ja też ostatnio miałem taki dylemat. Wybrałem z pomocą kumpa, który siedzi od paru lat w AGD:
Płyta Teka IR 641 - 1.400 zł - po prostu rewelacja, szybko grzeje, multum ustawień, timery, fajnie wygląda
Okap TEKA DVS 60 - 1.000 zł - super design, wciąga jak należy, fajne dotykowe guziki
Piekarnik TEKA HE 715 - 1.050 zł - to jest w ogóle hit - do 180 stopni nagrzewa się może 3 minuty, nie jestem kucharzem ale po mojemu to jest bomba - do tego stal no touch, nie palcuje się, ma jakieś funcje czyszczenia
Zmywarka Siemens SRV 53M13eu - 1.250 zł - miał być Bosch, ale ta zmywarka to jedna z niewielu robiona całkowicie z Niemiec. Dodatkowo ma coś więcej stali nierdzewnej (nie wiem gdzie, nie wiem po co) - tak mi doradził kumpel. Zmywarka domywa wszystko wzorowo, jest cicha.
Lodówka Samsung RL41 PCIH - 1.950 zł - fajnie, że filtruje wodę - 3 m-c nie kupiłem mineralnej, tylko używam tego. Fajnie świeci, nie śmierdzi w środku, bo są jakieś komory.
Zlew TEKA AURA 60-b tg - 880 zł - z tegranitu - kupiłem go, bo mam czarny blat i fajnie pasuje
Bateria TEKA chrom/granit - 350 zł - do kompeltu do zlewu.
Bałem się Firmy TEKA, bo jej nie znam. Kumpel jednak zarzekał się że to super sprzęt i póki co jestem zadowolony.
Dodatkowo mówił, że to że ja nie znam to nie znaczy że Firma krzak - podobno jest popularna w salonach meblowych i wśród projektantów i generalnie w Europie.
AAA - najbardziej cieszą mnie teraz rachunki za prąd

Mam jeszcze trochę sprzętu RTV (Audio, TV), na niczym nie oszczędzam - gazu nie ma w całym budynku, a prąd to niecałe 100 PLN m/cznie. W Wynajmowanym poprzednio mieszkaniu miałem ok. 480 PLN za prąd i 350 PLN za gaz raz na 4 / miesiące więc ponad 2xdrożej.