BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 18 czerwca 2025, 06:56

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: wygluszenie diesla
PostNapisane: 1 września 2012, 18:12 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46 Touring
Kod silnika: Silnik M57N
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=105058
wiem ze zegarow nie masz ale myslem ze w ukrytym menu sprawdzales ;)
myslem ze takiego typu maty zastosujesz http://www.elektrodor.pl/category/maty-wygluszajace

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 1 września 2012, 20:11 
Przyjaciel forum

Moje BMW: X5
krzysiek555 napisał(a):
myslem ze takiego typu maty zastosujesz http://www.elektrodor.pl/category/maty-wygluszajace

szkoda pieniedzy ;)
w car audio dekarska daje rade, to tutaj tym bardziej

krzysiek555 napisał(a):
wiem ze zegarow nie masz ale myslem ze w ukrytym menu sprawdzales ;)

nie, jestem pewny, ze sobie poradzi

PostNapisane: 2 września 2012, 18:15 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m52tub25
AD/HD napisał(a):
szkoda pieniedzy w car audio dekarska daje rade, to tutaj tym bardziej
Tak samo posiadacze 316 sobie wmawiają że daje rade, więc po co przepłacać za 328 ;)

PostNapisane: 3 września 2012, 15:09 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Ja też chyba z tym powalczę. Zostały mi 3 maty wygłuszające APP więc dziś z nudów wygłuszyłem maskę ale to nic nie dało. Co prawda przykładając ucho w pobliże maski jest ciszej to nie ma sensu jej wygłuszać bo i tak najintensywniejszy najgłośniejszy dźwięk wydobywa się z pod auta więc można spróbować wygłuszyć porządnie osłonę pod silnik i nadkola. Zamówię maty i może coś powalczę warto zainwestować w te maty bo wygląda to bardzo estetycznie dużo lepiej niż ten lepik który stosowałeś a na całe te wygłuszenia będzie potrzeba około 10-12mat więc cena 6zł sztuka nie jest zabójcza.

PostNapisane: 4 września 2012, 16:31 
Przyjaciel forum

nie wykleisz dobrze oslony silnika matami, ciekawy jestem jak dlugo to wytrzyma, dlatego zastosowalem lepik
teraz moge powiedziec- halas przeniosl sie na tyl auta, tzn bardziej slychac lekki basik z tlumika, roznica bardzo slyszalna w garazu.
wyglosz najpierw oslone silnika, potem nadkola ok- jesli nadkola cos Tobie pomoga, to ja tez zrobie

lupanet napisał(a):
Tak samo posiadacze 316 sobie wmawiają że daje rade, więc po co przepłacać za 328

tak samo posiadacze kabli za 10000000000zl wmawaiaja sobie, ze gra lepiej ;)

PostNapisane: 4 września 2012, 17:20 
Przyjaciel forum

Powiem Ci,że po wygłuszeniu maski mam wrażenie,że trochę mocniej słychać silnik we wnętrzu ale może to tylko mój wymysł nie wiem nie mam jak tego sprawdzić.
Na pewno powalczę bo zamówiłem maty spróbuje wygłuszyć osłonę silnika na nadkola nie mam pomysłu jak to estetycznie zrobić bo będzie widać maty we wnętrzu komory a nie bardzo mi się to podoba może na próbę okleję a jak efekt będzie słaby zdejmę to wszystko w cholerę.
W E92 są też po 2-3 okrągłe otwory po bokach komory z obu stron w jednym siedzą zaworki do nagrzewnicy itd
Nie są niczym zabezpieczone są to otwory na wylot większe od 5zł widać z komory tarcze hamulcowe itd tamtędy też mocno może wydobywać się dźwięk z komory na zewnątrz ale na ich uszczelnienie nie mam pomysłu.

PostNapisane: 4 września 2012, 17:49 
Przyjaciel forum

wydaje mi sie, ze nie warto popadac w paranoje, jak bedzie mi sie nudzilo to moze zdejme nadkola i wysmaruje, badz okleje, ale jak narazie odpuszczam temat- ciut lepiej jest, jak wypatrosze wydech to chyba dzwiek samochodu zmieni sie i klekota bedzie bardzo malo slychac

PostNapisane: 4 września 2012, 18:17 
Przyjaciel forum

To jak będziesz wypatroszał nagraj przed/po czy ma to sens.
Dużo osób ma wydechy MG czy RM motor w E9X ale nikogo się o film doprosić nie można.
Chciał bym zobaczyć czy to w ogóle ma sens przy DPF

PostNapisane: 4 września 2012, 18:31 
Przyjaciel forum

chcialem nagrac wlasnie, nagralbym dzis, ale auto bezfoteli stoi, takze nie da sie, ale nagram

na wolnych nie zmienilo sie nic, od 2.5tys obr dzwiek jakby to powiedziec- jakbys zdmuchiwal swieczke tylko duzo glosniej, taki szum, moim zdaniem fajna sprawa

PostNapisane: 4 września 2012, 19:24 
Przyjaciel forum

A co dokładnie robiłeś?
Co do wyciszenia poszukałem dużo o tym i nie my jedni na to wpadliśmy nawet znalazłem temat o e90/91 gdzie też użytkownicy skarżyli się na pracę/klekot auta na zewnątrz.
Dużo ludzi wycisza diesle podobno jak ktoś ma pojęcie da się hałas zredukować naprawdę mocno,że auto będzie ledwo słyszalne. Wiele osób poleca głownie wyciszenie maski i osłony silnika to ponoć daje najlepsze efekt.
U mnie w E92 wyciszenie maski nie wiele dało bo ona już fabrycznie dobrze zatrzymuje dźwięk natomiast ewidentnie słyszę najgłośniejszy klekot od spodu auta. Podobno jedna warstwa to mało najlepiej zastosować 2-3 warstwy wyciszenia. Stosując np maty układając je na przemian raz wzdłuż raz w poprzek.
Wyczytałem też,że N47 184KM w niektórych modelach aut miały dodatkowy element wyciszenia pod osłoną silnika u mnie tego nie ma
http://realoem.com/bmw/showparts.do?mod ... g=11&fg=55
Element nr 7. U mnie osłona pod spodem ma wyciszenie ale podobno ta dodatkowa część wycisza układ wtryskowy który pracuje najgłośniej z całego silnika kosztuje 200zł więc nie mało a nie wiemy czy coś to da jednak można pokombinować z dodatkowym wygłuszeniem osłony.

PostNapisane: 4 września 2012, 20:21 
Przyjaciel forum

--==Mały==-- napisał(a):
A co dokładnie robiłeś?

tlumik mg jak narazie

--==Mały==-- napisał(a):
http://realoem.com/bmw/showparts.do?mod ... g=11&fg=55

o widzisz, chcialem to zrobic, lae zapomnialem, zostalo mi troche lepiku z wygluszania miejsc na subwoofery to jeszcze dzis wysmaruje

mi sie wydaje, ze te calkowicie ciche dizle to efekt choroby, pewnie potezne koszta i naklady czasu, ktos taka jazde mial i juz- siedzial miesiac, moim zdaniem gra nie warta swieczki.

podstawa to wygluszyc cala maske- bedziesz to robil?

PostNapisane: 4 września 2012, 20:33 
Przyjaciel forum

Maske mam wygłuszona cała w sumie nie wielu miejsc nie zakrywała seryjna osłona ale to nic nie dało bo maska nie przenosi dzwieku teraz cały dzwiek wydobywa sie z pod auta.

PostNapisane: 4 września 2012, 22:39 
Przyjaciel forum

--==Mały==-- napisał(a):
Maske mam wygłuszona cała w sumie nie wielu miejsc nie zakrywała seryjna osłona ale to nic nie dało bo maska nie przenosi dzwieku teraz cały dzwiek wydobywa sie z pod auta.

czyli ja mam sytuacje jasna- nie kalecze maski :)

wyciagnalem obudowe silnika, ja mam duza wieksza pianke niz ta ktora pokazales- jest pod cala oslona, kilka razy grubsza i ciezsza niz te nad i pod silnikiem

wiec kierujac sie stwierdzeniem inzynierow bmw, ze ten element jest najwazniejszy nalozylem 5 warst bolla i 3 warstwy folii aluminiowej sniadaniowej dokladajac oczywiscie oryginalna pianke

czy cos dalo- nie wiem- schnie

waga plastiku zwiekszyla sie lekko liczac 700gram, idac tropem inzynierow powinno to zrobic swoje

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1