gmsmetallica napisał(a):
Boogie, nie mam siły z Tobą polemizować bo przedstawiasz moim zdaniem pseudo argumenty dot. np produkcji frytek z pulpy, a defakto stricte argumentów brak, piszesz praktycznie to samo na moje odpowiedzi.
Ale tu nie ma co polemizowac tak naprawde, bo nie masz wiedzy konkretnie z korporacji McD...
Ja twierdze wyłącznie, że z naturalnego ziemniaka nie powstanie tak skrajnie identyczny wyrób.
Twierdze tak bo:
Powtarzalność tego typu w naturze nie istnieje. Kropka.
Naturalne produkty są zawsze nieco zkłócone, niezbyt pieknie ubarwione czasem, a na pewno nie jednolite.
Inna sprawa to brak smaku tego czegoś.
Ty zaś udawadniasz że:
da sie wyselekcjonować frytki wyciete z naturalnego ziemniaka by miały taką samą barwe bez 80% odpadu,
da sie je usmażyć naturalnie tak, by miały identyczny kolor na całej swej powierzchni, i każda sztuka ma kolor taki sam, jak każda inna.
Ekstrapolujesz wiedze o jakiejś fabryce frytek z Niemiec na McD, co nie ma sensu, bo jest wielu dostawców, producentów morożonych frytek, i w każdej knajpie takie mają, i nie są to frytki z McD. Smakują inaczej, lepiej, gorzej etc.
Także to co liznąłeś ma sie nijak do korporacji McD.
Do tego wydaje Ci sie ze to opłacalne

takie szukanie odpowiedniego koloru w bulwie.
Co ja, starszy kolega pracujący w wielkiej korporacji globalnej, staram sie pokazać że tak właśnie nie jest. Bo jest kwestia dostaw i innych spraw,
A ISO zajmuje sie jakością zarządzania. Firma robiąca meble z rogów jelenia - każdy inny model, też dostanie papier ISO jak je wdroży i przejdzie audyty.