BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 07:47

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: E36 Prawa szyba elektryczna. POMOCY
PostNapisane: 22 lutego 2011, 16:21 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 318i
Witam!

Mam problem. Prawa szyba elektryczna z przodu nie działa. Jak wciskam przycisk nie ma takiego tyknięcia nawet jak w lewej szybie. Ktoś podłączał mi silnik na krótko z tej prawej szyby i działa. Co mogło paść? Jeśli to wina bezpiecznika to pilnie proszę powiedzieć, który to bezpiecznik ponieważ rozpiskę mam po włosku a z tych internetowych nic nie rozumiem:/ nie znam się na elektryce. Proszę o pomoc

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E36 Prawa szyba elektryczna. POMOCY
PostNapisane: 22 lutego 2011, 17:50 
Forumowicz

Moje BMW: 325i
Kod silnika: M50B25 vanos
Kolego najlepiej sprawdź miernikiem wszystkie bezpieczniki to będzie najpewniejsze rozwiązanie bo nie pamiętam który dokładnie był odpowiedzialny za szyby ale coś między 40-46 nie pamiętam. A po drugie słychać tykanie? Auto sedan czy coupe? Może spróbuj zamienić przyciski miejscami przynajmniej na próbe i zobacz czy będzie działać w ten sposób wykluczysz uszkodzenie przycisku.
Acha a świeci sie wogóle jego podświetlenie czy też nie? Próbowałeś przy otwartych drzwiach? Opcji jest sporo

[edit]
Sprawdź też 23, 27, 31, 46. Możliwe że to któryś z nich.

PostNapisane: 22 lutego 2011, 19:31 
Pierwsze kroki

Wersja sedan z 1993. Nie święcą się w ogóle mi przyciski. W prawym nie mam tyknięcia. A co do bezpieczników to mam sporo co mi nie działa z tym, że nie znam się na elektryce kompletnie i nie wiem które powinny działać. Każdy sprawdza,m na włączonym zapłonie. Z drzwiami otwartymi próbowałem i nic

PostNapisane: 22 lutego 2011, 22:38 
Forumowicz

Tzn jeśli sprawdzasz czy na wszystkich jest napięcie to akurat nie bo niektóre działają np dopiero po załączeniu określonego modułu, np świateł. Więc najlepiej jak masz miernik z funkcją pomiaru przejścia to sprawdź sobie na wyłączonym zapłonie czy bezpiecznik przewodzi z jednej nóżki na drugą no bo jeśli nie to out. Zmień spalone bezpieczniki i sprawdź wtedy.
A podmieniałeś przyciski? Przyciski masz na grube bolce pewnie z białą wtyczką tak?

PostNapisane: 28 lutego 2011, 19:25 
Pierwsze kroki

W przycisku od lewej szyby mam inne podłączenie a mianowicie takie małe piny a w prawym 4 grube więc nie mogę ich podmienić. Poprzedni właściciel musiał już coś kombinować z tym lewym bo jest izolatką obklejony i jakiś brudny natomiast działa. Nie zmienia to faktu, że ten prawy nie działa. Bezpieczniki od 31 do 46 działają wszystkie. a np 13,1,4,15,,,,,, nie mam wcale;/ nie wiem juz co zrobic.

PostNapisane: 1 marca 2011, 15:41 
Forumowicz

Kolego a jakie przewody idą do tego przycisku z lewej strony? Cienkie czy grube? Do prawego domyślam się że masz takie złącze białe na bodajrze 5 grubych kabli i to jest normalne że tam nie będzie "klikać" bo to jest sterowanie silnoprądowe i szyba podnosi się tak długo jak długo trzymamy przycisk. Z lewej zaś strony skoro masz cienkie piny to sprawdź czy na całości idą cienkie czy po prostu ktoś dołożył przycisk na cienkie piny zamiast tego na grube piny. Jeśli orginalnie miałeś cienkie piny z lewej strony to właśnie klikanie jest od przekaźników które znajdują się na silniku z lewej strony i taki przycisk jest dwu-pozycyjny: lekkie wciśnięcie szyba działa ile trzymamy a mocniejsze wciśnięcie (drugie kliknięcie) i szyba automatycznie powinna pójść na maxa w dół nawet po puszczeniu przycisku no i oczywiście analogicznie w góre... Z prawej tego nie było w pierwszych modelach dlatego możesz mieć przycisk na grube piny.
Tutaj pytanie: auto sedan czy coupe?
Odnośnie przycisku to wyjmij go i zdejmij osłonke z góry aż będziesz widział blaszki w środku i sprawdź czy obie stykają się u góry z blaszką która je łączy. Często jest tak że nawet jeśli jedna nie będzie stykać to szyba albo się nie będzie otwierać albo się nie będzie zamykać. Sprawdź too i ewentualnie spróbuj je docisnąć do góry i wtedy spróbuj otwierać/zamykać szybe i może pomoże stwierdzić że to wina przycisku. Lub jeśli masz działający szyberdach to prościej weź przycisk od niego i podmień z tym z prawej strony i sprawdź czy będzie działać.
Bo skoro mówisz że silnik działa to na 90% wina jest po stronie przycisku lub po połączenia przycisk-silnik.
Pierwsze sprawdź przycisk

PostNapisane: 2 marca 2011, 21:08 
Pierwsze kroki

Z lewej strony przewody są cienkie. Z prawej 4 grube z 4 bolcamo lecz 2 z nich są tak jakby przełamane tzn pancerz jest lekko nacięty. Może to być tego wina? Sprawdziłem te blaszki i wygląda, że wszystko z nimi jest ok. Auto jest z 93 r sedan. A co do szyberdachu to nie posiadam.. Jak się pomysły wyczerpią to oddam do elektromechanika i mnie zjedzie z kasą niestety

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1