Kentos napisał(a):
dondahaka napisał(a):
Przez jaki soft zaaktywowałeś tempomat? Ja montowałem multi w M47 zgodnie z instrukcją Rogera jednak zielona kontrolka tempomatu po naciśnięciu nie świeci. Sprawdziłem dokładnie przewód podłączony do komputera. Wtyk ten pokazuje rezystancję 720 ohm z plusem, to była moja metoda sprawdzenia czy dochodzi sygnał do kierownicy i tak jest. Przy ECU jest jeszcze jedna kostka 52 pinowa też z wolnym 27 pinem, może do tej trzeba podłączyć?
Dodam, że oprócz tempomatu reszta działa, telefon również, gdy robię test przycisków inpą/dis-em to działają, błędy wszystkie wykasowane, brak błędów o uszkodzeniu czujnika sprzęgła
I jeszcze jedno pytanie, gdzie może być sterownik tempomatu, aby sprawdzić czy w ogóle jest?
pod zły pin podłączyłes przewód do tempomatu w kompie...... sprawdz to jeszcze raz
Sprawdzałem to właśnie wielokrotnie... Stojąc od strony kierowcy przy komorze silnika od lewej w komputerze mam wolną kostkę z dużymi stykami, kolejna to z małymi 40 pinowa, następna 52 pinowa i kolejne jedna albo dwie kostki zajęte. Sprawdzałem pin po numerze zarówno na wtyczce jak i na gnieździe komputera, puściłem nawet bezpośrednio przewód z tego pinu (pomijając taśmę) do listwy na kierownicy.
Rzeczy które mnie nurtują to:
-czy nie trzeba jakoś tej funkcji aktywować jak to poprzednik 3 posty wyżej zrobił
- czy jest jakieś znaczenie, gdyż mam auto z 98 a wymieniłem kierownicę na tą nowszą, rocznik na niej wybity to 01.2000
EDIT:
Udało się, tempomat działa

jaka to radość gdy coś w końcu zadziała po 3 dniach walki.
Otóż powiem tak. Nigdzie nie widziałem takiego rozwiązania jakie zrobiłem. Napewno miało to wpływ, że zainstalowałem kierownicę z panelem z 2001 roku w aucie z 98 roku. Postanowiłem pokombinować z oprogramowanie sterownika DDE. Najpierw ustawienia fabryczne jakie tylko możliwe, kasowanie adaptacji, 0 efektów. Ostatecznie postanowiłem zaaktualizować ECU na podstawie poradnika:
LINK i bingo! Po poprawnej aktualizacji (aktualizacja nie została jeszcze dokonywana nigdy do tej pory) tempomat odrazu zaczął działać na włączonym zapłonie, nawet gdy miałem błąd poduszki (poduszki jeszcze nie założyłem, lecz poprzednio próbowałem z poduszką)
Myślę, że to bardzo ważna informacja dla osób, które chciałby wymienić kierownicę na nowszy typ z multifunkcją w pierwszych e46. Nigdzie, nawet w instrukcjach retrofit nie było o tym wzmianki. Nie jestem jednak w stanie określić co dokładnie było nie tak, czy poprzednie ustawienia sterownika były błędne, czy też poprostu w poprzednim oprogramowaniu brakowało bibliotek do obsługi nowego panelu. Powtórzę jednak, że wcześniej i tak wszystko działało oprócz tempomatu (sterowanie telefonem, radiem).