BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 11:41

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] TDS Ciężko zapala zimny , ciepły NIE wiele lepiej
PostNapisane: 27 stycznia 2011, 22:00 
Pierwsze kroki

Moje BMW: M54B22
witam wszystkich, mam taki problem chodzi o e36 2.5 TDS , 97 r.
Od jakiegoś czasu jest taka sytuacja że bardzo ciężko go zapalić jak jest całkiem zimny, jak jest ciepły to szybciej zapala ale tez trzeba pokrecić z 10-15 sekund
najgorzej jest właśnie jak dłużej postoi. mimo dłuższego krecenia jak już zapali to praktycznie wcale nie dymi.
Nie jestem mechanikiem ale zauważyłem że jak silnik jest uruchomiony w przeżroczystym weżyku który wychodzi z filtra do pompy jest bardzo dużo pęcheżyków powietrza.
co ciekawe - jak jest większe pół zbiornika paliwa wszystko jest ok pali normalnie i na zimnym i na ciepłym.
słyszałem ze jesli pompa jest w kiepskim stanie niechce palić na ciepłym - wiec to chyba nie pompa.
moze jakaś nieszczelność , ale gdzie ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] TDS Ciężko zapala zimny , ciepły NIE wiele lepiej
PostNapisane: 27 stycznia 2011, 22:25 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 540i ACS5 / 323i
Kod silnika: M62B44, M52b25
Garaż: mam
Jak masz pęcherzyki powietrza to zapowietrzony układ paliwowy. Wymień wężyk od filtra do pompy, sprawdź czy wtryski nie ciekną - generalnie cały układ paliwowy trzeba sprawdzić czy nie ma nieszczelności.

PostNapisane: 27 stycznia 2011, 23:11 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 330dTA
Kod silnika: M57D30
sprawdz elektryczna pompke.
podejrzewam zbyt mala dawke powinna byc 6-7. po dawce sprawdz zaplon. jezeli nieszczelnosc to simering na pompie.

PostNapisane: 28 stycznia 2011, 22:27 
Pierwsze kroki

Moje BMW: M54B22
Panowie ponawiam temat ponieważ mam nowe spostrzeżenia.
Mianowicie jak wcześniej wspominałem jesli jest dożo paliwa w zbiorniku tak za około 150 zł wszystko jest wporządku
w tej chwili jest paliwa za ok 50 zł i jest problem
ale co ciekawe, wyciągnołem pompe paliwa (pod siedzeniem tylnim) a tam dosłownie paliwa jak na lekarstwo, moze 1 -1,5 cm na dnie
a wczoraj tankowałem za 50 zł nie dziwne ze pompa ciągnie powietrze i auto niechce palić , czy to nie dziwne, gdzie jest reszta paliwa ??? wykluczam wyciek. czy to mozliwe aby paliwo po zatankowaniu znajdowało sie w drugiej czesci zbiornika ?

PostNapisane: 29 stycznia 2011, 22:39 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 Touring
Kod silnika: M51D25(inter.)
Kolego miałem to samo u siebie. Jeśli masz poniżej 1/4 zbiornika paliwa to pompa przy przekręceniu kluczyka powinna zacząć pracować. Napewno będziesz słyszał takie buczenie z pod kanapy. Jeśli nie buczy to ją wymień.

Co do Twojego zalania za 50 zł. Myślisz że to tak dużo ? no to raptem jakieś 10 litrów no to chyba nie myślałeś, że zaraz pół zbiornika się nazbiera :)

Jak coś to pisz na PW odpowiem na kilka pytań związanych z TDS jeśli masz wątpliwości :)

PostNapisane: 30 stycznia 2011, 07:56 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Standardowe usterki masz. Poluzuj filtr paliwa i przekrec kluczyk na grzanie swiec. Powinna poleciec ropa- jesli nie to znaczy ze pompka w baku do wymiany. Na allegro znajdziesz same wklady, ja w e36 mialem pompke na wsuwki (wystepuje tez wersja z wtyczka). Co do zakupu to odradzam usera dis3 z alledrogo. Nie odpowiedzial na 5 maili w sprawie naprawy gwarancyjnej, nie odibera tel i zmienil siedzibe firmy :/

Co do bombelkow w przewodzie to najpewniej cieknie Ci wtrysk sterujacy. Zdejmij plastikowa oslone z silnika i poswiec w okolice wtryskow. Wtrysk najprawdopodobniej bedzie mokry. Zregeneruje Ci go ten pan http://moto.allegro.pl/show_user_auctio ... id=2836744 u mnie smiga juz ponad rok i jest git. Sprawdz tez przelewy, czy nie sa twarde i sparciale. Jak sa w osnowie to czasem ciezko zauwazyc ze ciekna. Aby wymienic wszystkie potrzebujesz 1,5m.

Jest jeszcze opcja ze simmering w pompie skonczyl zywot i cofa sie paliwo, ale pompe bedziesz pewnie i tak regenerowal, bo na cieplym auto powinno zapalac od strzala nawet z takimi przypadlosciami.

PostNapisane: 7 lutego 2011, 20:21 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 525tds
witam dołącze sie do tematu mam 525tds i nie pali jak zimny ( tzn. odpali 1,5sec. i gaśnie ) nie reaguje wcale na pedał gazu i dosyć długo trzeba kręcić rozrusznikiem. i jak już się kręci wskazówka temp. będzie na niebieskim polu co raz lepiej zaczyna próbować palic. dodam że świece żarowe zmienione, rozrusznik, oraz nowy akumulator. wtrysk sterujący jest lekko wilgotny. :( :( :( :(

PostNapisane: 7 lutego 2011, 20:36 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530iAT
Kod silnika: M54B30
lotr339,
lotr339 napisał(a):
i jak już się kręci wskazówka temp. będzie na niebieskim polu co raz lepiej zaczyna próbować palic.

szarpiesz rozrusznikiem silnik az tak dlugo, ze wskazowka dochodzi do niebieskiego pola ?? nie wydaje mi sie to rozsadne i zdrowe dla silnika ....

TDS zeby odpalic potrzebuje jakotakiej kompresji, dobrego akku i rozrusznika. jezeli to wszystko jest ok, to i TDS odpala .... skoro tak dlugo krecisz silnikiem, ze wskazowka dochodzi do niebieskiego pola to wtedy juz nawet swiece nie sa potrzebne ... albo pompa wtryskowa nie podaje paliwa na wtryski, albo pompa w zbiorniku przestala pompowac i tloczyc paliwo.

dzieje sie to na pelnym zbiorniku, na pustym ??

to ze wtrysk sterujacy sie poci, nie znaczy ze TDS nie odpali ... ten wtrysk potrafi lac tak, ze zostawia pod silnikiem plamy ropy a TDS i tak odpali ...

PostNapisane: 7 lutego 2011, 20:40 
Pierwsze kroki

no mam połowe baku paliwa dodam iż zmieniłem takżę pompke w zbiorniku, jak pare razy próbuje ją odpalić to zaczyna temp. rosnąć wiem ,ze to nie jest rozsądne ale już brak sił do tego auta a co gorsze nie mam żadnego zaufanego i dobrego mechaniora dla temu sam zaczynam działac poneważ potrzebne mi auto.

PostNapisane: 7 lutego 2011, 22:22 
Pierwsze kroki

jezeli wymieniłes pompe w baku i słabo pali na zimnym: aku,swiece, rozrusznik.

PostNapisane: 8 lutego 2011, 09:09 
Pierwsze kroki

wkasnei o to chodzi ze to juz po wymieniane jest wczorej jeszcze zostawilem na zaplonie jakies 5min. i zaczela trosze dłuzej chodzic jak ja sie odpala

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1