BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 17 czerwca 2025, 12:29

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 736 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 37  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: E46 Wymiana zwykłej kierownicy na multifunkcyjną
PostNapisane: 18 stycznia 2013, 18:26 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M43B19TU
Garaż: Blaszany :]
Powiedzcie mi jeszcze jedną rzecz. Czy jeśli zamontuję kierownicę z obsługą tylko radia, a tempomat zostanie nie podłączony to czy wszystkie przyciski będą podświetlone na niej?? Bo chcę uniknąć sytuacji że jedna strona kiery świeci

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 18 stycznia 2013, 18:46 
Specjalista

Kod silnika: MXXBXX
Garaż: E36 Coupe Black Bitch http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 9#p1307309

FunPage E36 Coupe Black Bitch http://www.facebook.com/e36bbcosmos/
misiek1311 napisał(a):
Powiedzcie mi jeszcze jedną rzecz. Czy jeśli zamontuję kierownicę z obsługą tylko radia, a tempomat zostanie nie podłączony to czy wszystkie przyciski będą podświetlone na niej?? Bo chcę uniknąć sytuacji że jedna strona kiery świeci

Hahaha dobry żart! :super:

A tak naprawdę tylko jeden kabelek jest odpowiedzialny za podświetlanie i zasilanie wszystkich przycisków więc wszystkie Ci będą świecić.
Ale jedno ale to BMW i wszystko ma działać głupio byłoby jak coś jest a nie działa tak jak w hondach czy oplach :D

PostNapisane: 18 stycznia 2013, 19:53 
Forumowicz

Kod silnika: M43B19TU
Garaż: Blaszany :]
Narazie zależy mi na kierownicy. A tempomat dołożę sobie kiedyś tam w przyszłości, bo jakoś do szczęścia nie jest mi potrzebny chwilowo.

PostNapisane: 18 stycznia 2013, 23:34 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320d
Kod silnika: M47
Witam
Pomyślałem, że dorzucę swoje doświadczenia z montażu multifunkcji bo śledziłem ten wątek uważnie i dzięki autorowi tego DIY cieszę się sterowaniem z kierownicy :) Mi osobiście bardziej podoba się tradycyjny kwadraciak, nie będę rozpisywał czemu, bo to bez sensu. Przez cały wątek przewijało się sporo pytań odnośnie multifunkcji w kwadratowej kierownicy, nic nie zostało wyjaśnione do końca, a niektóre odpowiedzi były błędne. Opiszę jak mi to wszystko poszło, może komuś się przyda.

Oto moja kiera:
Obrazek

A na wymianę kupiłem taką poduchę (najprawdopodobniej od X3 e83):
Obrazek

I od razu mówię: nie da się pójść na skróty i kupić przyciski oraz zaślepkę od multifunkcji i przełożyć je do swojej kiery. Konstrukcja, mocowanie poduszki i czujników klaksonu różni się diametralnie. Nie ma jakiejkolwiek możliwości podmiany elementów.
Montaż tej kierownicy nie różni się niczym od (świetnego :ok: ) poradnika by Roger_Nysa. Z jednym „ale” :
Obrazek

Zabudowa nowej poduszki jest głębsza i nie chce się schować w kierownicę. Przeszkadzają 4 gumowe ‘dzyndzle’ w kierownicy. Wyciąłem je, kierownica spasowała ładnie, ale jak tylko podłączyłem aku i przekręciłem kluczyk zawył klakson. Mimo wycięcia gumowych bolców podczas przykręcania poduszki do kierownicy rama poduszki napotykała opór jeszcze w dwóch miejscach, co skutkowało ściśnięciem styków od klaksonu. Poradziłem sobie w sposób następujący:

Obrazek

Pogłębiłem zaznaczoną szczelinę (po obu stronach poduszki) ostrym nożem do tapet. Dzięki temu szczelina ma taką samą szerokość jak ze zwykłą poduszką. Dodatkowo zaizolowałem dwa (z czterech) górne styki klaksonu, które ze względu na zbyt płytką kierownicę były permanentnie zetknięte. Efekt jest taki, że klakson działa bez zarzutu, kierownica jest bardzo dobrze spasowana a ja jestem zadowolony z efektu :) Jednakże gdybym miał to robić jeszcze raz to kupiłbym bez zastanowienia komplet (kierownica z poduszką) i nie rypałbym się tak z montażem.

Mam tylko jedno pytanie. Nie działa mi w ogóle tempomat, tj. żaden przycisk nie reaguje. Sterowanie radiem i włączanie/wyłączanie zamkniętego obiegu powietrza działają, a tempomat już nie. Zrobiłem wszystko wg instrukcji Rogera a tu taki zonk. Mam 320d M47, więc niby tempomat jest. Sprawdziłem w INPIE czy przyciski nie są zepsute, ale każdy reaguje. Ktoś ma jakieś domysły?

Pzdr

PostNapisane: 19 stycznia 2013, 16:31 
Forumowicz

Moje BMW: 330xd
Kod silnika: M57
kieroche podłączyłem , oryginalnym zestawem kabli z BMW, kontrolka od tempomatu się włącza, sterowanie radia jest, podświetlanie kierownicy też,
ale mam problem kierownica świeci tylko na zapłonie co poszlo nie tak?

PostNapisane: 19 stycznia 2013, 17:25 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 525d Touring
Kod silnika: M57D25
marcesco napisał(a):
Witam
Pomyślałem, że dorzucę swoje doświadczenia z montażu multifunkcji bo śledziłem ten wątek uważnie i dzięki autorowi tego DIY cieszę się sterowaniem z kierownicy :) Mi osobiście bardziej podoba się tradycyjny kwadraciak, nie będę rozpisywał czemu, bo to bez sensu. Przez cały wątek przewijało się sporo pytań odnośnie multifunkcji w kwadratowej kierownicy, nic nie zostało wyjaśnione do końca, a niektóre odpowiedzi były błędne. Opiszę jak mi to wszystko poszło, może komuś się przyda.

Oto moja kiera:
Obrazek

A na wymianę kupiłem taką poduchę (najprawdopodobniej od X3 e83):
Obrazek

I od razu mówię: nie da się pójść na skróty i kupić przyciski oraz zaślepkę od multifunkcji i przełożyć je do swojej kiery. Konstrukcja, mocowanie poduszki i czujników klaksonu różni się diametralnie. Nie ma jakiejkolwiek możliwości podmiany elementów.
Montaż tej kierownicy nie różni się niczym od (świetnego :ok: ) poradnika by Roger_Nysa. Z jednym „ale” :
Obrazek

Zabudowa nowej poduszki jest głębsza i nie chce się schować w kierownicę. Przeszkadzają 4 gumowe ‘dzyndzle’ w kierownicy. Wyciąłem je, kierownica spasowała ładnie, ale jak tylko podłączyłem aku i przekręciłem kluczyk zawył klakson. Mimo wycięcia gumowych bolców podczas przykręcania poduszki do kierownicy rama poduszki napotykała opór jeszcze w dwóch miejscach, co skutkowało ściśnięciem styków od klaksonu. Poradziłem sobie w sposób następujący:

Obrazek

Pogłębiłem zaznaczoną szczelinę (po obu stronach poduszki) ostrym nożem do tapet. Dzięki temu szczelina ma taką samą szerokość jak ze zwykłą poduszką. Dodatkowo zaizolowałem dwa (z czterech) górne styki klaksonu, które ze względu na zbyt płytką kierownicę były permanentnie zetknięte. Efekt jest taki, że klakson działa bez zarzutu, kierownica jest bardzo dobrze spasowana a ja jestem zadowolony z efektu :) Jednakże gdybym miał to robić jeszcze raz to kupiłbym bez zastanowienia komplet (kierownica z poduszką) i nie rypałbym się tak z montażem.

Mam tylko jedno pytanie. Nie działa mi w ogóle tempomat, tj. żaden przycisk nie reaguje. Sterowanie radiem i włączanie/wyłączanie zamkniętego obiegu powietrza działają, a tempomat już nie. Zrobiłem wszystko wg instrukcji Rogera a tu taki zonk. Mam 320d M47, więc niby tempomat jest. Sprawdziłem w INPIE czy przyciski nie są zepsute, ale każdy reaguje. Ktoś ma jakieś domysły?

Pzdr

Mam ten sam problem ale ja nie dokładałem tylko już kupiłem taki model z multifunkcją i do tej pory nikt nie potrafi powiedzieć gdzie leży problem. U mnie także wszystkie przyciski wg inpy są sprawne. Czekam, aż ktoś może da radę to rozwiązać

PostNapisane: 19 stycznia 2013, 17:34 
Specjalista

Garaż: E36 Coupe Black Bitch http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 9#p1307309

pryjom napisał(a):
Sprawdziłem w INPIE czy przyciski nie są zepsute, ale każdy reaguje. Ktoś ma jakieś domysły?
jak tez taki problem miałem jak dokładałem kolegom to tez miałem taki problem, że w inpie wszystko niby ok, ale nie działa tempomat więc jednemu trzeba było poprawić kabelek idący do komputera (tempomat), drugiemu nie działał czujnik sprzęgła trzeba było wymienić i problem zniknął.

PostNapisane: 19 stycznia 2013, 17:42 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e36
czytam czytam i podziwiam ja sam nie podjął bym się naprawić mojego autka - ale czytam wszystko aby mechanik mi bzdur nie wcisnął wiecie jak to jest

PostNapisane: 19 stycznia 2013, 18:05 
Forumowicz

u mnie tempomat nie dziala mimo tego iż kontrolka zielona się zaświeca, w INPA nie ma błędów, która diagnoza jest od czujnika sprzęgła, może to to?

PostNapisane: 19 stycznia 2013, 19:16 
Zacna persona forum

Mam automat więc czujnik sprzęgła odpada. Patrzyłem na komputer i mam 2 wtyczki 40 i 50 pinową, w której powinien się szukać tego pinu?

PostNapisane: 19 stycznia 2013, 19:22 
Forumowicz

Moje BMW: E46 TourRing
blachaxxx i Pryjom zapraszam do siebie to wam rozwiąże te problemy z nie działającym tempomatem .... miałem różne przypadki i z każdym sobie poradziłem ...... różne tego mogą być przyczyny ....
skąd jesteście ??

PostNapisane: 19 stycznia 2013, 19:26 
Zacna persona forum

Śląsk, Tychy 20 km od Katowic, więc trochę daleko :/

PostNapisane: 19 stycznia 2013, 19:34 
Specjalista

blachaxxx napisał(a):
u mnie tempomat nie dziala mimo tego iż kontrolka zielona się zaświeca, w INPA nie ma błędów, która diagnoza jest od czujnika sprzęgła, może to to?
Tak, sprawdź w inpe czujnik sprzęgła powinien być zwarty czarna kropka (wiesz o co chodzi w inpie). Wciśnięcie sprzęgła powoduje rozwarcie w dostawie prądu do komputera wtedy tempomat dostaje sygnał, że sprzęgło zostało wciśnięte i wyłącza tempomat.

pryjom napisał(a):
Mam automat więc czujnik sprzęgła odpada. Patrzyłem na komputer i mam 2 wtyczki 40 i 50 pinową, w której powinien się szukać tego pinu?
Oj z automatami nie miałem do czynienia, musiałbym przejrzeć schematy tempomatu dla automatu.

PostNapisane: 19 stycznia 2013, 20:00 
Forumowicz

Moje BMW: E46 TourRing
pryjom napisał(a):
Śląsk, Tychy 20 km od Katowic, więc trochę daleko :/

W takim razie , podpowiem CI (Wam) że inpa nie da rady temu !!! potrzebny Dis do prawidłowej diagnozy ....
jak macie kabel i program to mogę ON-LINE postawić diagnozę a naprawę wykonacie sami.....

PostNapisane: 20 stycznia 2013, 10:03 
Forumowicz

Gdyby ktoś chciał diagnozować czy czujnik pedału sprzęgła działa, poniżej zrzut ekranu INPA

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

PostNapisane: 20 stycznia 2013, 17:36 
Forumowicz

Już nie mam siły, rano wyjechałem na chwile tempomat smiga, za 2 godziny wyjechalem i lipa, od kilku godzin sprawdzam wszystkie polaczenia, przejscia miernikiem w kazda strone i wszystko jest ok, INPA 0 błędów, czujniki pedałów ok, abs,asc,itp ok,
już nie wiem co z tym zrobić.tempomat mi się kończy na zielonej kontrolce na desce, może jest ktoś z okolic częstochowy co ogarnia emat ewentualnie posiada DIS. Walcze z tym od 8 rano i dupa.

Problem rozwiązany.

PostNapisane: 21 stycznia 2013, 13:51 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 318i e46
Kod silnika: N46B20
ljajecznica napisał(a):
Witam wszystkich forumowiczów. Mam bmw 318i touring 143 ps z października 2004r, wraz z pakietem M-sport, w tym kierownicę okrągłą, trójramienną, ale bez multifunkcji.

Zainteresował mnie ten wątek, przeczytałem go, bo chciałem też mieć tempomat. Więc zadałem pytanie do serwisu BMW ile, kiedy i za ile i dowiedziałem się, że wystarczy mi część obudowy z przyciskami, która kosztuje u nich 700 zł, montaż 1000 zł.
Kupiłem tą część na allegro i dałem do zamontowania mojemu mechanikowi, zamontował (wystarczyło wpiąć wtyczkę) niestety ani on, ani jego kolega po fachu nie byli wstanie sprawić, aby tempomat zaczął działać. Nie udało im się go aktywować.

Czy mam się pożegnać z multifunkcją (która na razie nie kosztowała dużo - 250 zł), czy jest niedrogi sposób na aktywowanie tempomatu, żebym mógł się wreszcie nim cieszyć bez stresu.

Dzieki za odpowiedź, pozdrowienia

Liczyłem na jakieś dobre wieści, a dalej stoję w miejscu. Pewnie skończy się na wizycie w aso.

pozdro

PostNapisane: 21 stycznia 2013, 13:57 
Specjalista

ljajecznica napisał(a):
ljajecznica napisał(a):
Witam wszystkich forumowiczów. Mam bmw 318i touring 143 ps z października 2004r, wraz z pakietem M-sport, w tym kierownicę okrągłą, trójramienną, ale bez multifunkcji.

Zainteresował mnie ten wątek, przeczytałem go, bo chciałem też mieć tempomat. Więc zadałem pytanie do serwisu BMW ile, kiedy i za ile i dowiedziałem się, że wystarczy mi część obudowy z przyciskami, która kosztuje u nich 700 zł, montaż 1000 zł.
Kupiłem tą część na allegro i dałem do zamontowania mojemu mechanikowi, zamontował (wystarczyło wpiąć wtyczkę) niestety ani on, ani jego kolega po fachu nie byli wstanie sprawić, aby tempomat zaczął działać. Nie udało im się go aktywować.

Czy mam się pożegnać z multifunkcją (która na razie nie kosztowała dużo - 250 zł), czy jest niedrogi sposób na aktywowanie tempomatu, żebym mógł się wreszcie nim cieszyć bez stresu.

Dzieki za odpowiedź, pozdrowienia

Liczyłem na jakieś dobre wieści, a dalej stoję w miejscu. Pewnie skończy się na wizycie w aso.

pozdro
Pedał gazu elektroniczny czy na linkę tradycyjną?

PostNapisane: 21 stycznia 2013, 15:01 
Poszukaj zanim zapytasz

Kod silnika: M52
Nie chciałbym zakładać nowego wątku w związku z tym mam pytanie odnośnie polutowania pin 7 i 8. Wiem ze do tego wystarczy zwykły kabel na usb KKL ale sprzedawca z allegro zapewnia mnie ze nawet jeśli sam sobie polutuje piny to i tak kabelek nie bedzie dzialal gdyz trzeba go zaprogramowac w jakims specjalnym programie. Dodatkowo powiedzial ze moga mi wywalic poduchy jesli bez zaprogramowania uzyje kabla lub uszkodze sterownik. moje pytanie to czy musze programowac ten kabel czy wystarczy zlutowac razem pin 7 i 8 i moge diagnozowac auto. Prosze o porady i dziekuje.

PostNapisane: 21 stycznia 2013, 15:19 
Forumowicz

sprzedawca z allegro sprzedaje zestaw BMW który w BMW kosztuje ok 80zł za 250zł

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 736 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 37  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1