BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 28 czerwca 2025, 23:43

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: BMW 316 SILNIK M43 NIE ODPALA
PostNapisane: 8 lutego 2011, 13:16 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43B16
Witam wszystkich forumowiczów. Zacznę od opisania mojego problemu. Otóż jakieś 2 miesiące temu moja bmw jeździła i chodziła pięknie lecz zbyt dużo zaczynała palić (wyjmując bagnet czułem benzynę) po kilku dniach zaczęła mi falować na obrotach a dojeżdżając do świateł musiałem trzymać pedał gazu bo przygasała. No i przyszedł moment gdy były wielkie mrozy -20C, stała jakiś miesiąc nie odpalałem jej aż wreszcie pomyślałem gdy zrobiło się ciepło że ją odpalę przejadę się itd. Kręcę kręcę i nic. Zacząłem sprawdzać pompkę paliwową. Pompka ok ale jak kręcę nie podaje paliwa muszę przytrzymać przekaźnik. Nawet jak trzymając na krótko przekaźnik ta nie odpala. Myślę dalej i sprawdzam świece. No i iskry nie ma. hmmm Czytam na forach i w końcu doszedłem do wniosku że to czujnik położenia wału. wymieniłem (trudno było wpiąć kostkę od czujnika). Zrobiłem reset DME prawidłowo. I później chcę odpalić ta nic. Iskry nadal nie ma. Teraz stawiam na Cewkę lecz pewności nie mam. Chciałem od kogoś przełożyć niestety nikt z moich znajomych nie ma 4 cylindrowej Bawarki. hmmm Może jest ktoś z Lublina kto mógłby pomóc lub wie jak sprawdzić cewkę. Do cewki jak kręcę dochodzi minimalne napięcie na 4 pinach ok 0,1-0,2V i na którymś tam ok. 12V. Masa była wyczyszczona i dobrze dokręcona Cewka. Teraz mam cewkę w mieszkaniu mam miernik tylko nie wiem jak ją sprawdzić. Proszę o pomoc.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: BMW 316 SILNIK M43 NIE ODPALA
PostNapisane: 8 lutego 2011, 14:56 
Pierwsze kroki

Kod silnika: m43b16
jak chcesz to ja mam cewkę do odstąpienia, leży mi//50zł i Twoja, jak chcesz zdjęcia to wal na priv

Tytuł: Re: BMW 316 SILNIK M43 NIE ODPALA
PostNapisane: 10 lutego 2011, 17:26 
Pierwsze kroki

Kod silnika: M43B16
Witam Uporałem się z problemem:) Przynajmniej Odpaliłem:) Coś mnie poruszyło by sprawdzić przekaźnik ten obok przekaźnika pompy paliwa, zwarłem go i kolega odpalił samochód:) Mam takie pytanko bo teraz non stop syczy pod kolektorem paliwo idące z pompki paliwowej. Jeszcze jedno może wie ktoś jak sprawdzić ten przekaźnik. Na razie zwarłem go ale bede przeciez musiał go wymienic.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1