BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 22 czerwca 2025, 23:08

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Spadają obroty i szarpie jakby miał zgasnąc
PostNapisane: 17 kwietnia 2011, 22:15 
Forumowicz

Moje BMW: E36 Coupe
Kod silnika: M43
Witam. Na początku wypadałoby się przedstawić i pokrótce przedstawić moją historie nabycia mojej E36. A wiec tak: Mam na imie Jarek i mam 21 lat. Bmw które posiadam, nabyłem bardzo niedawno. Jest to moje 2 auto. Wcześniej miałem Fiata Temprę i przez te 2 lata dużo sie o nim nauczyłem. Niestety (a może i stety ) technologia BMW jest troszeczkę inna niż w Fiacie i muszę nauczyć się nowych rzeczy. Na ogól w moich oczach, BMW jest to auto bardzo komfortowe, dobrze wyciszone, szybkie i zrywne. Ładną ma kulturę pracy silnika i bardzo ładnie wkręca sie na obroty. To tyle na temat moich odczuć. Przejdźmy teraz do problemów jakie zważyłem w tym aucie. A wiec tak: Dzieje sie coś takiego, że jak puszczam sprzęgło obroty zaczynają trochę falować poniżej 1000 obrotów/min i schodzą niżej i tak skaczą. (wrażenie że auto przygasa) Gdy dodam gazu auto jedzie bezbłędnie. Wyczytałem w internecie, że na takie cos może pomóc reset komputera. Wiec wykonałem go poprawnie i przy adaptacji komputera ECU zauważyłem dziwne zachowanie, dzieje sie coś takiego, że jak dam do tych 5500 obrotów i puszczam gaz zeby auto sie kulało do opadnięcia obrotów jest ok. Ale gdy obroty juz spadną do końca, autem zaczyna strasznie rzucać (ono jedzie, ale sie krztusi) i tak do momentu ponownego dodania gazu. Następny problem jaki zauważyłem: To ciężko wchodzący 3 bieg jadąc pod górkę. Gdy próbowałem wrzucić na siłę weszła 1 Sytuacja zdarzyła się już 2 razy i to w tym samym miejscu, wiec to nie przypadek. Osobiście stawiam na którąś z poduszek, a może sie myle ... Wiec czekam Panowie od was na jakieś porady i wskazówki. A może w ogolę ktoś z was spotkał sie z podobnymi problemami i wie jak je rozwiązać ? Za wszelka jakakolwiek pomoc serdecznie dziękuje i pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Spadają obroty i szarpie jakby miał zgasnąc
PostNapisane: 18 kwietnia 2011, 17:30 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36
Kod silnika: m42b18
Garaż: obalił się;-)
może być i poduszka. a w drugim przypadku to może to być przepływomierz, nieszczelny układ ssący sąda lub krokowiec itd itp

Tytuł: Re: [E36] Spadają obroty i szarpie jakby miał zgasnąc
PostNapisane: 19 kwietnia 2011, 19:51 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 316i '91
Kod silnika: M40B16
jesli chodzi o mulenie moze byc sonda lambda padnieta, moze gdzies lapac lewe powietrze, przeplywomierz silniczek krokowy :) sprawdz w jakim stanie sa swiece i ewentualnie przewody

PostNapisane: 25 kwietnia 2011, 12:07 
Forumowicz

Witam. Przepraszam Panowie, że tak długo sie nie odzywałem, ale wiadomo jak to świętą hehe :P Przed świętami do swojej niuni zakładałem sekwencje i gazownicy znaleźli kilka wad w tym samochodzie które mogą być przyczyną owych zachowań. A mianowicie: uszkodzona rura od przepływomierza (ta gruba) i cienka za tą grubą. (Niestety ale nie wiem jak je nazwać) Do tego ułamana kopułka... Na razie zakleili mi owe rurki i można jezdzić , ale planuje jak najszybciej je wymienić....

Co do skrzyni biegów to na razie objawy ustąpiły na szczęście... Uff

Tylko jedno nie daje mi spokoju. Czy powyższe usterki mogą być też przyczyną zamulania przy ruszaniu z 1 ? Tzn gdy chcę agresywnie ruszyć, szybko puszczając sprzęgło i jednocześnie dodając gazu. Auto nie zrywa się z piskiem opon. Tylko na początku jest szarpniecie i dopiero się zbiera. Czy przyczyną takiego zachowania może być ten nieszczelny układ lub ta ułamana kopułka ?

PostNapisane: 25 kwietnia 2011, 17:55 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46,e90,e60,e61
Kod silnika: M52TU,n62b44,m57
Kup sobie tą rurę karbowaną i przestanie mulić, to samo sie dzieje jak wypadnie ta cieńsza rurka co w nią wchodzi na niskich obrotach świruje wręcz potrafi zgasnąć. Poszukaj na allegro czasem grosze to kosztuje ja ostatnio za około 50zł kupiłem.

PostNapisane: 25 kwietnia 2011, 20:56 
Forumowicz

Masters, A mółgbyś napisać mi jak dokładnie sie nazywają dane rurki. Potrzebne mi jest to. W razie jakbym pytał o nie w sklepie. I pomóc namierzyć mi kod silnika w moim aucie. Bo tam był wymieniany i obecnie siedzi 1.6 z 94 roku na łańcuszku rozrządu. Wiec jaki to M40 czy M43 i jeszcze jakiś inny ?

PostNapisane: 25 kwietnia 2011, 21:50 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Na łańcuchu jest m43.

PostNapisane: 26 kwietnia 2011, 09:07 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 318i
A czy przypadkiem krokowiec nie odpowiada za wolne obroty?

PostNapisane: 26 kwietnia 2011, 12:12 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46,e90,e60,e61
Kod silnika: M52TU,n62b44,m57
pawelk07 napisał(a):
A czy przypadkiem krokowiec nie odpowiada za wolne obroty?

Skoro miał popękane przewody to w 100% one powodują zamulanie, kangura przy ruszaniu, falowanie obrotów. Nie trzymanie mocy na niskich obrotach.

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CA71&mospid=47435&btnr=13_0390&hg=13&fg=15 tu link możesz nr katalogowy podać sprzedawcy.

a tu fota
Obrazek

chodzi głównie o pozycje nr4 czasem również występują problemy z 11 parcieje i wypada (można wtedy metalową obejmę kupić i chycić) taką jak element 5,6.

Niema co raczej kupować tego w sklepie ;)

http://allegro.pl/bmw-e46-318-m43-guma-przeplywomierza-lodzkie-i1579756000.html

Znajdziesz i taniej ;). Tylko zanim kupisz zadzwoń zapytaj czy nie jest sparciała niech powygina ją trochę bo czesto nie widać na 1 rzut oka pęknięć ;).

Tak więc na początek wymiń głównie tą karbowaną gume i autko powinno chodzić jak nowo narodzone ;]. zerknij tylko na przepustnice czy nie zasyfiło jej za bardzo przez tą nieszczelność

zerknij też czy masz element nr 7 bo tamtędy też będzie łapać lewe powietrze.

Dodam może jeszcze że m40 na pasku ma okrągły korek a m43 kwadratowy (wlew oleju)

PostNapisane: 28 kwietnia 2011, 17:26 
Forumowicz

Masters wielkie dzięki zaangażowanie w moim problemie. Bardzo mi sie przyda , to co napisałes. W moim przepadku nieszczelny jest element 4 i 11. W pierwszym przypadku guma jest już sparciała. Natomiast w drugim pęknięta przy samym końcu. Oba elementy uszczelniłem taśma i jest lakka poprawa, ale bez rewelacji.

Masters napisał(a):
Znajdziesz i taniej ;). Tylko zanim kupisz zadzwoń zapytaj czy nie jest sparciała niech powygina ją trochę bo czesto nie widać na 1 rzut oka pęknięć ;).

A z jakich jeszcze modeli te elementy pasują do E36 Bo link który podałeś jest do e46 czyli też pasuje ? Bo wydaje mi sie że mój wygląda troszeczkę inaczej...

Masters napisał(a):
Dodam może jeszcze że m40 na pasku ma okrągły korek a m43 kwadratowy (wlew oleju)

U mnie jest kwadratowy. Czyli będzie to m43

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1