BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 22 czerwca 2025, 17:11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Problem z korkiem odpowietrznika i pomoc w diagnozie.
PostNapisane: 5 lipca 2011, 17:02 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 & E36
Kod silnika: M51 & M50
Witam

Mam BMW E36 93r. 325i mam następujący problem. Wczoraj wracając autem do domu stwierdziłem że nie mam czym jechać, do ok 2000, 2500tyś/obr/min jeszcze, jeszcze potem totalna mordęga auto nie miało mocy, zauważyłem również delikatne drganie, przerywanie, jednak nie było to typowe przerywanie np: w wypadku padniętej świecy, tylko bardzo delikatne i o bardzo dużej częstotliwości, innymi słowy słabo wyczuwalne, ale jednak a nie powinno tego być. Kiedy zajechałem do garażu i otworzyłem maskę, z odpowietrznika przy kroku zbiorniczka wyrównawczego wydobywała się para i wyrzucało wodę. Dzisiaj próbowałem ustalić przyczynę dlaczego się zagrzał tym bardziej że wg. zegarów temperatura była normalna, robocza. Odkręciłem śrubkę odpowietrznika i została na śrubokręcie, była najzwyczajniej w świecie ukręcona, no i wiadomo brakowało trochu płynu, moje pytanie pojawia się tutaj, bo już raczej wiadomo czemu się zagrzał ale czemu stracił moc? przecież to raczej nie powinno mieć wpływu? czy możliwe że przez to że przez odpowietrznik był ukręcony, nieszczelny układ się zapowietrzył? i auto nie miało siły jechać? (bo ciężko mi w to uwierzyć, proszę nie bić nie jestem specem od mechaniki) Swoją drogą widok kiedy wyjąłem resztki korka był taki, czy tak to powinno wyglądać?

Obrazek

przepraszam za niezbyt ostre zdjęcie ale to najlepsze jakie udało mi się zrobić a to chyba jest w miarę dokładne.

konkretnie chodzi mi o tą jakby podkładkę która ma chyba za zadanie trzymać tą rureczkę centralnie po środku otworu, czy nie będzie przeszkadzać że ona jest wyłamana??

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź. Piotrus_Bercik

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] Problem z korkiem odpowietrznika i pomoc w diagnozie.
PostNapisane: 5 lipca 2011, 19:08 
Forumowicz

Moje BMW: e46
witam ja mam to popsute odpowietrzenie i mam zwykla srubke tam wkrecona. i dziala, a ze para to chyba normalne po jezdzie ze robi sie cisnienie

PostNapisane: 5 lipca 2011, 22:05 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 & E36
Kod silnika: M51 & M50
dokładnie, zgadzam się że po jeździe musi być ciśnienie, ale przez to że ta śrubka odpowietrzenia była u mnie nieszczelna to wywalało wodę i się grzał silnik i chodzi mi o to: po pierwsze czy wyżej wymienione objawy tzn: "Wczoraj wracając autem do domu stwierdziłem że nie mam czym jechać, do ok 2000, 2500tyś/obr/min jeszcze, jeszcze potem totalna mordęga auto nie miało mocy, zauważyłem również delikatne drganie, przerywanie, jednak nie było to typowe przerywanie np: w wypadku padniętej świecy, tylko bardzo delikatne i o bardzo dużej częstotliwości, innymi słowy słabo wyczuwalne, ale jednak a nie powinno tego być." mają z tym jakiś związek, tzn czy działo się tak ponieważ układ mógł się zapowietrzyć przez nieszczelny odpowietrznik, bądź było za mało płynu i miał za gorąco, w co szczerze sam wątpię ale nie znam się na mechanice więc pytam bardziej doświadczonych, więc może jeśli nie to to co mogło być przyczyną (swoją drogą jutro muszę zakupić śrubkę, założę ją odpowietrzę układ, i zobaczę czy po wymianie też tak będzie się dziać)
po drugie: czy nie będzie przeszkadzać ta pęknięta "podkładka" która centruje tą rureczkę odpowietrznika w środku otworu?

swoją drogą kosior981 nie wiem czy zwykła śrubka to dobre wyjście bo jeśli rzeczywiście dojdzie do takiej sytuacji gdzie układ dostanie temperatury to lepiej żeby wywaliło nadmiar ciepła tą śrubka (cena w aso podobno nie więcej jak 10zł), jak miało by rozsadzić wąż albo coś innego bardziej kosztownego, ale tak jak mówię nie znam się za bardzo na mechanice więc mówię to myśląc czysto analitycznie, dzięki że odpisałeś, teraz postarałem się wyjaśnić problem prościej, gdyż podobno rzeczy najprostsze najtrudniej wytłumaczyć hehe, Pozdrawiam.

PostNapisane: 6 lipca 2011, 00:30 
Częsty bywalec

Moje BMW: 740i, M3
Ta śrubka jak mówisz kosztuje grosze w ASO, z reguły mają na miejscu bo sporo osób się po to zgłasza.

Jeśli dalej masz problem że silnik nie ma mocy to wybierz się na kompa. Powodów może być dużo i raczej nie będą one związane z nieszczelnym układem chłodzenia. Jak na kompie nic nie wyjdzie to warto sprawdzić ciśnienie paliwa. Brak mocy zależny jest tylko od obrotów czy też od otwarcia przepustnicy?

PostNapisane: 6 lipca 2011, 03:09 
Forumowicz

Moje BMW: e46
nadmiar cisnienia powinno wywalac przez korek a jak bwdzie nadmiar ciepla to temperatura urosnie na zegarach, pozdro

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1