BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 21 czerwca 2025, 12:46

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] wilgoć po wyłączeniu klimatyzacji
PostNapisane: 27 czerwca 2009, 20:44 
Pierwsze kroki

witajcie
mam następujący problem
po wyłączeni klimy po paru sekundach czuć wilgoć w kabinie i paruje przednia szyba
został wymieniony filtr na podszybiu i zrobiono ozonowanie
nic to nie dało
czy ktoś ma może wie gdzie leży przyczyna tego
bede bardzo wdzieczny za odpowiedzi

Ostatnio edytowano 30 czerwca 2009, 10:30 przez pavouk30, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: wilgoć po wyłączeniu klimatyzacji e46
PostNapisane: 27 czerwca 2009, 21:11 
Forumowicz

Moje BMW: E90
Kod silnika: M47N2
pavouk30 napisał(a):
czy ktoś ma może wie gdzie leży przyczyna tego
bede bardzo wdzieczny za odpowiedzi

To chyba normalka, woda się bierze z chłodnicy powietrza w klimie, która jest zimna w czasie pracy więc się skrapla. Jak wyłączasz klimę to powiej trochę żeby przeschło i wtedy nie ma tego efektu. Alternatywnie załączaj klimę od razu po uruchomieniu silnika a wyłączaj w czasie jazdy jak wieje nawiew.

Tytuł:
PostNapisane: 27 czerwca 2009, 22:13 
Częsty bywalec

Moje BMW: [e46] 320d
Kod silnika: m47
henix, a slyszales o czyms takim jak osuszacz?

Tytuł:
PostNapisane: 27 czerwca 2009, 22:29 
Pierwsze kroki

co to takiego?

Tytuł:
PostNapisane: 27 czerwca 2009, 23:24 
Częsty bywalec

Moje BMW: [e46] 320d
Kod silnika: m47
Tu masz linki w ktorcyh mozesz poczytytac o budowie klimatyzacji i do czego sluzy osuszacz, teraz napewneo bedziesz wiedzial z kad bierze sie wilgoc po wylaczeniu klimy :ok:

link 1: http://laser-sinex.pl/techn.html
link2: http://www.ksiazki.elektroniczna.pl/skl ... 575,1.html
link 3: http://www.alpo.ig.pl/klima.html

Atu dla przykladu masz oferty z allegro takich osuszaczy.Aha podpowiem tylko ze powaznym bledme jest nie wymienianie takiego filtra a tylko nabijanie klimy i jej odgrzybienie, ;)

link 1: http://allegro.pl/item664017579_bmw_3_e ... _nowy.html

link2: http://allegro.pl/item657419507_bmw_e46 ... zacji.html

Jesli pomoglem kliknij POMOGL :super:

Tytuł:
PostNapisane: 28 czerwca 2009, 00:08 
Forumowicz

Moje BMW: E90
Kod silnika: M47N2
kamillo_19 napisał(a):
henix, a slyszales o czyms takim jak osuszacz?

aaaa, pewnie,że słyszałem. Ale osuszacz jest elementem obiegu czynnika chłodzącego a nie obiegu powietrza i nie ma nic wspólnego z wilgocią o której mowa.

Tytuł:
PostNapisane: 28 czerwca 2009, 06:25 
Forumowicz

Moje BMW: E46 TOURING 2.0D
a ja mam pytanie o odpływ klimatyzacji.Czy zapchany odpływ może być przyczyną wilgoci.W kazdym aucie przy upale woda skraplała się pod autem z jakiejś rurki a u mnie tego nie widać.Czy e46 ma jakąś rurkę pod autem?

Tytuł:
PostNapisane: 4 lipca 2009, 19:32 
Pierwsze kroki

Panorafix napisał(a):
a ja mam pytanie o odpływ klimatyzacji.Czy zapchany odpływ może być przyczyną wilgoci.W kazdym aucie przy upale woda skraplała się pod autem z jakiejś rurki a u mnie tego nie widać.Czy e46 ma jakąś rurkę pod autem?

Doszedłeś może gdzie jest ten odpływ ?

Tytuł:
PostNapisane: 4 lipca 2009, 21:32 
Forumowicz

Moje BMW: F10 535i
Kod silnika: N55
Witam
Ja mam podobny problem no i tez nie widziałem zeby woda kapała pod bunią.
Może ktoś pomóc jak zlikwidowac to parowanie szyb po wyłączeniu klimy no i sprecyzować gdzie mniej wiecej jest odpływ wody z klimy?
Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 4 lipca 2009, 22:10 
Pierwsze kroki

kolega ma passata i tez ma tak samo... to tylko fizyka. Kondensacja. zimna chlodniczka klimy zostaje odcieta od zimnego gazu i najprosciej w swiecie zaczyna sie pocic a dzialajacy nawiew podaje te wilgotne powietrze do kabiny.. a woda pod autkiem jest tylko i wylacznie spowodowana roznica temperatury chlodnicy klimy i otoczenia skrapla sie woda i splywa sobie dowolna droga nie ma zadnych rorek...

Tytuł:
PostNapisane: 5 lipca 2009, 06:30 
Pierwsze kroki

Tomasz84 napisał(a):
.... skrapla sie woda i splywa sobie dowolna droga nie ma zadnych rorek...

Tu nie masz racji, są specjalne rurki odwadniające. Układ klimatyzacji jest szczelnie zamknięty, więc jakoś ta woda musi się wydostać.

Zerknij na schemat:
RealOEM - klimatyzacja
i zwróć uwagę na część nr. 9.

Ten element może mieć dwa kluczowe zadania jeśli chodzi o nasze problemy:
1) może być przytkany i nie odprowadza poprawnie wody
2) to najlepszy sposób by dostać się bezpośrednio do parownika i potraktować go chemią ;).

Ja słyszałem, że ten odpływ jest gdzieś nad skrzynią, ale jakaś dokładniejsza instrukcja by się przydała ...

Tytuł:
PostNapisane: 5 lipca 2009, 13:40 
Pierwsze kroki

owszem klima jest szczelnie zamknieta. chodzi mi natomiast o sama chlodniczke. krople wody powstaja na zewnatrz chlodniczki i pod wplywem dmuchawy ta woda dostaje sie do kabiny. nie sa to duze ilosci... kilka kropelek. zanim scieknie ta woda rurka to dmuchawa sila rzeczy zdazy podac wilgotne powietrze to kabiny. poszukam dzis tej rurki i jak cos znajde to zamieszcze fotki i opisik czy jest zatkana czy tez nie i jak jej szukac.

Tytuł: Re: [E46] wilgoć po wyłączeniu klimatyzacji
PostNapisane: 15 lipca 2011, 19:09 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 320d
Kod silnika: M47
Otóż tak. Ja również miałem problem z parującą przednią szybą. Dowiedziałem się, że jeśli klimatyzacja jest często włączona na wewnętrznym obiegu powietrza to czasami dochodzi do takich sytuacji. Ponieważ brak jej w obiegu świeżego, czystego powietrza.
Tak istnieje takie coś jak odpływ skraplającej się wody z klimatyzacji, a znajduje się on dokładnie nad końcem skrzyni biegów dokładnie w samej osi samochodu. Mi kapie na wał, skrzynię i ścieka w drugą obudowę(plastik wygłuszający, osłaniający skrzynię). Wiedź na kanał zdejmij obudowę, włącz klimę, poświeć i zobaczysz skąd leci;) nawet dotkniesz tej cudownej końcówki. Wada jest taka, że ta woda zbiera mi się w tej obudowie:( Będę musiał to przerobić!

PostNapisane: 15 lipca 2011, 19:31 
Forumowicz

Moje BMW: e34 1994r 525 tds
Kod silnika: m51
u mnie po wyłączeniu klimy nic nie paruje :P i widzę tutaj fajne teorie :rotfl:

PostNapisane: 15 lipca 2011, 20:08 
Forumowicz

Moje BMW: e39 528
Kod silnika: M52B28
ja zawsze jak parkuje widze slady wody....ladnie kapie i dosc rowno jak jest cieplo wiec musi cos byc

PostNapisane: 17 lipca 2011, 10:35 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 330CiA Cabrio
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=91115
jeśli chodzi o wilgoć w aucie od klimy, to ja stosuję metodę taką jak kolega henix - ogrzewanie na 36 stopni (albo 32 stopnie... rzadko na maxa ją rozkręcam :D ), nawiew maksymalny i jeżdżę godzinę po mieście... cały układ odparowuje i jest git ;) ...niestety od czasu do czasu trzeba to powtarzać...

fakt faktem mogą być też zapchane odpływy... tego już nie wiem bo się w tym temacie nie orientowałem...

PostNapisane: 17 lipca 2011, 11:28 
Częsty bywalec

Moje BMW: E 46 330d
Kod silnika: M57
matkos napisał(a):
Otóż tak. Ja również miałem problem z parującą przednią szybą. Dowiedziałem się, że jeśli klimatyzacja jest często włączona na wewnętrznym obiegu powietrza to czasami dochodzi do takich sytuacji. Ponieważ brak jej w obiegu świeżego, czystego powietrza.
Tak istnieje takie coś jak odpływ skraplającej się wody z klimatyzacji, a znajduje się on dokładnie nad końcem skrzyni biegów dokładnie w samej osi samochodu. Mi kapie na wał, skrzynię i ścieka w drugą obudowę(plastik wygłuszający, osłaniający skrzynię). Wiedź na kanał zdejmij obudowę, włącz klimę, poświeć i zobaczysz skąd leci;) nawet dotkniesz tej cudownej końcówki. Wada jest taka, że ta woda zbiera mi się w tej obudowie:( Będę musiał to przerobić!

moze bys zrobil zdjecie to by niejednemu ulatwilo lokalizacje tej rurki od skroplin....bo u mnie tez nie kapie i paruje:-(

PostNapisane: 20 lipca 2011, 15:38 
Częsty bywalec

Dzisiaj oczyscilem w 3 pojazdach te rurki odwadniajace,wiec SA W KAZDYM POJEZDZIE WYPOSAZONYM W KLIMATYZACJE!!!temperatura na FULL i wlaczamy klime i po kilku minutach woda kapie!!!w e46 napewno sa rurki odprowadzajace wode,wiem bo je uruchomilem dzisiaj,a wody co niemiara....ciekawe gdzie ona sie wczesniej zbierala....

PostNapisane: 13 września 2011, 01:02 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 320d
Kod silnika: M47
O widzę, że ogarnąłeś już temat;) Więc już wiesz, że zrobienie zdjęcia tak żeby było wszystko widać jest niemożliwe. Sposób który opisałem jest naprawdę prosty do sprawdzenia. Kanał, zdejmujesz obudowę, włączasz klimę i cieknie jak cholerka;) latarkę warto mieć ze sobą bo ciężko jest tam cokolwiek zobaczyć. U mnie zbierała się w tej obudowie, na szczęście nigdzie indziej. Tzn. z rurki ciekło do obudowy co mnie troszkę drażniło.

PostNapisane: 13 września 2011, 16:16 
Częsty bywalec

Tylko jest jeszcze jeden problem.ta woda zaczyna leciec po ok. 15min I FULL CIEPLO BADZ ZIMNO.kapie sobie i kapie,ale nastepnego dnia jak np.ustawie na 17stC ta woda juz nie kapie pod samochodem,nawet po 15min.Bedzie kapac jak na klimie i kratce ustawie na full cieplo.wiec w czym tkwi problem???wiem ze ta woda nie wychodzi z tej rurki jak jej nie widac pod samochodem,tzn.nie zbiera sie na zadnej obudowie pod samochodem.to samo dzieje sie w ciagniku sadowniczym.inaczej natomist mam w crafterze-tam kapie zawsze po wlaczeniu klimy-nawet moge powiedziec ze sie leje...

wie ktos o co biega??

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1