BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 29 czerwca 2025, 05:49

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Problem z gorącym powietrzem w kabinie
PostNapisane: 6 lutego 2011, 10:22 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320D
Kod silnika: M47N204D4
Witam. Proszę o pomoc. Problem dotyczy gorącego powietrza w kabinie.Ustawiając temperaturę na 16 stopni i przekręcając pokrętło na powietrze zimne z kratek nawiewów leci ciepłe bądź gorące powietrze. Sytuacja trochę ulega zmianie jak wezmę przełączę na panelu klimatronika na auto(klima nie włączona). nawiew na szybę i nogi daje ciepłe powietrze a na przód chłodne. Regulacja temperatury w zakresie od 16 do 32 praktycznie nic nie daje. Możliwe jest że układ klimatyzacji ma na to jakiś wpływ? Kiedyś byłem na sprawdzaniu szczelności chłodnicy klimatyzacji(okazało się że jest dziurawa) i praktycznie od tamtego czasu tak się dzieje. Czyżby był zapowietrzony układ, a może elektrozawory? Zimą to jeszcze da się to przeżyć bo lepiej jak jest ciepło, ale latem to już jest tragedia.

Ostatnio edytowano 6 lutego 2011, 10:29 przez noahinho, łącznie edytowano 2 razy

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Problem z gorącym powietrzem w kabinie BMW E46
PostNapisane: 6 lutego 2011, 10:26 
Częsty bywalec

Moje BMW: e38
Kod silnika: m52tub28
Garaż: było e36 325i http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=132855
było e39 523i
jest e38 728i
Według mnie siada ci elektrozawór nr10 http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=64&fg=18

Ostatnio edytowano 6 lutego 2011, 10:41 przez Krystian325i, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł: Re: [E46] Problem z gorącym powietrzem w kabinie
PostNapisane: 6 lutego 2011, 10:40 
Częsty bywalec

Moje BMW: E 46 330d
Kod silnika: M57
niewiem jaki wplyw ma na to szczelnosc klimy,ale wydaje mi sie ze zaden.
na 99% masz padniety elektrozawor(sa dwa jako calosc),przepnij od kogos i zobacz co sie dzieje.

PostNapisane: 6 lutego 2011, 11:04 
Pierwsze kroki

dodam jeszcze że po tym sprawdzaniu szczelności zapaliła mi sie kontrolka od układu chłodzenia i cały czas się świeci.Płyn jest na w ilości takiej jak być powinien, silnik trzyma odpowiednia temperaturę. Po podłączeniu pod komputer zero błędów.

PostNapisane: 7 lutego 2011, 12:55 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320d Touring
Kod silnika: M47N
Miałem to samo, mało nogi i twarz mi się nie ugotowały jak jechałem w trasie. Są dwa zawory regulujące temperaturę nawiewów. Jeden od nawiewu nogi, szyba, a oddzielny od panela środkowego. Prawdopodobnie poszła uszczelka od elektrozaworu nogi, szyba, przez co nie domyka zaworu gdy chcesz zimne powietrze. Wielu kupowało nowe zawory (lub używki) no i jeśli masz ten zintegrowany z pompką to wydatek większy. U siebie poradziłem sobie inaczej. Zrobiłem własną uszczelkę, bo nie mogłem dostać nigdzie ori. Najlepsze jest to, że trochę ją uprościłem, a już działa tak od ok roku :rotfl: Więc zdaje egzamin, a ja cieszę się z chłodem w lato :hyhy:

PostNapisane: 9 lutego 2011, 11:34 
Pierwsze kroki

Dzięki kolego za odpowiedź. Może masz jakieś foteczki i dokładny opis naprawy? Jeśli możesz pokazać na fotce gdzie dokładnie znajdują sie te elektrozawory bo mam zamiar się do nich dostać i może uda mi się coś z tym zrobić

PostNapisane: 9 lutego 2011, 14:52 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320d Touring
Kod silnika: M47N
jeszcze nie, ale postaram się do końca tygodnia wrzucić foty i opisać

PostNapisane: 10 lutego 2011, 08:24 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e 46 320D
czesc tez mam ten sam problemw moim przypadku nawet jak wlącze klime to tez grzeje nie miłosiernie .A na kapie zero błedow.

PROSZE O POMOC.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1