BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 22 czerwca 2025, 15:07

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Problem z podłączeniem elektrycznej szyby
PostNapisane: 17 lipca 2011, 21:38 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M57N
Witam,
wymieniałem drzwi w swojej Beatce i trafiły się takie z elektryczną szybą (wcześniej miałem na korbkę), więc fajnie by było, jakby ona działała skoro już jest. Na krótko (kablami od aku) wszystko ładnie działa - szyba się opuszcza i podnosi. Jednak kiedy podłączę przycisk, to szyba w ogóle nie reaguje. Dodam, że dioda podświetlająca przycisk jest spalona, ale to chyba nie ma żadnego wpływu na jego pracę. Przycisk z czarną wtyczką, mechanizm na 5 pinów. Podłączam to w następujący sposób (+ to zasilanie, - to masa, reszta to kolory kabli, które ze sobą łączę):

Obrazek

Może ktoś się orientuje co robię nie tak? Ewentualnie jak to wszystko sprawdzić? Bo elektryk powiedział mi, że tego nie zrobi bo to za dużo zabawy, a inny zawołał 300PLN :zdziwko:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] Problem z podłączeniem elektrycznej szyby
PostNapisane: 18 lipca 2011, 01:30 
Forumowicz

Moje BMW: E36 323i Turing
Kod silnika: M52B23
Tylko że pominąłeś jeden ważny element mianowicie sterownik szyb elektrycznych. Obejrzyj sobie schematy. Niby przy sprawnym włączniku też powinno zadziałać z tym że nie pamiętam czy czasami włącznik nie ma niższego napięcia do sterowania tak było chyba po 95r.

PostNapisane: 18 lipca 2011, 19:20 
Forumowicz

No właśnie, zapomniałem dodać - mechanizm jest z '92, a do nich (i przycisków z czarnymi wtyczkami) chyba nie był potrzebny sterownik... Jeżeli się mylę, to niech mnie ktoś poprawi.

PostNapisane: 18 lipca 2011, 22:17 
Forumowicz

Moje BMW: E36 323i Turing
Kod silnika: M52B23
Faktycznie ze schematu wygląda że w 92r nie było sterownika, a przynajmniej ja nie widzę.
Tu masz schematy gdyby coś :)
http://ziomal.resmoto.com/download/schematy_elek.php

Jesteś pewien że przyciski sprawne i dobrze podłączone?

PostNapisane: 18 lipca 2011, 22:33 
Forumowicz

Schematy już przeglądałem po kilka razy... a co do przycisku, to w 100% nie jestem pewien, że jest sprawny (po wciśnięciu przycisku na kablu pojawia się impuls, więc chyba sprawny). Jeżeli chodzi natomiast o podłączenie, to podejrzewam, że właśnie tu popełniam jakiś błąd, tyle że nie mam pojęcia jaki... próbowałem już podłączać na różne sposoby i nic. Ciągle nie mogę zrozumieć na jakiej zasadzie odbywa się sterowanie tą szybą. Doszedłem już do tego, że jak naciskam podnoszenie, to impuls pojawia się na fioletowym kablu, jak opuszczanie, to na czarnym kablu, a jak wciskam mocniej (tzw. drugie kliknięcie) to impuls pojawia się dodatkowo na czarno-białym. Chyba coś nie tak podłączam z zasilaniem. :zdegustowany:

PostNapisane: 19 lipca 2011, 00:38 
Forumowicz

Nie wiem, czy czasem na fioletowym nie powinien pojawiać się plus, żeby wszystko w ogóle chciało działać... Podłącz zasilanie, daj plus na fioletowy i dalej steruj naprzemiennie +/- na jeden z pozostałych. Piszę tak z pamięci bez patrzenia w schematy, bo już nie ta godzina :P

PostNapisane: 19 lipca 2011, 22:41 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: M50B20
a ja mam trochę inne pytanie czy elektrykę można włożyć do zwykłych drzwi z szybą na korbkę ? czy jest z tym dużo roboty ? czy zostaje wymiana całych drzwi

PostNapisane: 20 lipca 2011, 06:45 
Forumowicz

Wystarczy wymiana (najlepiej) całego mechanizmu.

PostNapisane: 20 lipca 2011, 20:32 
Forumowicz

Podanie plusa na fioletowy nic nie daje. Co więcej podanie plusa na czarny lub czarno-biały również nie rusza mechanizmu. Raczej nie jest to wina przycisku, bo próbowałem go omijać - podłączając kable bezpośrednio do mechanizmu, ale również nie działa. Są więc tylko 2 możliwości. Albo uszkodzony jest któryś z przekaźników na płytce sterowania, albo zasada jego działania jest zupełnie inna niż myślę i podłączam wszystko źle. Sterownik wygląda tak jak na tym zdjęciu
Obrazek
Jak sprawdzałem, to podaje on cały czas masę na oba wtyki mechanizmu. Jeżeli zmuszę go, żeby podawał na jeden z nich plus, to wszystko zacznie działać :) Jakieś pomysły?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1