BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 21 czerwca 2025, 06:46

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [e39] Sensor deszczu
PostNapisane: 12 lutego 2011, 22:30 
Zacna persona forum

Garaż: było 320d Touring 2004r.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=72312
Sama manetka w położeniu 1 nie włącza czujnika deszczu, trzeba jeszcze ustawić suwak na jednej z 3 pozycji.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 20 lutego 2011, 22:56 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E 39 3.0i
No ale mi pomogles:) wiadomo ze u mnie po sprawdzeniu kazdej pozycji dziala tak samo czyli jest bez zmian i gdzie moge szukac przyczyny?

PostNapisane: 21 lutego 2011, 17:59 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46 330D
Kod silnika: M57TU
Garaż: http://www.car-connect.pl/index.php?opt ... cle&id=138
Temat bardzo często przeze mnie w E39 przerabiany. Podpiąć pod INPA i skasować błędy czujnika. PRawdopodobnie występuje błąd "hardware device error", którego usunięcie powoduje poprawną pracę czujnika (reaguje na intensywność pokrętła). Miałem taki przypadek już w wielu E39 i zawsze pomagało.

PostNapisane: 24 lutego 2011, 20:48 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E 39 3.0i
LUCZAR No to juz jest duzo i bardziej mi do myslenia dało :):) podjade do znajomka wykasowac błędzika (pod warunkiem ze jest)i odpisze co dalej na ta chwile Merci

PostNapisane: 24 lutego 2011, 22:30 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47
Lukasz_S napisał(a):
Przycisk S to intensywne zmywanie szyby, jest nawet osobny zbiorniczek pod maską do którego wlewa się tenże płyn :)

to jest na to osobny zbiorniczek?? :P nigdy nie wiedziałem po co on służy i nigdy nic tam nie wlewałem. Zawsze wlewam płyn do tego głównego a intensywne zmywanie szyb mi działa po naciśnięciu przycisku "S" . A co do czujnika deszczu to z tego co się już oczytałem to on rzadko działa .. ja też go mam w swojej piątce i chyba nie działa....

PostNapisane: 24 lutego 2011, 22:56 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Kod silnika: M62B35
Ten drugi zbiorniczek jest na koncentrat płynu do intensywnego zmywania. U mnie czujnik działa idealnie, wystarczy wrzucić manetkę na pierwszą pozycję, suwak w pozycji wyjściowej. Wrzucenie suwaka na którąś z innych pozycji niż wyjściowa dezaktywuje czujnik i sprawia że wycieraczki będą po prostu pracowały w równych odstępach czasu.

PostNapisane: 26 lutego 2011, 13:32 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39
Kod silnika: M62B44
settlement napisał(a):
Wrzucenie suwaka na którąś z innych pozycji niż wyjściowa dezaktywuje czujnik i sprawia że wycieraczki będą po prostu pracowały w równych odstępach czasu.

Co Ty opowiadasz? Cytat z instrukcji obsługi:
"Uaktywnienie czujnika deszczu: Od położenia 1 kluczyka zapłony ustawić dźwignię w położenie 1, wycieraczki przesuną się wtedy po szybie jeden raz. Można ustawić dźwignie na stałe w położeniu 1 i wtedy wystarczy uaktywnić czujnik deszczu od położenia 1 kluczyka zapłonu. W tym celu:
-obrócić nieco pokrętło
-włączyć automatyczne zmywanie szyby lub automatyczne zmywanie silnym środkiem zmywającym.
Zmiana czułości czujnika deszczu: obracać pokrętło
Unieaktywnienie czujnika deszczu: dźwignię ustawić w położeniu 0"

PostNapisane: 26 lutego 2011, 15:19 
Pierwsze kroki

dla czego nie moge skasowac bledu ?? w module

AIC

2 - adaptation value not posibility

PostNapisane: 26 lutego 2011, 19:05 
Częsty bywalec

A nie miałeś czasami wymienianej szyby lub czujnika? Jak masz nowy czujnik to może nie pracować prawidłowo dopóki nie przeprowadzisz dla niego adaptacji. Jeszcze możesz zresetować czujnik odpinając go na jakiś czas, ale jak fizycznie się do tego zabrać to Ci nie powiem, bo nigdy sam tego nie robiłem a tylko gdzieś czytałem o tym.

PostNapisane: 26 lutego 2011, 21:00 
Pierwsze kroki

Czujnik i szyba ta sama nic nie zmieniałem a sam czujnik 2 tygodnie temu działał bez zarzutu.

Jak wiekszosc ludzi z tym problemem poprostu z niewiedzy wcisnąłem w INPA "Initialize Sensor" i zaczely sie problemy z tym ze na poczatku dalo sie kasowac bląd a teraz sztywno trzyma i nie sposób go usunąć.

Czytalem na zagranicznych stronach ze inicjalizacja powinna byc przeprowadzona przy swietle słonecznym (podczerwonym). ale poki co chcialbym skasowac blad chyba ze blad jest scisle zwiazany ze wskazaniami sensora

Ps. Tak przy okazji LUCZAR czy moze byc to wina anglojezycznej wersji INPA ??

PostNapisane: 26 lutego 2011, 21:35 
Częsty bywalec

Myśle, że wersja językowa nie ma nic z tym wspólnego, bo czy anglojęzyczna, czy niemiecka to uruchamia te same skrypty wykonawcze. Może rzeczywiście spróbuj go zresetować i jeszcze raz zainicjowac. Ogólnie z tymi czujnikami to są "dwa światy". U mnie ostatnio mimo braku błędów działał jak w drugim trybie wycieraczek i za nic nie chciał wolniej pracować, po czym na następny dzień i do tej pory działa prawidłowo. Łot teknika.... :niepewny:

PostNapisane: 26 lutego 2011, 22:08 
Pierwsze kroki

Jakbys mógł to napisz krok po kroku jak zaadaptować ten czujnik w DIS'ie o ile da sie to zrobić DIS'em bo czytalem ze sa wersje ktore mozna adaptowac przez CIP'a lub SSS'a

PostNapisane: 27 lutego 2011, 10:07 
Częsty bywalec

DIS'a nie kojarze ani trochę niestety :zalamany: Wejdź na BMW Klub Polska i tam poszukaj w dziale diagnostyki użytkownika od Ciebie z Przemyśla. Osoba ta wydaje się być bardzo "oblatana" w tych bardziej skomplikowanych sprawach i może Ci pomoże, zwłaszcza, że to Twój "ziomal z dzielni" ;)

PostNapisane: 27 lutego 2011, 11:47 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47
Ja miałem wymienianą przednią szybę i koleś mi powiedział że zmienił też jakiś żel w czujniku deszczu ale od tej pory to nie działa...

PostNapisane: 27 lutego 2011, 13:22 
Częsty bywalec

Wiele jest przypadków, że po niepoprawnej wymianie szyby wiele czujników potem nie działa. Na Twoim miejscu zgłosiłbym reklamacje, chyba, że wymieniałeś u "Pana Zdziska".

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1