BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 22 czerwca 2025, 15:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 6 sierpnia 2009, 22:02 
Pierwsze kroki

Witam. Jeżeli interesuje Cie podpiecie szyb z pominięciem modułu to da się to zrobic bez problemu, wystarczy pociągnąć tylko zasilanie od szyb przednich i odpowiednia podpiąc piny w złcączach co są pomiedzy dzrzwiami a słupkiem. Wtedy szyby da sie otwierac za pomocą przełączników które są w tylnych drzwiach, i nie trzeba wymieniac przycisków na przedniej konsoli koło lewarka. Jak będzie potrzeba to narysuje schemat.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 6 sierpnia 2009, 22:26 
Forumowicz

interesuje mnie to, chociaż moduł i tak kupie za jakiś czas.
kilka spraw:

-nie mam z tyłu drzwi bo to compact
-żadna szyba u mnie się elektrycnie nie otwiera(mam mechanizmy z silniczkami
- przycisków jeszcze nie mam, trzeba bedzie dorobić

- no i NAJWAŻNIEJSZE jak połącze te silowniki bezpośrednio z wyłącznikami to nie pogne ich przy zamykaniu/otwieraniu szyb

Tytuł:
PostNapisane: 6 sierpnia 2009, 22:33 
Pierwsze kroki

Jeżeli nie ma szyb to sailanie trzeba pociągnąc od stacyjki przez bezpiecznik. Mozna podpiąc tak zeby szybki działały tylko z kluczykiem w stacyjce, albo zawsze. W prostych mechanizmach zabudowane są ograniczniki (mechaniczne mechanizmu) które zabezpieczaja przed pogięciem mechanizmu i pęknięciem szyby. Ale był tez wersje mechanizmów z elektronicznymi ogranicznikami. Łatwo je rozpoznac bo w tych mechanicznych praktycznie jest sam silnik , a elektroniczne maja doś duża czarną puszkę przy silniczku.

Tytuł:
PostNapisane: 6 sierpnia 2009, 22:48 
Forumowicz

ja mam orginalne(zdemontowane z takiego samego auta) sterowane były modułem zobacz foto z linku w pierwszym poscie jest tam zdjęcie silnika i jego podłączenia, jak by silnik miał własne krańcówki to by nie było problemu,te mają chyba impulsator

Tytuł:
PostNapisane: 6 sierpnia 2009, 22:57 
Pierwsze kroki

Dość dziwnie to wyglada, u mnie w sedanie jest troche inaczej. Ta wtyczka z 3 pinami to wyjście czujnika obrotów. U mnie jest zrobione tak ze na wirniku silnika jest magnes i wiruje obok dwuch czujników pola magnetycznego, i jezeli silnik sie zatrzyma (szyba zamknieta/otwarta) to sterownik odcina zasilanie sterownika. Na przełączniki od szyb tez trzeba uwazac bo są 2 rodzaje. Jedne sa na 3 cienkie przewody kture steruja sterownikiem i mają opcje automatycznego domykania szyb, są tez z 4 przewodami które bezpośredno sterują silnikiem.

Tytuł:
PostNapisane: 7 sierpnia 2009, 08:49 
Pierwsze kroki

Przełączniki które sterują poprzez moduł maja wtyczki na cienkie piny. Te do bezpośredniego sterowania maja dużo grubsze.
U mnie są właśnie takie podnośniki jak na zdjęciu.

Tytuł:
PostNapisane: 7 sierpnia 2009, 20:24 
Forumowicz

a przełączniki masz z cienkimi pinami?

Tytuł:
PostNapisane: 7 sierpnia 2009, 20:58 
Pierwsze kroki

tak przełączniki z cienkimi pinami i oczywiście moduł ZKE IV

Tytuł: Re: [E36] podłączenie elektrycznych szyb
PostNapisane: 6 lipca 2011, 23:00 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Kod silnika: M40B18
podłączam sie pod temat, bo "mądry" Pan moderator usunął mi posta, choć szukałem i za cholere nie mogłem znaleźć podobnego...

Tytuł: Re: [E36] podłączenie elektrycznych szyb
PostNapisane: 6 lipca 2011, 23:09 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Kod silnika: M40B18
otóż kupiłem autko (e36) z niesprawną szybą od strony kierowcy, jak sie później okazało poprzedni właściciel (nie chce mi sie już go obrażać) wpadł na pomysł, żeby wyjąć mechanizm i już go nie włożyć. Kupiłem identyczny mechanizm prowadzący na szrocie, założyłem, wszystko fajnie szyba działa z tym, że jest jedno ale... mianowicie szyba wariuje nie da sie jej płynnie opuścić tj. z lewej strony. Trzeba "klikać" przycisk, bo opuszcza sie stopniowo (średnio trzeba 5-6 razy nacisnąć żeby opuścić szybę do końca) , mało tego czasem nawet się cofa i zaczyna podnosić :/ tak samo jest w drugą stronę :( jak miał ktoś podobny, problem i może powiedzieć jak sobie z tym poradził i co jest przyczyną byłbym bardzo wdzięczny :) pozdrówki!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1