BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 21 czerwca 2025, 23:33

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 316i benzyna, syczy z pod korka wlewu plynu
PostNapisane: 3 lutego 2011, 23:03 
Forumowicz

Moje BMW: E39 520i
Kod silnika: M54B22
Witajcie ponownie,
Od pewnego czasu nie dogrzewa mi wody (benzyna) na trasie (około 65-70 stopni). Odkryłem dziś, zaglądając pod maske że spod korka wlewu płynu slychac "syczenie", to z pewnością schodzi ciśnienie na zgaszonym silniku. Nigdy tego nie slyszałem, zapewne nie powinno tak być? Czy przez to moze nie dogrzewac wody? Przez niewystarczające ciśnienie w układzie chłodniczym?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] 316i benzyna, syczy z pod korka wlewu plynu
PostNapisane: 3 lutego 2011, 23:16 
Częsty bywalec

Uwazam ze nie dogrzanie samochodu to jest spowodowane wina termostatu..nie powinno tak sie dziac gdyz powinna temp.trzymac 95 stopni..Pamietaj tez ze gdy silnik jest zimny to w tedy sie sprawdza ilosc plynu czyli powinno byc tak jak jest zaznaczone na zbiorniczku wyrownawczym natomiast gdy silnik jest rozgrzany to plyn rosnie bo powstaje cisnienie wiec nigdy nie otwieraj korka na goracym silniku..pisze na korku ACHTUNG! :wsciekly: Nie przejmuj sie syczeniem bo to tak jka napisales tylko schodzace cisnienie..ja w swoim E36 mam delikatnie dokrecony korek zeby cisnienie moglo bez problemu schodzic

PostNapisane: 3 lutego 2011, 23:20 
Forumowicz

korek jest tak zbudowany aby sam regulował gdy cisnienie w układzie jest za duże, wiec nie wiem po co swojego nie dokrecasz. Płynu nie sprawdzam na rozgrzanym, to jasne ze plyn jest cieczą rozprężalną. A na forum gdzies czytalem ze moze to byc przyczyna niedogrzania silnika, poniewaz w ukladzie ma byc odpowiednie cisnienie. Miałem w lato przypadek ze wystrzelił mi ten korek z powodu nie działającego wentylatora, może sie uszkodził i dlatego teraz nie trzyma cisnienia. Proszę o poradę

PostNapisane: 3 lutego 2011, 23:33 
Częsty bywalec

Wymin korek najlepiej oryginalny od jakiefgos rozbitka lub anglika..sprawdz plyn zakrec i sprawdz czy nadal ci nie bedzie dogrzewal jezeli tak to wymien termostat kosz dobrego termostatu to od 100 zl w gore

PostNapisane: 3 lutego 2011, 23:35 
Częsty bywalec

aha u siebie nie dokrecam mocno korka bo delikatnie saczy mi sie pod zbiorniczkiem wyrownawczym jak jest mocnwe cisnienie...

PostNapisane: 23 lutego 2011, 19:04 
Forumowicz

w zwiazku z tym co piszesz mysle ze moja przyczyna nie lezy po stronie syczenia tylko termostatu, zamowilem oryginal na allegro 300 zl, taniej nie ma nigdzie, zobaczymy co bedzie dalej

PostNapisane: 24 lutego 2011, 20:46 
Forumowicz

Temat zakonczony przyczyna był termostat. teraz jest ok

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1