kostek_ja napisał(a):
Nie znam tej konstrukcji zawieszenia, nie wiem jak ta część pracuje, na schemacie też tego nie widzę. Nigdy nie miałem czegoś takiego w ręce, ale wydaje mi się że najlepszy byłby tutaj uniball osłonięty gumą i nie wiadomo (a w każdym razie nie można ocenić ze zdjęcia) czy tutaj tak właśnie nie jest. Jesteś pewny że to jest sama guma?
Tak wyglada wnetrze

w srodku jest tylko guma. W tuningowych czesciach guma, aby zapobiedz jej starzeniu jest oslonieta wlasnie nakladkami z plastiku (niekoniecznie PU)
kostek_ja napisał(a):
W ogóle mówi się że uniballe to rozwiązanie typowo torowe, a w e46 jest to rozwiązanie seryjne:
Pokazalem Ci wlasnie podobne rozwiazanie w tak tanim samochodzie jak Honda Civic

Wystepuje oczywiscie w bardziej wyrafinowanych konstrukcjach takich jak Impreza czy Forester.
kostek_ja napisał(a):
Znawcą nie jestem i nie próbuje za niego uchodzić, ale uważam że to iż tak rzadko używa się PU jest związane tylko z ekonomią. Dlaczego?
Elementy elastyczne (czyt. gumowe) skutkują gorszym prowadzeniem i wyczuciem samochodu (samochód jest bardziej rozlazły, taki mercedes

), ale za to przenoszą mniej naprężeń na karoserię i sprawiają że kierowca mniej odczuwa to co się dzieje na drodze. Dobre w samochodach których głównym zadaniem jest komfort.
Nie, tak jak napisalem Ci wczesniej, guma jest stosowana dlatego, ze eliminuje problemy zwiazane z codziennym uzytkowaniem w kazdych warunkach pogodowych - nic nie skrzypi, nie jest twarda, itd. to glowny powod. Cena oczywiscie tez jest wazna.
kostek_ja napisał(a):
Znowu elementy nieelastyczne (uniballe) sprawiają że samochód jest bardziej precyzyjny i lepiej się prowadzi, ale przenoszą też więcej naprężeń na karoserię, która przez to będzie krócej żyła, a kierowca będzie odczuwał więcej nierówności. Jest to dobre w samochodzie sportowym gdzie kierowca potrzebuje jak najwięcej informacji o tym co się dzieje z samochodem, a nie potrzebuje komfortu.
Uniballe eliminuje wlasnie ekonomia, to najlepsze rozwiazanie.
kostek_ja napisał(a):
PU pracuje jak guma, tylko żyje dużo dłużej. Klienci rzadziej je zmieniają, producent mniej zarabia (i nie istotne czy mówimy tutaj o producencie samochodu czy części tuningowych). Z drugiej strony jeżeli potrzebujemy czegoś "lepszego" niż guma, czegoś bardziej sportowego, dzięki czwmu samochód będzie precyzyjniejszy to lepszym rozwiązaniem będzie uniball. Pracuje lepiej od PU, a żyje tyle co guma. Producent robi lepszy produkt a nie traci zysków.
PU jest zawsze sztywniejsze od gumy (nie da rady wyprodukowac miekkiego elementu z PU o tak zwartej konstrukcji), ma swoje zalety, ale ma tez wady. Zreszta sa lepsze materialy od PU, producenci ciagle eksperymentuja z nowymi polimerami, sadze, ze z czasem wady PU zostana wyeliminowane.
Nie uwazam sie w tej kwestii za znawce, nie mam wogole zadnego doswiadczenia zwiazanego z projektowaniem elementow zawieszenia i roznymi niuansami z tym zwiazanymi, powtarzam Ci tylko to, co mialem okazje uslyszec od producentow.