BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 08:19

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [ E34] 520 24V PROBLEM ZE SKRZYNIĄ BIEGÓW (RODZAJ)
PostNapisane: 27 lutego 2011, 18:12 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e34
Witam wszystkich. Z góry przepraszam,jeśli taki temat już wcześniej miał miejsce.Jestem tu zupełnie nowy i przyznam szczerze,że jeszcze słabo idzie Mi poruszanie się po tak obszernym forum. Posiadam e34 ,z którym mam pewien problem. Skrzynia wydaje się być nieco krótka ,bo na biegu : 1 - ok 20-30
2 - ok 40-50
3 - ok 110-115
Przy prędkości 190 kończy Mi się obrotościomierz i dalej nie ma szans pojechać szybciej. W celu zlikwidowania tej przypadłości rozmawiałem z byłym właścicielem,który powiedział Mi,że w e34 montowano dwa rodzaje skrzyni biegów,w tym jedną pod haka,przez co biegi są nieco krótsze w celu uzyskania większej mocy. Pytanie czy coś na ten temat wiecie ? Jeśli tak,byłbym wdzięczny abyście powiedzieli mi dokładnie co i jak,jakie są dokładnie rodzaje tych skrzyń i jak się one nazywają bym nie kupił takiej samej. Kończąc,chciałbym mieć standardową skrzynie biegów,przy której teoretycznie na 2 biegów prędkość klaruje się w granicach 90 km\h (skrzynia znana z e36 2.0,która ma ten sam motor "M50" .Z góry dziękuję .

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [ E34] 520 24V PROBLEM ZE SKRZYNIĄ BIEGÓW (RODZAJ)
PostNapisane: 27 lutego 2011, 20:24 
Forumowicz

pierwsze słyszę o takiej skrzyni... ale coś to jest niemożliwe ponieważ takie przełożenie najczęściej mają terenowe samochody.. może coś z mostem masz?? ja w ostatniej e34 520i miałem od 535i most i tam było krótsze przełożenie ale 1 - 55 60km/h, 2 - 120km/h a kończyło się przy 220

PostNapisane: 27 lutego 2011, 20:44 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Kod silnika: M50B20
to jest winna dyfra a nie skrzyni ....!! :dobani: wiesz morze czy to jest org silnik w tej budzie ??

PostNapisane: 27 lutego 2011, 20:49 
Zacna persona forum

Moje BMW: Poturbowane
chyba masz dyfer z poloneza :rotfl: :rotfl: :rotfl:

PostNapisane: 27 lutego 2011, 21:03 
Forumowicz

Moje BMW: E34 525 Touring 92r
Kod silnika: M50TUB25 LPG/SEK
Dokładnie problem leży w przełożeniu dyfra, możliwe że ktoś wsadził z mniejszym przełożeniem i teraz jest lipa.
Sprawdź blaszkę na dyfrze i podaj na forum to ci powiem czy masz właściwy.

PostNapisane: 27 lutego 2011, 21:28 
Pierwsze kroki

Pomimo przydomków Poloneza serdecznie Wam dziękuje . Dobrze by było,gdyby to był jednak dyfer,gdyż łatwiej byłoby mi go wymienić (mniej roboty jak przy skrzyni) . Jestem nowym,młodym kierowcą i będę wam zadawał często głupie pytanie,gdyż w pewnych dziedzinach nie posiadam jeszcze nawet podst. wiedzy. Ten dyfer opisany jest gdzieś w miejscu widocznym ? Pytam,bo nie wiem,jutro popatrzę i dam odp. :) Dzięki z góry chłopaki !

Ostatnio edytowano 27 lutego 2011, 21:34 przez dominikullus, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 27 lutego 2011, 21:34 
Pierwsze kroki

Silnik jest oryginalny,chyba że 1 właściciel z Austrii go zmieniał. Mało prawdopodobne. Później ,gdy była już w kraju była ,że tak powiem pod moim okiem,miał ją znany mi gość i wiedziałbym o ewentualnych wymianach flaków. No nic,jutro zobaczę na ten dyfer.

PostNapisane: 28 lutego 2011, 09:44 
Forumowicz

Moje BMW: E 34 525i
Kod silnika: M50B25
podepne sie pod temat,ot takie pytanie kieruje do posiadaczy e34 i tych co mieli z tym modelem do czynienia jaka jes prawidłowa prędkosc przy 2 tyś obrotów na 5 biegu(m50b25),ja wczesniej miałem 3 piąteczki ale pamiętam tylko z tej ostaniej ,że cos koło 95km/h tyle ze było to m20b25.wtej zas mam 70km/h.zgóry dzięki za odpowiedzi.

PostNapisane: 28 lutego 2011, 10:13 
Zacna persona forum

Moje BMW: Subaru Outback
Kod silnika: EJ253
w m50b25 u siebie mam przy 100km/h obroty mniej więcej 2800-2900 więc przy 2000 70km/h jest jak najbardziej możliwe.

kolego założycielu - pod jedną śrubą mocującą tylny dekiel dyfra masz blaszkę i na niej będzie wybite przełożenie. Demontować nic nie trzeba ale musisz oczywiście wleść pod samochód.

PostNapisane: 28 lutego 2011, 14:27 
Pierwsze kroki

Dobra chłopaki,sprawa wygląda tak.Osobiście żadnej etykiety ani emblematu nie znalazłem.Może go tam nie ma a może po prostu jestem na tyle głupi,mniejsza z tym.Dyfer jest "zarośnięty" i słabo cokolwiek na nim odczytać.Po boku znalazlem kilka liter kilka liczb. Najbardziej prawdopodobną oznaką dyfra było dla mnie "BU 052" tyle że nie wiem dokładnie czy było tu U. Mogło to być V jak i W . B było bankowo,cyferki też się zgadzają. Ponad to znalazłem różne cyfry porozrzucane. Np .12 , 0705 , 90 , 8. Czy któreś z tych oznaczeń to oznaczenie dyfra ? Nie krzyczeć jbc ;)

PostNapisane: 28 lutego 2011, 22:26 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 320i Vanos
Kod silnika: m50b20 Vanos
Moim zdaniem raczej to nie są oznaczenia dyfra ... dyfer przelozenie ma nabite na takiej blaszeczce jak tabliczka znamionowa

Oto moja BMW zaglądnij jak możesz i pozostaw po sobie ślad :P
viewtopic.php?f=6&t=91541

PostNapisane: 1 marca 2011, 16:24 
Pierwsze kroki

Znalazłem blaszkę ale jest w bardzo kiepskim stanie.Moczyłem ją w preparacje ale czytelnego wyniku nie dało się uzyskać . Na moje oko,pisze tam coś w stylu 42790 z tym że kilka cyfr to zupełny domysł.Tak czy inaczej temat zamknięty raczej,teraz musze kupić dyfer ;) Dzięki za informacje .

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1