwsze kroki

A jeszcze jedno nie wiem czy to istotne ale po minimalny naciśnięci gazu silnik chodzi nie równo ale tylko jak nacisnę naprawdę delikatnie że obroty na obrotomierzu nie zwiększają się!!!!POZDRO i dzięki za cenę porady :)

PostNapisane: 3 stycznia 2011, 14:57 
Forumowicz

ziemiak napisał(a):
Benedykt nie wpadłem tu przez pomyłkę często odwiedzam tą stronkę jeżeli mam jakiś problem z betą

dobra nie unos sie ale po Twojej liczbie postow(byl 1) mozna bylo sie spodziewac roznych reakcji, bo pewnie wiekszosc osob juz zauwazyla ze czasem ktos napisze jeden temat wpadnie na 5 sekund na forum i pozniej ani widu ani slychu. :zdziwko:
ziemiak napisał(a):
Jeśli chodzi o stan paliwa to różnie raz mam poniżej 15 litrów raz powyżej czyli jakieś 30 i też potrafi zgasnąć

no to stawialbym na czujnik polozenia walu albo pompe(staraj sie nie dopuszczac zeby bylo mniej niz 15 litrow) i moze byc tak ze jest padnieta pompa i czujnik...

PostNapisane: 3 stycznia 2011, 18:30 
Pierwsze kroki

Zrobiłem dzisiaj jakieś 60 km i nie zgasła byłem na kompie i wykazało 2 błędy tzn.P1260-sterowanie wtrysku wstępnego i P1190 sterowanie ciśnienia w szynie!!pomoże ktoś co te błędy oznaczają????

PostNapisane: 3 stycznia 2011, 20:44 
Forumowicz

Czujnik na listwie wtryskowej moze styki zasniedzialy a jak nie to ponad 1000 kosztuje albo u forumowego sprzedawcy czesci ponad 700 bo sam kiedys pytalem. I ...viewtopic.php?f=1&t=88547 viewtopic.php?f=1&t=28376&p=1002271#p1002271

PostNapisane: 4 stycznia 2011, 21:20 
Pierwsze kroki

Dzięki za info ale czy te 2 błędy oznaczają czujnik na listwie wtryskowej?i czy to może być przyczyną gaśnięcia auta????

PostNapisane: 5 stycznia 2011, 10:28 
Forumowicz

Nie oznaczaja tego samego. Jeden to czujnik na listwie, a drugi zapewne padnieta pompa podprogowa. Jedz do DOBREGO diagnosty i sprawdz jakie masz cisnienie paliwa.

PostNapisane: 5 stycznia 2011, 21:28 
Pierwsze kroki

Wszystko spoko ale skoro pompa podprogowa jest walnięta to jak to możliwe że auto chodzi skoro nie ma ciśnienia???opisz mi to kolego jeśli możesz trochę dokładniej!!czy może być tak że mam około 30 litrów i auto chodzi a mam po około 15 i gaśnie???

PostNapisane: 5 stycznia 2011, 22:05 
Forumowicz

Benedykt napisał(a):
I ...viewtopic.php?f=1&t=88547 viewtopic.php?

Czytales te linki?? tam jest problem opisany.
ziemiak napisał(a):
czy może być tak że mam około 30 litrów i auto chodzi a mam po około 15 i gaśnie???

Moze byc ja tak mialem i to rozwiazalem. ;)

PostNapisane: 5 stycznia 2011, 23:13 
Pierwsze kroki

Dzieki!!!!!!!!!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1