BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 22 czerwca 2025, 20:51

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] Problem z chłodzeniem, odpowietrzeniem
PostNapisane: 9 czerwca 2011, 12:51 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 318i
Witam
Może zacznę od początku... Parę dni temu podczas stania w 40minutowym korku samochod niestety przegrzał się (odchhylenie wskazowki od pionu na czerwone pole nastąpiło dosłownie w kilka sekund - przedtem bylo ok). Ciśnienie rozerwało wąż i starą opaskę ślimakową, wode wypluło wszędzie a samochód zgasł.
Po założeniu nowego węża, opaski, zalaniu nowym płynem i odpowietrzeniu zaczęły się problemy.
Autko odpala bez problemu, nagrzewa się jak należy, wskazówka stoi w pionie i na postoju za chiny nie chce ruszyć dalej, więc wiatrak nie wchodzi na wysokie obroty (moge go do tego zmusic tylko przez zwiekszenie obrotow silnika co skutkuje natychmiastowym spadkiem temp, jednak tylko na pare sekund). Duży obieg załącza się przy 95~ stopniach, jednak w zbiorniczku wyrównawczym woda wręcz gotuje się, a przez zamknięty odpowietrznik (który dziś w końcu się rozpuścił od temperatury...) cały czas wylatuje para pod ciśnieniem. Dodam że ogrzewania w aucie nie mam, choć odpowietrzanie robiłem krok po kroku wg instrukcji z "sam naprawiam"..
Żadnych objawów uszkodzonej uszczelki głowicy, brak białego dymu, brak oleju w wodzie, wody w oleju, węże nie są twarde od cisnienia...
Podczas jazdy po wcisnieciu sprzegla lub wyluzowaniu na postoju auto potrafi po prostu zgasnąć (choć nie zawsze)... Zdarza się że temperatura podczas toczenia się gwałtownie rośnie aż do czerwonego pola jednak po zwiększeniu obrotów silnika natychmiast spada nawet na niebieskie pole... A spod maski dostrzec mozna dymek (ktory wydobywa się z odpowietrznika)
Układ odpowietrzałem juz kilka razy, wg instrukcji i wg sprawdzonych sposobów. Nic a nic nie pomaga. Do tego doszedl problem rozpuszczonego odpowietrznika ktory teraz jest caly czas otwarty a resztek plastiku nie da się nijak wykręcić z chlodnicy więc autko stoi :)
Czy ktokolwiek spotkał się z podobnym problemem lub po prostu zna rozwiązanie...?
Stawiam piwo za podpowiedź a flaszkę za pomoc jeśli ktos z okolic Grudziądza się pofatyguje i rozwiaze problem...
:(

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] Problem z chłodzeniem, odpowietrzeniem
PostNapisane: 9 czerwca 2011, 17:54 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
z otwartym odpowietrznikiem nic z tego nie będzie
sprawdż pompę

PostNapisane: 9 czerwca 2011, 20:00 
Pierwsze kroki

Tak, ale odpowietrznik dopiero dziś się rozpadł... A opisane są wczesniejsze objawy, jeszcze z odpowietrznikiem...

PostNapisane: 9 czerwca 2011, 20:19 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
czy w zbiorniczku bulgocze też na zimnym silniku?

PostNapisane: 9 czerwca 2011, 20:44 
Forumowicz

Moje BMW: e34 1994r 525 tds
Kod silnika: m51
termostat do wymiany

PostNapisane: 12 czerwca 2011, 15:04 
Pierwsze kroki

ryszard55 napisał(a):
czy w zbiorniczku bulgocze też na zimnym silniku?

Nie, na zimnym wszystko jest w porządku

PostNapisane: 19 czerwca 2011, 17:33 
Pierwsze kroki

Rozwiązanie:
Nowy odpowietrznik założony, układ przezczyszczony pod ciśnieniem, odpowietrzony po raz bodajże 5. Autko chodzi wspaniale, jednak sprzęgło wiskotyczne do wymiany bo nie zasprzęgla.
Temat do zamknięcia
:chytry:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1