BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 17 czerwca 2025, 16:50

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3297 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142 ... 165  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: cena paliw na stacjach a cena barylki...
PostNapisane: 15 września 2012, 22:16 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: m34b19
kusy6 napisał(a):
A może Mi ktoś wytłumaczyć, jakim cudem z Wenezueli litr PB kosztuje 18gr? Jeśli samo wydobycie bez podatku kosztuje 2-3zł za litr? Przynajmniej tak pisało gdzieś w jakiś wiadomościach na internecie miesiąc temu że w Wenezueli własnie kosztuje 18gr za litr benzyny

dobre pytanie

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 15 września 2012, 23:03 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Bo Wenezuela ma dwa razy więcej ropy niż Araby można powiedzieć,że gdzie nie wywiercisz i tak trafisz na złożę. Woda jest tam droższa niż ropa.
Europa niestety musi kupować i importować baryłki a im więcej zamieszania i zadymy w okół głównych dostawców w/w produktu tym bardziej spekulanci korzystają i podnoszą ceny mają usprawiedliwienie.
Dodatkowo u nas (w Europie) kryzys więc dolar ma mocną pozycję i jest drogi a niestety baryłkę kupuje się za dolary więc wszytsko działa na naszą nie korzyść.

PostNapisane: 16 września 2012, 08:02 
Przyjaciel forum

--==Mały==-- napisał(a):
Bo Wenezuela ma dwa razy więcej ropy niż Araby można powiedzieć,że gdzie nie wywiercisz i tak trafisz na złożę. Woda jest tam droższa niż ropa.

Dodatkowo Chavez dotuje benzyne, z zyskow osiaganych z eksportu.

PostNapisane: 16 września 2012, 08:35 
Częsty bywalec

Moje BMW: brak
http://www.examiner.com/article/dollar-no-longer-primary-oil-currency-as-china-begins-to-sell-oil-using-yuan
Teraz podobno oprócz ceny w dolarach ma widnieć obok cena w juanach.
(właśnie zauważyłem, że yogi wrzucał już ten link w innym temacie ale mimo to go zostawiam tutaj).

PostNapisane: 16 września 2012, 10:41 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
--==Mały==-- napisał(a):
Bo Wenezuela ma dwa razy więcej ropy niż Araby

Z takimi twierdzeniami to bym się wstrzymał, bo to samo US Geological Survey które opublikowało te szacunki już ogłaszało że u nas gazu to jest na srylion lat ;)

Vermilion napisał(a):
--==Mały==-- napisał(a):

Dodatkowo Chavez dotuje benzyne, z zyskow osiaganych z eksportu.

Oglądałem kiedyś bodajże na National Geographic film o Wenezueli i tamtejsze ludki nie mają pojęcia ile kosztuje paliwo na stacji. Jest tam zwyczaj że gościowi który nalewa benzyne do baku (samoobsługowych stacji ponoć brak) daje się napiwki, i zostawiając po 3-4$ napiwek zazwyczaj wychodzi większy niż sama cena paliwa.

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 16 września 2012, 11:13 
Zacna persona forum

Moje BMW: 330iT
Kod silnika: M52tub30
Garaż: Triumph 675,
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=122941
O matko z Buska, to ja bym gaz z beem wywalił i mało kiedy ją gasił zimą by niepotrzebnie nie stygła...

to klasa, to elegancja, to styl i szyk bycia mego,

droga koleżanko i kolego... :wink:

Bo Możesz Więcej

PostNapisane: 16 września 2012, 11:47 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Karawan
Garaż: Nie ma....
kusy6 napisał(a):
O matko z Buska, to ja bym gaz z beem wywalił i mało kiedy ją gasił zimą by niepotrzebnie nie stygła..

Niestety, żyjemy tu gdzie żyjemy i jest troszkę inaczej :hyhy:

Na orlenie diesel 5,79, verva diesel 5,99

PostNapisane: 16 września 2012, 11:54 
Specjalista

Moje BMW: Infiniti
Kod silnika: VQ37VHR
--==Mały==-- napisał(a):
Europa niestety musi kupować i importować baryłki a im więcej zamieszania i zadymy w okół głównych dostawców w/w produktu tym bardziej spekulanci korzystają i podnoszą ceny mają usprawiedliwienie.
Dodatkowo u nas (w Europie) kryzys więc dolar ma mocną pozycję i jest drogi a niestety baryłkę kupuje się za dolary więc wszytsko działa na naszą nie korzyść.

a to co polska nie może kupować prosto od wenezueli ? albo zrobić zamianę , my wysyłamy wodę oni rope ?

PostNapisane: 16 września 2012, 12:40 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Wenezuela jest w OPEC wiec Polska to sobie moze.
Produkcje ropy maja na poziomie 1/4 tego co produkuje Arabia Saudyjska, a jeszcze UAE, Iran, Kuwejt...

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 16 września 2012, 21:32 
Uzależniony od forum :)

Kod silnika: BCY+
Tarczyn w strone W-wa na Orlenie. Dziś 6,09zł za Verve. :przestraszony:

PostNapisane: 17 września 2012, 11:20 
Forumowy terrorysta

Cytuj:
Statoil będzie się żegnał z polskim rynkiem.Właściciel sieci potrzebuje pieniędzy na inwestycję w Niemczech. Wśród chętnych na 350 stacji wymienia się Orlen, Lotos i rosyjski Łukoil - donosi "Dziennik Gazeta Prawna".
Nie jest już tajemnicą, że kupca szuka fińska Neste, której automatyczne stacje nie sprawdziły się w Polsce - informuje "DGP".
Teraz na sprzedaż szykuje się jednak Statoil, jeden z największych operatorów tego typu w naszym kraju. Choć koncern nie potwierdza ani nie zaprzecza, w branży huczy od informacji na ten temat.
Faworytem według "Dziennika Gazety Prawnej" do przejęcia zarówno Neste, jak i Statoila może być jednak Łukoil. Sieć ta ma tylko niewiele ponad sto stacji w naszym kraju, co daje jej zaledwie 1 proc. rynku.
http://biznes.onet.pl/statoil-bedzie-si ... news-detal

PostNapisane: 17 września 2012, 18:10 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47 D20TÜ
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=120259
niech kupią i zrobią ceny jak na ukrainie :hyhy:

PostNapisane: 17 września 2012, 19:05 
Zacna persona forum

Moje BMW: F10 550i
Owad napisał(a):
kusy6 napisał(a):
O matko z Buska, to ja bym gaz z beem wywalił i mało kiedy ją gasił zimą by niepotrzebnie nie stygła..

Niestety, żyjemy tu gdzie żyjemy i jest troszkę inaczej :hyhy:

Na orlenie diesel 5,79, verva diesel 5,99

hahahaha jaki sprowadzenie do parteru :D

u nas Paliwa Ultimate 5.99 zarówne PB jak i ON.
Tak jak podejrzewałem... było Euro, ceny spadły, żeby niebyło dymów w kraju... skończyło się to teraz będą rekordy :]

PostNapisane: 20 września 2012, 18:55 
Forumowy terrorysta

Cytuj:
Polska Izba Paliw Płynnych złożyła skargę na działanie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów polegające na nieuwzględnianiu uwag kierowanych we wrześniu br. przez przedsiębiorców wniosków o zbadanie naruszenia przez PKN Orlen zasad konkurencji. Pismo skierowano do premiera Donalda Tuska
PIPP zawiadamiając UOKiK wskazywał przykłady konkretnych stacji należących do lidera rynku, w których informował o sprzedaży przez nie paliw z marżą 10 groszy za litr, a czasem nawet z marżą ujemną.
Urząd antymonopolowy w odpowiedzi tłumaczył, że przedsiębiorcy w sposób niewystarczający wykazali naruszanie zasad konkurencji w długim czasie tj. w okresie co najmniej jednego roku kalendarzowego.
Jednak zdaniem przedstawicieli Izby wyjaśnienie to jest oderwane od realiów funkcjonowania małych i średnich przedsiębiorców w tym biznesie. „Wymieniona grupa przedsiębiorców prowadzących stacje paliw nie jest w stanie wytrzymać naruszania zasad konkurencji przez tak długi okres czasu i czekać na reakcję organów antymonopolowych, aż te zbiorą dane za okres przyjęty jako dający podstawy do oceny sprawy z punktu widzenia praktyki antykonkurencyjnej" – wyjaśnia PIPP.
W związku przedsiębiorcy prowadzący niezależne stacje postulują ochronę drobnych i średnich przedsiębiorców starających się w tych niekonkurencyjnych warunkach prowadzić swoje firmy i zachowywać miejsca pracy w regionach dotkniętych często kilkunastoprocentowym bezrobociem.
http://www.parkiet.com/artykul/7,128238 ... UOKiK.html

Kpina.

PostNapisane: 20 września 2012, 19:55 
Przyjaciel forum

Haha kpina to znaczy,że Orlen musi rok czasu sprzedawać paliwa poniżej lub w cenach hurtowych żeby można było złożyć skargę :rotfl: :rotfl: śmiech.
To dwa miesiące pod rzędu w których każdy inny dokłada co miesiąc kilkadziesiąt tyś zł to dla nich nic?
To wszystko śmiech na sali cały sierpień miesiąc największych obrotów a zarazem zarobków Orlen miał na stacjach ceny o 1gr wyższe od hurtowych. Teraz jak przyjdzie zima gdzie często i tak nie starczało na utrzymanie obiektów to pewnie marża trochę wróci śmiech na sali.
Sam wysyłałem pismo do UOKiK z wydrukiem cen Orlenu i Lotosu z 3 dni z rzędu z datami oraz z 3 paragonami ze stacji Orlen, która w tych dniach miała ceny 5gr niższe od hurtowych to chyba wystarczający dowód czarno na białym?
Niestety ale to sposób rządu na dodatkowe ogromne dochody ale branżę detalicznego handlu paliw przewrócili do góry nogami ludzie sprzedają obiekty, które mają ogromne obroty bo co z obrotu jak nie ma marży a 30% transakcji jest kartami kredytowymi gdzie trzeba dołożyć prowizję 1,65-2% więc 8-12gr na litrze to już w ogóle sprzedaje się ze stratą poniżej cen zakupu.
To po kiego grzyba komu koncesja na detaliczny handel paliwami??? Jak każdy może kupić w cenach hurtowych to po co ona komu?? Chyba po to ona jest,żeby chronić tych którzy ją mają a otrzymać nie łatwo i płaci się za nią co rok od przynajmniej kilku do kilkudziesięciu tysięcy zł zależnie od obrotu. Kpina i tyle.

PostNapisane: 20 września 2012, 20:02 
Przyjaciel forum

Garaż: 93' E36 Sedan Calypsorot
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=107879

99' E46 Coupe Topasblau
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=119679

07' CLS W219 7G-Tronic
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=151028

04' C200 Kompressor Polift
Nie narzekajcie.
Nie tylko w PL paliwo jest drogie i nadal drożeje...
Dla przykładu jeszcze 2tyg temu cena diesla w UK wahała się w granicach 139.9 £ dziś jest 142.9 £
Benzyna ciut tańsza aczkolwiek też poszła w górę.
LPG to samo... jak tu przyjechałem tankowałem po 69.9pensa/litr, dziś na tych samych stacjach już 72.9p.

Był: 99' E46 Coupe 320Ci Topasblau - Smerfeta (2012-2015)
Jest: 07' Mercedes-Benz CLS W219 320CDI 7G-Tronic - Czarna Locha (2015-Obecnie)

PostNapisane: 20 września 2012, 20:23 
Przyjaciel forum

Tu nie chodzi o ceny paliwa tylko o marże stacji paliw i detalicznych sprzedawców.
"
"Z danych POPiHN wynika, że średnia marża na benzynie Pb95 w 2011 roku wynosiła zaledwie 7 gr! (spadek o ponad 64 proc.) W 2010 roku – 20 gr. Na oleju napędowym średnia marża w 2011 roku to 21 gr (spadek o ponad 37 proc.), a w roku 2010 – 13 gr."

"Z danych PIPP (patrz str. 14–15) wynika jednak, że różnica między ceną hurtową a detaliczną oleju napędowego na stacjach własnych Orlenu 4 stycznia 2012 roku wynosiła zaledwie 18 gr, tydzień później 5 gr, a dwa tygodnie później – zaledwie 1 gr. Podobnie było z cenami benzyny. 4 stycznia różnica wynosiła 11 gr, 11 stycznia – 5 gr, a 18 stycznia – zaledwie 1 gr!"

Jak ktoś ma chwilę to tu artykuł ale delikatny są lepsze i bardziej rzeczowe w internecie.
http://www.paliwa.pl/media/Apel%20Uczci ... 2.2012.pdf

Okres najniższych cen i marży w 2011r to okres przed i w trakcie wyborów jak by ktoś nie zauważył.
Obrazek

Apropo cen masz 1zł droższe paliwo od PL myślisz,że to dużo ? Kiedyś były większe różnice.

PostNapisane: 20 września 2012, 20:52 
Forumowy terrorysta

--==Mały==-- napisał(a):

Okres najniższych cen i marży w 2011r to okres przed i w trakcie wyborów jak by ktoś nie zauważył.

Obrazek

Otoz to, kielbasa wyborcza.

Ceny paliw, w tym na zachodzie, trzeba porownywac do zarobków, ile oni moga kupic litrow za godzine pracy, a ile my ;) . Jest tez o tym mowa w powyzszym linku.

PostNapisane: 20 września 2012, 21:25 
Przyjaciel forum

Garaż: 93' E36 Sedan Calypsorot
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=107879

99' E46 Coupe Topasblau
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=119679

07' CLS W219 7G-Tronic
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=151028

04' C200 Kompressor Polift
--==Mały==-- napisał(a):
Apropo cen masz 1zł droższe paliwo od PL myślisz,że to dużo ? Kiedyś były większe różnice.

Tudzież
renoraines napisał(a):
Ceny paliw, w tym na zachodzie, trzeba porownywac do zarobków, ile oni moga kupic litrow za godzine pracy, a ile my ;) .

Sedno.

Był: 99' E46 Coupe 320Ci Topasblau - Smerfeta (2012-2015)
Jest: 07' Mercedes-Benz CLS W219 320CDI 7G-Tronic - Czarna Locha (2015-Obecnie)

PostNapisane: 27 września 2012, 08:48 
E34 lover

http://www.tvn24.pl/rosja-podnosi-cla-a ... 223,s.html

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3297 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142 ... 165  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1