Emocje po zakończonym sezonie pomału opadają, a więc czas na kolejne przymiarki transferowe. Zarówno te wśród samych zawodników, jak i te na ławkach trenerskich.
Zacznę od Legii

Na sam początek wspomnę o tym, że na gali piłkarskiej Ekstraklasy, za odkrycie sezonu uznany został Bartosz Bereszyński, na miano najlepszego obrońcy zasłużył Jędrzejczyk, a za trenera roku uznano Janka Urbana. Co do rotacji w składzie, nieoficjalnie wiem, że Legia sięgnęła po kolejnego zawodnika Lecha, którym jest bramkarz
Wandzel mający 18 lat. W grze go co prawda nie widziałem, ale troszkę już o nim słyszałem i czytałem. Jeśli informacja się potwierdzi, z Legii zapewne odejdzie ktoś z dwójki Skaba, Szumski.Bardziej stawiałbym na tego pierwszego, bo wg. trenera Dowhania, w Szumskim nadal pokładane są przyszłościowe nadzieję. Oczywiście nie chciałbym, aby odszedł Kuciak, i mam nadzieję, że się tak nie stanie. Chociaż nie wiadomo ile jeszcze dokładnie potrwa przerwa w grze Wandzela po kontuzji. Niedługo się wszystko wyjaśni

Kolejnym zawodnikiem, który jest blisko Legii jest portugalski lewy - środkowy pomocnik
Helio Pinto grający obecnie w APOEL-u Nikozja. Mam nadzieję, że nie jest to ewentualne "łatanie dziury" po Koseckim, którym podobno wstępne zainteresowanie okazują kluby m. in. z Hiszpanii.
Informacja o Helio Pinto
http://www.transfery.info/58033,helio-p ... niku-legiiPo zakończeniu kariery przez Żewłakowa, odejścia z klubu Choto (chyba już przesądzone) i przejściu do Krasnodara Jędrzejczyka, na pewno Legia będzie musiała kupić przynajmniej 2 zawodników na środek obrony - prawą obronę. W kuluarach wymieniane są nazwiska
Celebana (rozwiązał kontrakt z Vaslui),
Wasilewskiego (który ma podobno kilka wstępnych ofert z Włoch, w tym jedną poważniejszą z Lazio),
Kamińskiego (ciężko go będzie "wyrwać" z Lecha) czy
Brozia (dobry zawodnik, ale Bereszyńskiego to on w tym momencie nie wygryzie. Chyba, że Janek Urban znalazłby miejsce na boisku dla nich obu. Nie wiadomo jeszcze co z Kucharczykiem, który był praktycznie na wylocie, ale pod koniec sezonu miał kilka ciekawych meczów, którymi może wywalczyć sobie nowy kontrakt. Po odejściu Ljuboi, trzeba będzie kupić kogoś do ataku. "Sagan" myślę, że przedłuży kontrakt bez żadnych problemów. Ciężej będzie z Astizem, ale myślę, że obie strony się jakoś dogadają.
Co do innych drużyn. Z Pogonią żegna się Kolendowicz, Hricko i Pernis (Słowak podobno rozmawia z Zagłębiem). W Lubinie na pewno będzie grał Kwiek, który przechodzi z Górnika.
Łakomymi kąskami ze spadającego Bełchatowa będą na pewno Zubas (łączony był z Legią, ale w przypadku przyjścia wspomnianego Wendzela, chyba już nic z tego nie będzie), Wacławczyk, Michalski czy Mak.
Kontrakty kolejno z Lechią i Jagiellonią przedłużyli Qualembo oraz Quintana.
Sporo roszad szykuje się w Wiśle, ale o tym już pisałem wcześniej. Praktycznie przesądzone już jest przyjście Smudy, a jednym z jego pomocników może zostać Tomek Frankowski.
Z ławką trenerską Ruchu łączony był Krzysztof Warzycha, ale podobno oferta złożona przez "Niebieskich" nie jest do przyjęcia dla Warzychy. Jagiellonię w przyszłym sezonie powinien poprowadzić ktoś z dwójki Stokowiec - Podoliński (Dolcan). Bliżej posady jest ten pierwszy, ponieważ drugiego poleca Jóźwiak, który chciałby zostać w Białymstoku dyrektorem sportowym, a takim rozwiązaniem nie będzie raczej zainteresowany Kulesza. Nie wiadomo też co będzie z Panem Mroczkowskim z Widzewa. Nie od dziś wiadomo, że nie jest mu za bardzo po drodze z Panem Cackiem.
Ciekawie też powinno być w Lechu, Śląsku i Piaście, ale na razie panuje tam wstępna cisza.