BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 07:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Problemy z moca i silnikiem...
PostNapisane: 15 marca 2011, 13:00 
Powoli zaczyna mnie denerwowac problem z którym walcze juz od roku i nie umiem sobie poradzić, nawet był podpinany pod komputer i nie pokazał żadnych błędów. Wymienione były kable WN, świece, sonda bosch'a, alternator, krokowy, była sprawdzana szczelność całego ukłądu dolotowego i przepływka. Mam nadzieję, że są tu ludzie, którzy mieli taki sam problem z którym borykam się i mam nadzieję, że mi pomogą go rozwiązać, bo normalnie po roku męczenia swoje BMW zaczynam nazywać złomem. Jak wygląda opisuję go poniżej co z autem się dzieje:

- Rano musze kręcić rozrucznikiem 3 sekundy lub więcej, żeby załapał, a jak już załapie to obroty spadają do 500 tysięcy i strasznie trzesie budą po sekundzie wracają na 1000,
- Samochód nie ma mocy do 3 tysięcy obrotów dopóki wskazówka temperatury nie wyjdzie z niebieskiego pola, a jak już przekroczy niebieskie pole to ładnie się zbiera,
- ciepły silnik ładnie się zbiera, ale tylko do 5 tysięcy potem traci moc tak jakby to była jakas odcinka, a jak wyjdzie z 5 tysięcy obrotów to ma kopa aż do końca,
- ciepły silnik na jałowym biegu chodzi nie równo ma jakąs małą przerwę (czasem sie to zdarza), a częściej silnik zachowuje się tak jakby ktoś delikatnie dodawał gazu (wskazówka obrotomierza ani drgnie no może milimetrami),
- Podczas jazdy gdy wrzucam na luz to wskazówka obrotomierza od razu spada do 700 rpm, zamiast do 1000 rpm ( a w czasie ruchu podczas jazdy powinna spaść do 1000, a gdy się zatrzymam to powinna zejść jeszcze niżej więc brak ssania??),
- Wczoraj podczas killa zauważyłem że wskazówka nie idzie elastycznie do 200 tylko takimi małymi przerwami (mam wrażenie że można to porównać do wykresu z hamowni z dołkami na każdym zakresie obrotów, zamiast linii idącej równo z wzrostem obrotów silnika).

Moja motorownia to 1.8 16v M42B18 1994 roku.

Pozdrawiam...

Tytuł: Re: [E36] Problemy z moca i silnikiem...
PostNapisane: 15 marca 2011, 13:15 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46
Może cos z komputerem jest nie tak, sprawdzałeś cisnienie na cylindrach?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 15 marca 2011, 14:50 
marcinekzdw napisał(a):
Może cos z komputerem jest nie tak, sprawdzałeś cisnienie na cylindrach?

Jeśli ten w samochodzie to jest ok, a jesli ten to sprawdzania tzn diagnostyczny był profesjonalny w warsztacie sprawdzalem, a cisnienie na cylindrach jest dobre na kazdym garze 14,5 bara

PostNapisane: 15 marca 2011, 20:25 
Zacna persona forum

Kod silnika: m52tub25
Podmień przepływkę lub sondę, na kompie mogą nie pokazywać błędów bo pracują tylko nie poprawnie.

PostNapisane: 15 marca 2011, 21:53 
Częsty bywalec

Czujnik położenia wałka rozrządu jeszcze sprawdz. Tylko nie jestem pewny czy czujnik ten znajduje się w silniku m42. W moim m50b20 były podobne problemy z mocą, oraz z wkręcaniem sie na obroty i winowajcą okazał się wyżej wymieniony czujnik.

PostNapisane: 15 marca 2011, 22:44 
lupanet napisał(a):
Podmień przepływkę lub sondę, na kompie mogą nie pokazywać błędów bo pracują tylko nie poprawnie.
Czytaj wyżej przyjacielu pisałem, że sondę mam nową BOSCH kupiłem ją tydzień temu w sklepie FOTA, a z tą przepływką dobry pomysł tylko nie mam od kogo pozyczyć :(

marcinekzdw napisał(a):
Czujnik położenia wałka rozrządu jeszcze sprawdz. Tylko nie jestem pewny czy czujnik ten znajduje się w silniku m42. W moim m50b20 były podobne problemy z mocą, oraz z wkręcaniem sie na obroty i winowajcą okazał się wyżej wymieniony czujnik.
Właśnie sprawdzę omomierzem, bo na kompie żadnego błędu nie pokazuje, a w M42 są 2 czujniki jeden wałka rozrządu a drugi koła korbowodu.

Jeszcze jedno pytanie, jeśli okaże się, że jest walnięty któryś z czujników i będę musiał kupić to prosiłbym o odpowiedź która firma produkuje dla BMW właśnie te czujniki na pierwszy montaż (chodzi mi o położenia wałka rozrządu i korbowodu)??

PostNapisane: 16 marca 2011, 21:08 
Akurat siadł czujnik położenia wałka rozrządu na pinie 1-2 martwica a na pinie 2-3 książkowy wynik. teraz pytanie jaki kupić, jakiej firmy?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1